Uğur Mumcu ölümünün 28. yılında Çorlu'da anıldı

24 Ocak 1993'te hain bir suikast sonucu öldürülen gazeteci yazar Uğur Mumcu, ölümünün 28. yılında CHP Çorlu İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen programla anıldı. Anma programınÄ?

GÜNDEM 25.01.2021 17:10:00 0
Uğur Mumcu ölümünün 28. yılında Çorlu

Yürüyüş ile başlayan anma programı, Uğur Mumcu Basın Şehitleri Abidesi önünde düzenlenen törenle devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan CHP Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş, “Tam 28 yıl önce, 24 Ocak 1993’te alçakça bir terör saldırısıyla aramızdan ayrılan Uğur Mumcu, güçlü bir yazar, titiz bir araştırmacı, usta bir gazeteci, gerçek bir devrimci ve hiçbir zaman ödün vermeyen bir Atatürkçüydü. Hem çok cesur hem de bir o kaçak alçakgönüllü, esprili bir kişiliğe sahipti. Hukuk sistem, siyasi yapıyı, din sömürücülüğünü ele alarak toplumu aydınlatmak için mücadele verdi. Ve önce hiçbir suçu yokken suçlandı, ama olmadı, susturamadılar. Susmadı Uğur Mumcu. Ve daha sonra gerçekleri görmekle kalmayıp halka anlatmaya devam ettiği için öldürdüler. O’nu öldürenler terörün ve şiddetin sadece alçaklara hizmet ettiğini bir kere daha ispat etmiş oldular. Bugün Uğur Mumcu’yu saygıyla selamlıyoruz” dedi.

 

 

“KALEMİ EĞİLİP BÜKÜLMEDİ, KORKUP SİNMEDİ”

 

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da “Bugün 28 yıl önce haince katledilerek aramızdan ayrılan ileri görüşlü, gazeteci, büyük bir vatansever ve korkusuz düşünce adamı Uğur Mumcu’yu anmak için bir kez daha bir aradayız. Uğur Mumcu araştıran, sorgulayan, okurlarına her daim hayata ve dünyaya farklı bir pencereden bakmayı öğreten bir aydınımızdı. Yaşamı boyunca bir devrimci, bir fikir adamı olarak mücadele etti. Her daim Atatürk’ün izinde ilerledi. Hayatını karanlıkları aydınlatmaya adadı. Bir an olsun yılmadı, kalemi eğilip bükülmedi, korkup sinmedi. ‘Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz’ diyen Uğur Mumcu, 51 yıllık yaşamı boyunca araştırdı, okudu, yazdı, öğrendi ve her daim doğruları konuştu. Dürüstlük tutkusu, emperyalistlere, vurguna, yobazlığa ve bölücülüğe karşı verdi mücadelesi bir Pazar sabahı haince katledilmesine sebep oldu. Uğur Mumcu’yu olduğu kadar aydınlık Türkiye’yi de hedef alan bu alçakça saldırının hedefi aslında yalnızca bir kişiyi öldürmek değil, bir ülkenin yarınlarını karartmaktı. Acı olsa da bir gerçek var ki geçmişten günümüze ülkemizin geleceği için çırpınan onurlu ve cesur kalemler hedef alındı, yaşamları acımasız suikastlar ile son buldu. Uğur Mumcu gibi katledilen Abdi İpekçi, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı ve niceleri. Ne uğruna verdikleri mücadeleyi, ne de güzel ülkemiz için yaptıklarını unutacağız. Uğur Mumcu’yu katledenlerin bugün hala hesaba katmadığı bir şey var. Doğru bildiği yolda, aydınlık yarınların peşinde koşarken katledilen Uğur Mumcu’nun fikirleri asla öldürülemedi, yok edilemedi. Tam tersi fikirleri hepimize yol gösteren bir fenere dönüştü. O’nun demokrasi mücadelesi ve cesareti hepimize örnek oldu. Değil 28, yüzlerce yıl geçse bile ne Uğur Mumcu unutulacak, ne de savunduğu, cesurca haykırdığı fikirleri. O’nu daha fazla örnek alacağız, fikirlerini daha ateşli bir şekilde savunmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

“FİKİRLERİNİ SONSUZA DEK YAŞATACAĞIZ”

 

Uğur Mumcu’nun ‘Bir kişiye yapılan haksızlık, tüm topluma karşı işlenmiş bir suçtur. Susanlar da bu insanlık suçlarına katılmış olur’ sözünü anımsatan Başkan Sarıkurt, “Haksızlığın, adaletsizliğin karşısında susarsak Uğur Mumcu ve daha nice aydınlarımızın yaşarken savunduğu ve ölümüne sebep olan dürüstlüğe ihanet etmiş oluruz. Bu yüzden bu suça ortak olmayacağız. Ve inadına unutmayacağız. Uğur Mumcu’yu yaşatmak, O’nu unutmamak, unutturtmamak bir yurtseverlik, bir insanlık borcudur. O’na sahip çıkmak, O’nu anlamaya çalışmak, yaşamı boyunca üstlendiği misyonu gelecek kuşaklara aktarmak da bizim asli görevlerimiz arasında olmalıdır. Kaleminin gücüyle karanlığa karşı mücadele veren Uğur Mumcu’yu hiçbir zaman unutmayacak, fikirlerini sonsuza dek yaşatacağız” dedi. 

 

“TÜRKİYE İÇİN EN BÜYÜK TEHDİT HALA GERİCİLİKTİR”

 

CHP Tekirdağ İl Başkanı Şener Zeynel Salgın da, anma programında yaptığı konuşmada “Elbette Uğur Mumcu vatanseverdi, cumhuriyetçiydi, Atatürkçüydü, laikti, yobazlığa, hırsızlığa, vurgunculuğa karşıydı. O’na karşı olan mihraklar ülkemizde gözü olanların, ülkemizde emeli olanların, emperyalizmin ülkemizdeki uşakları,  gericilikle meşgul olan odaklardı. Türkiye için en büyük tehdit hala gericiliktir, hala bağnazlıktır, hala yobazlıktır. Bölücülük ikinci tehdittir benim nazarımda. Bu iki tehditten de kurtulmak için Atatürk’ün çizdiği yolda, aydınlık yolda çağdaşlığa doğru yürümemiz gerektiğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım” dedi.

 

 

KARANFİLLER BIRAKTILAR

 

Konuşmaların ardından katılımcılar Uğur Mumcu Basın Şehitleri Abidesi’ne kırmızı karanfiller bıraktı. Anma programına Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, CHP Tekirdağ İl Başkanı Şener Zeynel Saygın, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz, Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş, CHP Tekirdağ Eski Milletvekili Emre Köprülü ve partililer katıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU