Kampüslere yağmur bahçeleri kuruldu

Trakya Üniversitesi, kampüslerdeki yaşam alanlarını çeşitlendirmeye devam ediyor. Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü yüksek lisans öğrencisi Cansu Küp'ün "Üniversite Yerle

GÜNDEM 25.01.2021 14:03:00 0
Kampüslere yağmur bahçeleri kuruldu

Yeşil altyapı tekniklerinden birisi olan ve yağmur sularının herhangi bir işlem uygulanmadan toprağa yönlendirildiği, üzerine de çeşitli bitki türlerinin dikildiği yüzeysel bölgeler olarak tanımlanan “yağmur bahçesi”, yüksek lisans öğrencisi Cansu Küp’ün tez çalışmasının bir parçası olarak Trakya Üniversitesi’ne kazandırıldı.

 

3 KAMPÜSE KURULDU

 

Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ve Fen Bilimleri Enstitüsü Uygulamalı Bilimler ve Teknoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gökçen Bayrak’ın yürütücülüğünü yaptığı proje kapsamında Balkan, Ayşekadın ve Makedonya yerleşkelerinde kurulan yağmur bahçeleri suyun doğal döngüsünde oluşan bozulma ve dengesizlikleri ortadan kaldırdığı gibi suyun doğru yönetimini de zorunlu kılıyor.

 

ANALİZ YAPILMASINA İMKÂN SAĞLANACAK

 

Yeşil altyapı uygulamalarının bir parçası olarak oluşturulan yağmur bahçeleri, biyotutma süreçlerinin yağmur suyundaki kirletici giderimini de belirlerken proje sayesinde sel ve su baskınları, su kalitesinde bozulma, yüksek maliyet gibi olumsuz etkiler de ortadan kalkmış olacak. Üniversite kampüsüne kazandırılan yağmur bahçelerinin yer seçiminde, toprak yapısı ve yağmur suyu akış alanı saha gözlemleri incelenirken toprak yapısı, yapılara uzaklık, yeraltı suyu mevcudiyeti, altyapı elemanları, bitki örtüsü ve kirletici kaynaklar gibi etkenler de dikkate alındı. Proje ayrıca TÜTAGEM desteğiyle yağmur sularından bakır, çinko, kadmiyum, kurşun, fosfor, florür, klorit, bromat, klorür, bromür, klorat, nitrat, fosfat, sülfat, nitrit analizleri yapılmasına da imkân sağlayacak.

 

Haber / Bayram KOLAY