Tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkileyen ve etkileri halen devam eden koronavirüsün pek çok saÄŸlık sorununu da beraberinde getirebildiÄŸini kaydeden Özkaya, “Bu sorunlardan biri de göz ile ilgili olanlardır. Dikkat çekici olan da Mart ayından beri özellikle de göz içi enjeksiyon tedavisi alması gereken hasta grubunun geri dönüÅŸümsüz görme kayıpları yaÅŸadığıdır. Ortalama dört hastadan birinin ciddi görme kaybı yaÅŸadığı tahmin edilmektedir. Diyabetik makula ödemi, diyabetik retinopati ve sarı nokta hastalarında tedavi gecikmesine baÄŸlı görme problemleri yaÅŸandığı bilinmektedir. Bu nedenle sarı nokta, diyabetik retinopati ile birlikte her türlü göz içi enjeksiyon tedavisi alması gereken tüm hastaların tedavilerini geciktirmeden göz doktorlarına baÅŸvurması gerekmektedir” dedi.
RETİNA YIRTIKLARINA ERKEN MÜDAHALE EDİLMELİ
Bu sorunlarla birlikte retina yırtıklarında tedavinin en geç bir hafta içinde yapılmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Abdullah Özkaya, “Retina yırtıkları kısa sürede onarılmazsa tüm retinaya yayılır ve görme kaybı yaÅŸanır. EÄŸer erken tedavi olunmazsa bu dekolmana dönüÅŸür, yani retina yerinden ayrılır. Bu durum da kalıcı görme kaybına sebep olur. Retinadaki yırtıklar ışık çakması, aniden görüÅŸ azalması, cisimleri büyük veya küçük görme, sinek uçuÅŸmaları gibi belirtilerle kendisini gösterir. Bu belirtileri bilmek ve zamanında göz doktoruna gitmek kalıcı körlük durumunu engeller. Bu süreçte gözde kızarma, ani görüÅŸ kaybı, batma, puslanma gibi belirtiler ciddi ÅŸikayetlerdir. Çapaklanma bile zamanında tedavi edilmediÄŸinde sorun oluÅŸturabilir” dedi.
STRES GÖZ SAÄžLIÄžINI BOZABİLİR
Koronavirüs döneminde en büyük sorunlardan birinin stres olduÄŸunu kaydeden Prof. Dr. Abdullah Özkaya, “Stres hem vücudun hem de gözlerin düÅŸmanıdır. ÖrneÄŸin tetiklenen stres nedeniyle Santral Seröz Retinopati geliÅŸebilir. Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir. Kolay sinirlenen, sigara içen, bu süreçte aşırı stres yaÅŸayan kiÅŸilerde sık görülen sorunlardan birisidir. Yani koronavirüs stresi göz saÄŸlığını bu açıdan da olumsuz etkilemektedir” diye konuÅŸtu.
20- 20- 20 KURALINI MUTLAKA UYGULAYIN
Bunun yanında koronavirüs pandemi sürecinde görmede uyum sorunlarının yaÅŸanabildiÄŸini söyleyen Prof. Dr. Abdullah Özkaya, “Pek çok kiÅŸi evde bilgisayar başında çalışmakta, öÄŸrenciler telefon ya da tablet ile eÄŸitim görmektedir. Bu da yakın görmede uyum sorunlarını oluÅŸturabilmektedir. 6 metreden yakın cisimlere bakılınca göz merceÄŸinin ÅŸeklini deÄŸiÅŸtirip disk ÅŸeklinden küre ÅŸekline dönerek kırıcılığını artırmasıyla yakını daha net görmeyi saÄŸlamaya görmede uyum denilebilir. Ancak cep telefonu, tablet gibi cihazlar 6 metreden daha yakın mesafeye bakmayı gerektirmektedir. İnsan gözü ise 6 metreden daha uzağı görecek ÅŸekilde programlanmıştır. Dolayısıyla 6 metreden yakına uzun süre bakılınca uyum sorunu yaÅŸanabilmektedir. Bu da astenopi yani göz yorgunluÄŸuna neden olabilmektedir. Bu tür kiÅŸilere dinlendirici olarak bilinen uyum gözlükleri verilmelidir. Ayrıca mecburen cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi cihazları uzun süre kullanacak olanların 20 dakikada bir, 20 saniye süresince, 20 feet yani 6 metre ve ötesine bakarak gözlerin dinlendirilmesi gereklidir” dedi.
ÇOCUKLAR VE GENÇLER MİYOP OLABİLİR
Bu dönemde en çok çocuk ve gençlerin etkilendiÄŸini dile getiren Prof. Dr. Abdullah Özkaya, “Sürekli online eÄŸitimde olan çocuk ve gençlerde uzağı görememe sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle eÄŸitim alanların özellikle rutin göz kontrollerini koronavirüsten korkmadan güvenli bir ÅŸekilde yaptırmaları, hem görme sorunlarını azaltacak hem de eÄŸitimden geri kalmamalarını saÄŸlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Haber / MenÅŸure KARDEÅž