Ülkemizde 283 kilometre uzunluÄŸu ile Trakya’yı boydan boya kat eden ve bir zamanlar yirmi iki balık türünün yaÅŸadığı biyolojik zenginliÄŸi ile göz kamaÅŸtıran Ergene Nehri’nin, sanayi tesislerinin arıtmadan bıraktıkları atık su ile bugün büyük bir çevre sorununa dönüÅŸtüÄŸünü kaydeden Aygun, “Orta derecede tehdit altında olan Ergene Nehri, Trakya ve ülkemiz için kanayan bir yaradır” dedi.
“KİRLİLİK ORANI KATLANARAK DEVAM ETTİ”
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın BaÅŸbakan olduÄŸu 2011 yılında "Haliç'i nasıl temizlediysek Ergene Nehri'ni de öyle temizleyeceÄŸiz” demesinin üzerinden on yıl geçmesine karşın Ergene’nin kirlilik oranının katlanarak devam ettiÄŸini söyleyen Milletvekili Aygun, “CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan,13 Kasım 2020’de yapılan AK Parti TekirdaÄŸ 7. OlaÄŸan İl Kongresi’ne katılarak, Marmara Derin DeÅŸarjı Eylem Planı'nı sokacaklarını söyledi. Ergene’den arıtılan suların Marmara Denizi’ne deÅŸarj edilmesi aÅŸamasına geçildiÄŸini belirten ErdoÄŸan, AK Partililere ‘Ergene ÅŸu an temiz temiz gürül gürül akıyor mu’ diye sorunca ‘Evet’ yanıtını aldı. Elbette ki bu yanıt gerçek ve dürüst yanıt deÄŸildir” diye konuÅŸtu.
“BU SORUNU ÇÖZECEK ÖNLEMLER ALACAK MISINIZ?”
Trakya’da geçen hafta gerçekleÅŸen aşırı yağışın Ergene Nehri’nin taÅŸmasına neden olduÄŸunu, DSİ Edirne 11 Bölge MüdürlüÄŸü’nün turuncu alarm verdiÄŸi Ergene Nehri’nden taÅŸan kimyasal atık içeren simsiyah kirli suların Edirne Uzunköprü’ye kadar 100 bin dekar arazi ile tüm ekili alanlara aktığını belirten Aygun, “İçinde kansorejen atık içeren Ergene Nehri hangi tarihte gürül gürül ve tertemiz akacaktır? Somut bir tarih verebilir misiniz? Ergene’den taÅŸan zehirli su, buÄŸday ve kanola bitkilerini çürüme tehlikesi ile karşı karşıya bırakırken, tarlaları da kirletmiÅŸtir. Bu sorunu kökten çözecek önlemler alacak mısınız?” sorularını sordu.
TRAKYA’DA KANSER ORANLARI YÜKSEK
Trakya’da sadece bu yıl deÄŸil, özellikle sonbahar döneminde etkili olan yağışlar ile Ergene Nehri’nin taÅŸtığını, Trakya Bölgesi’ndeki birçok tarım arazisinin zehirlendiÄŸini söyleyen Aygun, bu zehirli su ile yetiÅŸen bitkiler aracılığıyla kanserojen maddelerin de insanlara geçtiÄŸini ifade etti. Türkiye genelinde en çok kanser vakası görülen Trakya’da meme ve akciÄŸer kanseri oranının yüksek olduÄŸunu söyleyen Aygun, “Ergene Nehri’ndeki insan saÄŸlığını tehdit eden bu geliÅŸme karşısında SaÄŸlık Bakanlığı ile ortak bir eylem planı yürütmeyi düÅŸünür müsünüz? TekirdaÄŸ Ergene Derin Deniz DeÅŸarj Projesi’nin, Ergene’nin tüm ağır metal yüklü kirliliÄŸini Marmara Denizi’ne taşıyacağı eleÅŸtirisi yapılmaktadır. Çevre mühendislerinin Marmara Denizi’nin rengini bile deÄŸiÅŸtireceÄŸi eleÅŸtirisi yaptığı bu projeye iliÅŸkin uzman görüÅŸlerini dikkate alacak mısınız? Bu projeyi de gözden geçirmeyi düÅŸünür müsünüz?” sorularını sordu.
Haber / Gülveren ALTUNOÄžLU