Milletvekili Yüceer: EYT'liler görmezden geliniyor

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çerkezköy'de faaliyet gösteren Trakya Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği'ni (TRAK-EYT) ziyaret etti. Ziyarette EYT'lilerin yaşad?

GÜNDEM 19.01.2021 17:01:00 0
Milletvekili Yüceer: EYT

Dün saat 12.00’da Trakya Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği’ni ziyaret ederek Dernek Başkanı Erdal Öztürk ve EYT’liler ile bir araya gelen Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, mağdur olan vatandaşların her zaman yanlarında olduklarını söyledi. 

 

“BU PANDEMİ İLE EYT MAĞDURİYETİ DAHA FAZLA ÖNE ÇIKTI”

 

Ziyarette EYT’lilerin yaşadıkları sıkıntılar hakkında Milletvekili Candan Yüceer’e bilgi veren dernek başkanı Erdal Öztürk, “Pandemi çok şeyi etkiledi. Sağlığımızı ve psikolojimizi de etkiledi. Biz de kendi çapımızda mücadeleye devam etmeye çalışıyoruz, ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bu süreçte Türkiye genelinde 5 milyon imza kampanyası başlattık. Ama maalesef bazı derneklerimiz pandemiden dolayı açılamıyor. Ben çalışmadığım için bizim derneğimiz sürekli açık. Türkiye genelinden imza mektupları geliyor. Bu 5 milyon imzayı Cumhurbaşkanımıza sunacağız. EYT’nin zor günler geçirdiğini anlatan bir kampanya bu. Bütün arkadaşlarımız elinden geldiği kadar destek olmaya çalışıyor” dedi. Kampanyaya 2 ay önce başladıklarını da sözlerine ekleyen Öztürk, “5 milyonu yakaladık sayılır. En kısa zamanda Sayın Cumhurbaşkanımızdan bir randevu talep edip imzaları sunacağız. Bu pandemi ile EYT mağduriyeti daha fazla öne çıktı. İşsizlik maalesef ülkemizde had safhada. Bizler belirli bir yaşı geçtiğimiz için iş bulmakta aşırı derecede zorlanıyoruz. Gençler bile işsiz olduğu için bizim özel sektörde iş bulma şansımız hemen hemen yüzde 1 diyebilirim. Emekli de değiliz, bir gelirimiz de yok. Biz hayatımızı nasıl idame ettireceğiz? Bizim de evde çoluğumuz çocuğumuz bizden bir şeyler bekliyor. Hepimizin evlenecek çocukları var. Okuyan çocuklarımızın harçlıklarını bile veremez durumdayız. Bizim işimiz çok zor” dedi.

 

 

“SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN ÖRGÜTLENMEYE ÇALIŞIYORUZ”

 

Pandemi döneminde sosyal medya hesapları üzerinden oluşturdukları gruplar aracılığıyla haberleştiklerini kaydeden Öztürk, “Bu pandemi sürecinde en büyük etken sosyal medya. Biz de sosyal medya üzerinden örgütlenmeye çalışıyoruz. Fabrikada çalışan arkadaşlarımız yaşanan olayları, gelişmeleri birbirlerine anlatıyorlar. Son dönemde biz EYT’liler için hükümet tarafından herhangi bir gelişme olmadı. Geçtiğimiz günlerde Başkanımız Gönül Boran Özüpek, Kemal Kılıçdaroğlu ile zoom üzerinde bir görüşme yaptı. O gerekli taahhüdü verdi.  Ayrıca Gönül hanımın tüm siyasi partiler ile bir açık oturum yapıp EYT’yi değerlendirme önerisi de var” dedi.

 

“YAŞ OLAYINA TAKILDIK”

 

Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz işe girdiğimiz tarihlerde Sosyal Sigortalar Kanunu’nun bizden istediği şartlar vardı. 25 yıl + 5 bin iş günü. Ama maalesef 1999’da çıkan yasa ile bize 5 bin iş gününe ekstradan gün koydular ve yaş sınırı da koydular. Biz şimdi günlerimizi tamamladık, primimizi tamamladık, hatta bizden istenen primin yaklaşık iki katını yaptık. Ama maalesef yaş olayına takıldık. Her şeyimiz tam olduğu halde bir şekilde bize geri dönülmüyor.”

 

“EYT’LİLER YANLIŞ ALGILANABİLİYOR”

 

Cumhuriyet Halk Parti Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de, “Gün geçtikçe mağdur kitleler artıyor. Bazı vatandaşlar EYT’lileri bilmiyor. EYT’liler ‘hak etmedikleri ekstra bir ayrıcalığı isteyenler’ gibi de algılanabiliyor. Sonuç itibariye sizler priminizi ödediniz, her şeyi tamamladınız, devletin yasalarına uydunuz. Sonra devlet demiş ki; ‘ben bunu değiştiriyorum’ Bugüne kadar kazanılmış haklarınız da tanınmıyor. Çözüm noktası bir an önce bulunmalı” dedi.

 

“EMEKLİLERİN DE BÜYÜK SIKINTILARI VAR”

 

Her seçim döneminde EYT’lilere sözler verildiğini kaydeden Yüccer, “Her seçim döneminde ‘Eyt’lilerin sorunları çözülecek’ diye vaatler veriliyor. Bugün gerçekten emekliler sıkıntı yaşıyor ki sizler emekli bile olamamışsınız. Emekliler gerçekten sıkıntıda, asgari ücretin altında bir ücrete tabiler. Açlık sınırının altında yaşıyorlar. Milyonlarca emeklimiz bu halde, siz onun da ötesinde emekli bile olamıyorsunuz” dedi.

 

 

“TÜİK’İN RAKAMLARI GERÇEKLE ÖRTÜŞMÜYOR”

 

Milletvekili Yüceer, “Sizlere ‘emekli olacak kadar yaşlı değilsin, çalışacak kadar genç değilsin’ deniliyor. Böyle olunca siz nasıl yaşayacaksınız? Eve nasıl ekmek götüreceksiniz? Aile huzurunuzu, barışınızı, toplumsal ilişkilerinizi nasıl sürdürebileceksiniz? İşte burada maalesef bir görmezden gelme var. Verilen sözlerin unutulması var. Çalışan emeklilerden kesilen ücretler var. Süreç daha da bir mağduriyete doğru gidiyor. Bırakın iyileşmeyi, bir bakıyorsunuz kazanılmış haklarınızdan da olmaya başlıyorsunuz. Bir yandan Türkiye’nin gerçekleri var, ekonomisinin geldiği nokta var. Bir yanda da maalesef TÜİK’in açıkladığı rakamlar var. Neye dayanarak açıklıyorlar belli değil. Çünkü gıda enflasyonuna baktığımızda, bütün faturalarımıza gelen zamlara baktığımızda hepsi artık yüzde 30’ların üzerine çıkmış durumda. Ama TÜİK’in açıkladığı enflasyon kuş kadar. Gerçekle örtüşmüyor” dedi.

 

“HAKKINIZI İSTİYORSUNUZ”

 

EYT’lilerin durduk yere bir araya gelmediğini de sözlerine ekleyen Milletvekili Yüceer, “Bir hak mücadelesi sergiliyorsunuz. Hakkınızı istiyorsunuz. Yoksa herkes evinde çoluğu çocuğuyla vakit geçirir. Emekliliğinizi yaşayamadığınız için bir çözüm yolu arıyorsunuz. Biz de bu noktada sizlere desteğiz. Her zaman hak mücadelesi veren vatandaşlarımızın yanındayız. Mecliste de gereken tüm desteği göstereceğiz” şeklinde konuştu.

 

“AŞILAMA NOKTASINDA MAALESEF GERİDEYİZ”

 

Aşı süreci hakkında da konuşan Yüceer, Trakya Bölgesi’nin pandemi konusunda şu anda iyi durumda olduğunu belirterek, “Ama bu durum ‘rahatlayalım, maskeleri atalım’ anlamına gelmiyor. Aşılama noktasında maalesef gerideyiz. Çin’den 20 milyon doz gelecekti aralık ayı için. Maalesef bu hedefin çok gerisindeyiz, 3 milyon doz geldi. Sağlık çalışanları ile başladı aşılama. Önümüzdeki ay 20 milyon, ondan sonraki ay 10 milyon geleceği söylenmişti ama şuan ortada ne aşı var ne de başka bir şey var işin açıkçası” dedi.

 

“HER VATANDAŞIMIZ SORGULAMADAN AŞI OLMALI”

 

Sosyal medyada yer alan ve siyasilere BionTech Prifizer aşısının yapıldığı, vatandaşlara ise Çin aşısının yapılacağı yönündeki iddialar hakkında da konuşan Yüceer, “Aşının milliyeti olmaz. Etkinliği daha yüksek aşı olsun ya da alternatiflerimiz olsun isterdik. Dünyada şuan Kanada kendi nüfusunun 9 katı aşı anlaşması yaptı. İngiltere kendi nüfusunun 6 katı aşı anlaşması yaptı? Niye? Çünkü hiçbirinin Faz-3 çalışması yapılmamıştı o süreçte. Vatandaşlar mağdur olmasın diye farklı aşılar aldılar, çıkabilecek herhangi bir soruna karşı. Biz sadece bir aşıya mahkum kaldık, onun da ne olduğunu bilmeden. Şuan Faz-3 çalışmalarının sonuçları açıklanacak, daha açıklanmadı. Ama güvenirliği konusunda yüzde 100 koruyucu olduğunu söyleyebilirim. O yüzden her vatandaşımızın hiç sorgulamadan aşı olması gerekiyor” dedi.

 

Haber / Buse SERİN