Bebeğiniz doğmadan sağlığından emin olabilirsiniz

Bebek sahibi olmak çiftler için heyecanlı olduğu kadar kaygılı bir süreç olabiliyor. Anne karnında büyüyen bebeklerin gelişimlerinin nasıl olduğu ise anne baba adaylarının kafasındaki en önemli soruyu

YAŞAM SAĞLIK 19.01.2021 13:48:00 0
Bebeğiniz doğmadan sağlığından emin olabilirsiniz

Perinatoloji ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Ertuğrul Karahanoğlu, ayrıntılı ultrason işlemi ve faydaları hakkında bilgi verdi.

 

DOĞUMSAL HASTALIKLARIN YÜZDE 95’İNİN TANISI KONULABİLİYOR

 

Anne karnındaki bebeğin organ gelişiminin değerlendirildiği “detaylı ultrason” da denilen “ayrıntılı ultrason” ile bebeğin beyni, gözleri, burnu, dudakları, yüzü, boynu, kalbi, akciğerleri, kolları, elleri, parmakları, karın içi organları, sırtı, bacakları ve ayaklarının incelendiğini kaydeden Karahanoğlu, “Bu organların oluşumu ile ilgili problemlerin tespit edilmesini sağlayan ayrıntılı ultrasonografi ile anne karnındaki doğumsal hastalıkların yüzde 95’inin tanısı konulabiliyor” dedi.

 

 

BEBEĞİN TÜM ORGANLARI İNCELENİYOR

 

Anne karnında bebeğin gelişiminin, embriyolojik ve fetal dönem olmak üzere ikiye ayrıldığını kaydeden Doç. Dr. Ertuğrul Karahanoğlu, “İlk 8 hafta embriyolojik, 8. haftadan sonrası fetal dönem olarak kabul edilmektedir. Fetal dönemde, bebeğin tüm organları oluşup gelişmeye devam ettiği için bebeğin organları incelenebilmektedir. Ayrıntılı ultrasonografi, bu konuda eğitim almış kişiler tarafından belli özellikleri olan ultrasonografi cihazları ile yapılmaktadır. Organ değerlendirme uzun süren bir işlem olduğu için bu muayene yarım saat kadar sürebilmektedir” diye konuştu.

 

AYRINTILI ULTRASON GENELLİKLE 18-24. HAFTALAR ARASINDA YAPILIYOR

 

Ayrıntılı ultrasonografinin genel olarak 18-24. haftalar arasında yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Ertuğrul Karahanoğlu, “Fakat gelişen ultrasonografi cihazları ve teknikler sayesinde bu işlem artık 11-13. hafta arasında da yapılabilmektedir. Bu haftalar arasında yapılan ayrıntılı ultrasonografide, yapısal anomalilerin yüzde 75’i tanınabilmektedir. Bununla birlikte, beyin oluşumundaki bazı problemler ve kalpteki bazı delikler bu haftada görülemeyeceği için 20-24. hafta arası beyin gelişimi ve kalpteki küçük deliklerin değerlendirilmesi için işlemin tekrarlanması önerilmektedir” bilgisini verdi.

 

AYRINTILI USTRASONUN ÖNEMİ

 

Ayrıntılı ultrasonun önemine dikkat çeken Doç. Dr. Ertuğrul Karahanoğlu, “Ayrıntılı ultrason yapılması, hayati organlarda problemler varsa doğumun uygun şartlarda ve planlı yapılması, bebeğin bu problemlerden daha az etkilenmesini sağlar. Bazı hastalıklara anne karnında müdahale edilmesi, bebeğin yaşama şansını artırır. Bir takım özel ultrason bulguları sayesinde, genetik hastalıkların tanısını koymada yönlendirici olabilir. Bebeğin pozisyonu, bebeğin eşinin yerleşimi, doğum şeklinin belirlenmesi gibi konuların aydınlatılmasını sağlar” dedi.

 

AYRINTILI ULTRASONOGRAFİNİN BEBEĞE ZARARI BULUNMUYOR

 

Ayrıntılı ultrasonografi süresinin uzun olması nedeni ile gebelerde, bebeklerinin bu ses dalgalarından etkilenebileceğine dair yanlış fikirler oluştuğunu kaydeden Doç. Dr. Ertuğrul Karahanoğlu, “Ancak ultrasonografide kullanılan cihazların bebeğe hiçbir zararı yoktur ve güvenle kullanılabilmektedir” dedi.

 

GENETİK HASTALIKLARIN BAZILARI ULTRASONOGRAFİ İLE TESPİT EDİLEBİLİYOR

 

Günümüzde tanımlanmış yaklaşık 15 bin genetik hastalığın olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ertuğrul Karahanoğl, “Bu hastalıkların bazılarının birtakım ultrasonografik bulguları bulunmaktadır. Bir genetik hastalığın anne karnında tanısının konabilmesi için bebekte yapısal bir bozukluğa neden olması gerekmektedir. Yapısal bozukluklar arasında; kalpte delikler, kalp damarlarındaki anormallikler, kalp kapakçıklarında anormallikler, beyin gelişiminde bozukluklar, karın ön duvarının gelişmemesi, parmak fazlalıkları, kol-bacak kısalıkları, yüz şekli bozuklukları ve daha yüzlercesi bulunmaktadır. Bununla birlikte, bazı genetik hastalıklar ne yazık ki anne karnında bir bulgu göstermemektedir. Bu yüzden anormal ultrasonografi bulguları çok dikkatli değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

TESPİT EDİLEN BOZUKLUKLARDA AİLE ÜYELERİ DE DEĞERLENDİRMEYE ALINIYOR

 

Ayrıntılı ultrasonografide, bebekte birçok yapısal bozukluğun tespit edilebildiğini söyleyen Doç. Dr. Ertuğrul Karahanoğlu, “Bu bozukluklar tek başına bir anlam taşımamaktadır.  Bebeğin, anne-babanın hatta kardeşlerin değerlendirilmesi gerekebilir. Ayrıntılı değerlendirme sonrası, ek testler yapılıp yapılmayacağına karar verilir” dedi.

 

Haber / Ruşa ELMA