Çerkezköylülere sorduk: Yarın erken seçim olsa kime oy verirsiniz?

Çerkezköylü vatandaşlara, 'Yarın bir seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz? Referandum olması halinde oyunuzu güçlendirilmiş parlamenter sistemden yanı mı yoksa başkanlık sisteminden yana mı kullan

GÜNDEM 17.01.2021 18:12:00 0
Çerkezköylülere sorduk: Yarın erken seçim olsa kime oy verirsiniz?

Çerkezköylü vatandaşlara, ‘Yarın bir seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?’, ‘Referandum olması halinde oyunuzu güçlendirilmiş parlamenter sistemden yanı mı yoksa başkanlık sisteminden yana mı kullanırsınız?’ ve ‘Cumhur İttifakı ile Millet İttifakına söylemek istedikleriniz nelerdir?’ sorularını sorduk.

 

“OYUMU GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEMDEN YANA KULLANIRIM”

 

Vatandaşlardan Murat Çelik, olası bir seçim durumunda oyunu AK Parti’den yana kullanacağını belirterek, “Kurulduğu günden bu yana AK Parti üyesiyim. Tabi ki onun da çok büyük yanlışları var. Ama yine de oyumu AK Parti’ye veririm” dedi. Referandum olması halinde oyunu güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana kullanacağını kaydeden Çelik, Cumhur İttifakı ile Millet İttifakına yönelik mesajını şöyle aktardı: “Bence faşizmi ve ırkçılığı bıraksınlar. Sonuçta hepimiz insanız. Hepimizin bayrağı, dini, imanı bir. Kendilerine biraz çeki düzen vermelerini isterim. İmkansız gibi gözüküyor ama öyle bir şey yapsa ne mutlu onlara. Halen ‘sen Kürtsün, sen Türksün, sen Alevisin, sen Sunnisin’ derdine düşmüşler”

 

“TÜRKİYE’DE ÇOK BÜYÜK EKSİKLİKLER VAR”

 

Vatandaşlardan Ruhşen Akyıldız da, olası bir seçim durumunda oyunu Mustafa Sarıgül’den yana kullanacağını belirterek, “Konuşmaları hoşuma gidiyor. Yeni bir değişim olsun istiyorum” dedi. Referandum olması halinde tercihini başkanlık sisteminden yana kullanacağını dile getiren Akyıldız, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakına da şöyle seslendi: “Ben Trabzonluyum. Çay tarlamız var. Çaya kota koyuyorlar, seni özel sektöre mahkum ediyorlar. Devlet çayı 3.5 TL’den alıyor, özel sektör 3 TL’den alıyor. Devletin fabrikaları boş duruyor. Yani köylüyü, üreticiyi zenginlerin ağzına atıyorlar. Sömürülüyoruz yani. Onun için Türkiye’de çok büyük eksiklikler var. Bu sorunların ve eksikliklerin giderilmesini istiyorum. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakına burada iş düşüyor”

 

“MİLLET İTTİFAKI YANLIŞ YORUMLAR YAPIYOR”

 

Şimdiye kadar Türkiye’de çok fazla parti ve yönetim gördüğünü, bu yüzden oyunu AK Parti’ye vereceğini dile getiren Gürsel Aslan da, olası bir referandumda da başkanlık sistemini seçeceğini belirtti. Millet İttifakına da seslenen Aslan, “Millet İttifakı çok yanlış yorumlar yapıyor. 4 tane parti birleşmişler, kendilerini 2 parti gibi gösteriyorlar. Gizliden böyle bir şey yapmak da hiç iyi değil. Bence ne varsa açık konuşmak lazım, millet görsün. Millet de ona göre bilinçlensin. 4 parti birleşmişse dörtlü diyeceksin. A, B, C ve D diye ayırmadan. Maalesef onu görmüyoruz” şeklinde konuştu.

 

“İLLA BİR PARTİ SEÇECEKSEM CHP’Yİ SEÇERİM”

 

Vatandaşlardan Cengiz Kaçar da, “Oyumu AK Parti’den yana kullanamam. Kullanmak istemem çünkü yaşadığımız şartlar belli. İnsanlar yokluk içinde. Asgari ücreti 2 bin 825 TL. Çıkmış bir de bas bas bağırıyorlar. 2 bin 825 TL’yi adamlar ne yapsın? 3 çocuk şartı koyuyorlar, ben bugün evlensem nasıl yapacağım 3 çocuk? Ailenin geliri belli, gideri belli. Varlığımız yok. Ben AK Parti’ye karşıyım. Ben oyumu hiçbirinden yana kullanmak istemem ama illa bir partiden yana kullanacaksam CHP’den yana kullanırım” dedi. Bir değişiklik istediğini de belirten Kaçar, “Bir değişiklik olsun istiyorum. Diyorlar ki; ‘1998’de AK Parti geldiğinde eczanede, tüp kuyruğunda, ekmek kuyruğunda bekliyorduk’ diye. Doğru bekliyorlardı ama en sonunda alıp çıkıyorlardı. Şimdi vatandaş alamadan çıkıyor” dedi.

 

“DEĞİŞİKLİK LAZIM”

 

Başkanlık sistemini istemediğini de belirten Kaçar, “Tek başkanlığa karşıyım. Her şey tek kişinin elinde, kimse ona bir şey yapamaz ki. Cumhur İttifakını desteklemiyorum. Ben Millet İttifakı’ndan yanayım. Çünkü bir değişiklik lazım. İyi veya kötü olabilir ama yeter artık millet kan kusuyor” ifadelerini kullandı. Hiçbir partiyi desteklemediğini belirten Hayrettin Sürücü de, “Oyumu hiçbir partiden yana kullanmak istemiyorum. Hepsi aynı. Değişen bir şey yok. Kullanırsam boş oy kullanırım” dedi. İsmini vermek istemeyen bir vatandaş da, erken seçim olması halinde oyunu AK Parti’den yana kullanacağını belirterek “Seçimlerde her partiye oy verdik, hiçbir menfaat beklemedik. Herkes koltuğun başına geçene kadar ‘tamam’ diyor, geçtikten sonra ‘ben benim’ diyor. Referandum olsa tercihimi başkanlık sisteminden yana kullanırım. Başkanlarımız gerçekten işlerini güçlerini düzgün yapıyorlar ama bazı durumlarda da bizi mahcup edebiliyorlar. Arabalarımızla işe çıkamıyoruz. Açlıktan artık ne yapacağımızı şaşırdık. Ne yapacağımızı gerçekten bilemiyoruz” dedi.

 

Haber / Buse SERİN