1 ünite kan, 3 can kurtarıyor

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, KTSO Meclis Başkanı İsmail Hakkı Özsan, KTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serkan Keser ve KTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ?

YAŞAM SAĞLIK 17.01.2021 14:12:00 0
1 ünite kan, 3 can kurtarıyor

Kırklareli Özgürlük Demokrasi Meydanı’ndaki Kızılay TIR’ına giderek kan bağışında bulunan KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, “Son derece önemli olan Kan Bağışı, özellikle içerisinde bulunduğumuz Pandemi’den dolayı bağışın düştüğü bu günlerde daha da önemli hale gelmiştir. Sokağa Çıkma Yasağı Kan Bağışı’nı kapsamamaktadır. Cumartesi-Pazar günleri 11.30-17.30 saatleri arasında Kırklareli Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda Kan Bağışı’nda bulunabilirsiniz. Kısıtlamalardan etkilenmemek için Online Randevu almanız gerekmektedir. https://kanver.org/kanhizmetleri/kanbagisirandevu linkinden Randevu almanız halinde size ulaşan mesaj ile Kan Bağışı yapabilirsiniz. Vereceğiniz her 1 ünite kanın, 3 canın hayatını kurtaracağını unutmamalıyız” dedi.

 

KAN BAĞIŞINDA BULUNMAYA DAVET ETTİ

 

Tüm oda üyelerini ve vatandaşları kan bağışında bulunmaya davet eden  Ilık, “Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişilerin düzenli olarak 3 ayda bir kan vermesi gerekmektedir. Belki birçoğumuz bunu yapmıyoruz, ancak kan vermenin vücudumuza olan faydalarını bilmemizde yarar var.  Kan vermek ya da kan bağışı yapmak, acil durumlarda kan lazım olan hastaların hayatını kurtardığı gibi, kan veren kişinin vücut sağlığı bakımından da hayati önemi vardır. Kan veren kişilerde kan hücreleri yenilenmekte, daha sağlıklı ve güçlü bir vücuda sahip olmalarına olanak vermektedir” dedi.

 

 

“KAN VERMEK İNSANI GENÇLEŞTİRİYOR”

 

Kan vermenin, kişinin gençleşmesini sağlayan aynı zamanda da sağlık bakımından birçok faydası olan bir eylem olduğunu kaydeden Ilık, “En önemli faydası da insanı gençleştirmesidir. Kan verme işleminden sonra, kan hücreleri süratle yenilenmeye başlamakta, dolaşımda olan daha genç hücre sayısı artmakta, metabolizma çok daha rahat ve hızlı çalışmaya başlamaktadır. Bu durum kişinin kendisini daha enerjik ve dinç hissetmesini sağlamaktadır. Kan veren kişilerde, spor yapan kişilerde görülen kandaki zararlı maddelerin arındırılması gibi bir sonuç gözlenmektedir. Sağlıklı yaşam açısından kan vermek oldukça önemlidir. Vücudun fazla yağlanmasını önlemek ve daha aktif olmak için kan vermek, bu olumlu etkilerinin tam tersi bir durumu engelleyecektir” dedi.

 

“HAYAT KURTARAN KUTSAL BİR GÖREV OLARAK DÜŞÜNÜLMELİ”

 

18-65 yaşları arasında olan, 50 kilogramın üzerinde ağırlığa sahip olanlar, ciddi sağlık sorunu olmayanlar ve hemoglobin seviyesi normal düzeyde olan kadın erkek herkesin, 3 ayda bir, senede 4 kez kan verebileceğini kaydeden Ilık, “Kan verme işlemi gerçekleştirildiğinde, görevi kan yapmak olan organlar uyarılmakta ve hemen kan yapmaya başlamaktadırlar. Kan vermekle doğal olarak her 3 ayda bir kan sayımı, kanla bulaşan hastalıklarla ilgili testler, kan grubu, kanda bulunan ancak kan veren kişinin bilmediği hastalıkların tespiti ve tedavisine başlanması imkanı da sağlanmış olmaktadır. Kan vermek ya da Kan Bağışı’nda bulunmak hayat kurtaran kutsal bir görev olarak düşünülmeli, aynı zamanda sağlığınıza da katkı sağlayan bir faaliyet olarak görülmelidir” dedi.