Hindistan’da geleneksel tıp tedavilerinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ve vücutta mikrop atma özelliÄŸi bakımından yüzyıllardır kullanılan Udi Hindi bitkisi, Türkiye’de ilk olarak mart ayında görülen koronavirüs vakaları sonrası vatandaÅŸların dikkatini çekti. Bağışıklık sistemini güçlendirdiÄŸi belirtine bitki, yok satmaya baÅŸladı. Udi Hindi bitkisi, baÅŸta Hindistan ve Malaya Adaları olmak üzere birçok Asya ülkesinde yetiÅŸiyor. Udi Hindi, hem zencefil, bal, yoÄŸurt gibi ürünlere karıştırılarak, hem de saf zeytinyağında 1 ay bekletilerek tüketiliyor.
"BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE İYİ GELİYOR"
Kentte 10 yıldır aktarlık yapan Salih Altunsay, pandemi dönemi öncesinde Udi Hindi bitkisini çok az sayıda kiÅŸinin bildiÄŸini belirterek, "Åžu anda Udi Hindiyi hem toz, hem de öÄŸütülmemiÅŸ ÅŸekilde satıyoruz. Bu bitki Hindistan’dan bize ithal olarak geliyor. Üst solunum ve gribal enfeksiyon rahatsızlıklarına, nefes darlığı, bronÅŸit gibi rahatsızlıklara iyi geliyor’’ dedi.
"HAFTADA 2 KİLO SATIYORUZ"
Pandemi döneminde vatandaÅŸların Udi Hindiye raÄŸbet gösterdiÄŸini belirten Altunsay, hem kaynatılarak hem de yoÄŸurdun içerisine katılarak tüketilebileceÄŸini söyledi. Pandemiden önce Udi Hindi bitkisinin kilosunun 70 lira olduÄŸunu belirten Altunsay, “Çok fazla raÄŸbet görünce fiyatı 5 kart artarak 350 lira oldu. Pandemiden önce bu bitkiyi fazla kiÅŸi bilmediÄŸi için yılda en fazla 250 ile 500 gram arasında satıyorduk. Ancak pandemiden bu yana haftada 2 kilo satıyoruz. Yılda ise 100 kilonun üzerinde, ani ortalama satışlarımız yüzde 400 arttı diyebiliriz’’ diye konuÅŸtu. Udi Hindi bitkisini bir arkadaşından duyduÄŸunu belirten Zeynep Çelik (25), “Daha önceden çörek otu yağı gibi ürünler alıyordum. Ama bu bitkiyi öÄŸrenince bunu kullanmaya baÅŸladım. Toz halinde aldığım Udi Hindiyi yoÄŸurta karıştırarak yiyorum. Faydasını da gördüm’’ diye konuÅŸtu.
Haber / RuÅŸa ELMA