Ucuz et suistimalini meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, ucuz et suiistimalini TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Aygun, Baka

GÜNDEM 6.01.2021 16:16:00 0
Ucuz et suistimalini meclis gündemine taşıdı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın halkın ucuz ve kaliteli ete ulaşması için her türlü tedbir almakla sorumlu olduğunu belirten Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Et ve Süt Kurumu (ESK), vatandaşa ucuz et tükettirmek üzere 2017 yılının sonunda bir proje başlatmış ve bunu 2019 yılında da sürdürmüştür. Bazı zincir marketlerin ESK’dan aldığı 3 bin ton civarındaki ucuz eti piyasaya sürmediği ortaya çıkmıştır” dedi.

 

O İDDİAYI SORDU

 

Tarım ve Orman Bakanlığı müfettişlerinin kamunun zarara uğratıldığı ve ilgili marketlerin büyük çıkar elde gerekçesiyle soruşturma açılmasını talep ettiğini kaydeden Milletvekili Aygun, “Kamu zararı 100 milyon lira olarak tespit edilmiştir. Ancak Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’nin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na soruşturma izni vermediği iddia edilmektedir” diyerek bu iddianın doğru olup olmadığını sordu.

 

BAKAN PAKDEMİRLİ’YE SORDU

 

Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle sundu soru önergesinde “Bakan olarak; kamunun zarara uğratıldığı bu konuda soruşturma izni vermek yerine, ilgili marketlerin piyasaya sürmediği3 bin ton civarındaki eti indirimli satmaya yönettiğiniz iddia edilmektedir. İlgili marketlerin de soruşturma korkusuyla 3 bin ton ete karşılık gelen kıymayı kilosu 34 liradan, kuşbaşını da 37 liradan satmaya başladığı öğrenilmiştir. Soruşturma izni yerine bu formülü neden daha uygun buldunuz?” sorusunu da sordu.

 

HİÇBİR AÇIKLAMA YAPILMAMASI DİKKAT ÇEKİCİ

 

İlgili marketlerde kilosu 34 liradan satılan kıyma ile kilosu 37 liradan satılan kuşbaşı için kamuoyuna hiçbir duyuru ve açıklama yapılmamasının dikkat çekici olduğunu belirten Aygun, “Yürüttüğünüz sürecin doğru olduğuna inanıyorsanız ilgili marketlerde satılan ucuz et konusunda nenden duyuru yapmıyorsunuz? Et ve Süt Kurumu’ndan et tedarik eden, ancak tağşiş yolu ile bunu suiistimal eden firmalara karşı neden hukuki süreci işlettirmiyorsunuz?” sorularını da yöneltti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU