"Açıklanan rakamı yeterli bulmuyoruz"

1 Ocak tarihi itibari ile 2021 yılında uygulanacak asgari ücret net 2 bin 825 TL olarak açıklanırken, asgari ücretin en az 3 bin TL olmasını beklediklerini kaydeden Türk-İş'e bağlı sendika başkanları

GÜNDEM 28.12.2020 15:58:00 0

Türk-İş Konfederasyonu olarak insan onuruna yaraşır bir ücret istediklerini belirten Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak “İşçilerimizin, emekçilerimizin talebi 3 bin TL’nin olmamasıydı. Ama baktığımız zaman 2 bin 825 TL olarak açıklandı. Biz zaten Türk-İş olarak bunu imzalamadık, kabul de etmedik. Bizi tatmin edici bir rakam değil. En az 3 bin TL olsaydı bir şekilde kabul edilebilir yanı olurdu. Ama şuan için biz yeterli bulmuyoruz” dedi.

 

“EN AZ 3 BİN TL OLMASI GEREKİRDİ Kİ SICAK BAKILSIN”

 

Teksif Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan da “Asgari ücret 2 bin 825 TL olarak açıklandı. Ancak önümüzdeki yıl için gelecek enflasyon zamları bunun içinde hesaplanmadan 2 bin 825 TL olarak belirlendi. Gelecek yıl gelecek enflasyon rakamları bunun içinde yok. En kötü ihtimalle 3 bin TL’nin üzerinde olması gerekirdi ki buna sıcak bakılsın. Ama maalesef böyle bir şey olmadığı için, 2 bin 825 olarak belirlendiği için bizim genel başkanımız da Türk-İş adına açıklamayı yaptı. Kabul ettiğimiz bir rakam değil dedi. Bizlerin de işçi temsilcileri olarak kabul edebileceğimiz bir rakam değil. Seneye gelecek zamları da bilmiyoruz” dedi. Asgari ücret belirleme komisyonunda işveren sendikasının 5 temsilcisi, hükümetin 5 temsilcisi ve sendikaların 5 temsilcisinin olduğunu kaydeden Türkkan “Her ne kadar sendikaların 5 temsilcisi olsa da çoğunluk orada olduğu için biz ne kadar olmaz da desek, imza da atmasak, masadan da kalksak çoğunluğun kabul ettiği rakam geçerli oluyor” diye konuştu.

 

“AİLENİN RAKAMI DEĞİL”

 

Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden de yaptığı değerlendirmede “TÜİK 2 bin 792 TL rakam açıkladı. Bu rakam baz alınırken son ayın enflasyon oranı da göz önüne alınmadan eksik açıklanan bir rakam. Ve aynı zamanda da tek bir kişinin geçinebilir rakamıdır. Yani ailenin rakamı değil. Bu nedenle açıklanan rakamı değerlendirdiğimizde 2 bin 825 TL Türk-İş olarak bizlerin kabul etmediği bir rakam. Masaya 3 bin TL’nin üzerinde bir teklifle gelmesini bekledik. 2 bin 825 TL işçi ve işveren tarafının bir araya gelerek belirlediği bir rakam değil, hükümet ve işveren tarafının bir araya gelerek belirlemiş olduğu bir rakamdır. Onaylamıyoruz, ülkemizde yaşam standartlarımıza, yaşam şartlarımıza olumlu bir rakam olmadığını düşünüyoruz. Türk-İş olarak yapılan toplantıda şerhimizi ve muhalefetimizi koyduk. Gönlümüz masada her üç tarafında da onayıyla çıkan bir rakam olmasını beklerdi. Ama maalesef öyle bir rakamlar karşılaşamadık” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU