Yüceer: Süt üreticisi yine mağdur edildi

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, "Süt üreticisi yine mağdur edildi. Çiğ sütün referans fiyatı litre başına 2 lira 30 kuruştan 2 lira 80 kuruşa çıkarıldı. 13 aydır çi

GÜNDEM 15.12.2020 16:04:00 0
Yüceer: Süt üreticisi yine mağdur edildi

Çiğ süt fiyatına 13 ay sonra gelen 50 kuruşluk zamma tepki gösteren CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, süt üreticisinin yine mağdur edildiğini söyledi. Sütün referans fiyatının üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Yüceer, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Çiğ sütün referans fiyatı litre başına 2 lira 30 kuruştan 2 lira 80 kuruşa çıkarıldı ve bu fiyat 4 ay sabit kalacak. 13 aydır çiğ sütün litresi 2 lira 30 kuruştan satılırken, yem hammaddelerinin fiyatı yüzde 77, süt yeminin fiyatı yüzde 63, besi yeminin fiyatı da yüzde 60 arttı" dedi.

 

"PANDEMİYLE BİRLİKTE ÜRETİCİ İKİ KEZ MAĞDUR OLDU"

 

Maliyette yaşanan artışa pandemi koşullarının da eklenmesi ile iki kez mağdur olan süt üreticilerinin referans fiyatın en az 3 lira 66 kuruş olmasını talep ettiğini, ancak bu talebin görmezden gelindiğini vurgulayan CHP'li Yüceer, "Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ekim, Kasım ve Aralık dönemi için açıklanan 40 kuruşluk destekleme primi de 30 kuruşa düşürüldü. Süt üreticilerinin ‘Artık sabrımız taştı’ isyanına karşın sadece 50 kuruşluk bir zam yapıldı. Üretici yine mağdur edilerek açlığa mahkûm edildi. Maliyetin altında kalan fiyat karşısında üreticinin artık dayanacak gücü kalmadı” ifadelerini kaydetti.

 

"ÜRETİCİ DEĞİL, SANAYİCİ KAZANIYOR"

 

Yüceer, üretici sadece 50 kuruş zam alırken sütü ambalajlayıp perakende satışa veren sanayicinin daha fazla kazandığının altını çizerek, “Markette 1 litre sütü 6-7 liranın altında almak mümkün değil. Üretici, ürününü maliyetin altında satarken bu süt tüketiciye ulaşana kadar defalarca fiyat artışı yaşandığından tüketici de mağdur ediliyor. Bu sistem üretici ve tüketicinin değil aracının yüzünü güldürüyor” dedi.

 

"DESTEK ARTIRILMALI"

 

Ulusal Süt Konseyi’nin yeniden toplanması gerektiğini vurgulayan CHP'li Yüceer, şunları kaydeti: “Maliyet artışları, pandemi koşulları ve ekonomik kriz dikkate alınarak yeniden fiyat artışı yapılmalıdır. Ne 50 kuruşluk zam ne de 30 kuruşluk destek primi yeterlidir. Süt üreticiliğine devam edilmek isteniyorsa süt üreticisine verilen destek artırılmalıdır. Arpa, saman, yonca, küspe, sanayi yemi fiyatları, ahır ve bakım giderleri artmışken iktidar üreticiye kulak vermelidir. Tarlasına ve ineklerine haciz gelen çiftçi Ziraat Bankası önüne sütlerini dökerken kredi borcu gelen çiftçi kendini yakarken çiftçimize ve süt üreticilerimize sahip çıkmak zorundayız.”

 

Haber/Buse SERİN