"Çerkezköy'den çalınan ilk düdük, yeni bir dönemin habercisidir"

Çerkezköy'den yüklenen beyaz eşyaları Çin'e götürecek olan Türkiye'den Çin'e ilk ihracat treni, Marmaray Kazlıçeşme İstasyonu'ndan uğurlandı.  Törende konuşan U

GÜNDEM 4.12.2020 17:41:00 0

 

 

Türkiye’den Çin'e gidecek ilk ihracat treni yola çıktı. 42 konteyner içerisinde Çerkezköy’den yüklenen beyaz eşyaları taşıyan trenin uğurlama töreni Marmaray Kazlıçeşme İstasyonunda yapıldı.

 

“DEMİRYOLU YÜK TAŞIMACILIĞINDA YENİ BİR ÇAĞ BAŞLATTI”

 

Uğurlama töreninde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ulaştırma altyapılarını iyileştirmenin, erişim ağlarını genişletmenin ve uluslararası taşımacılık güzergâhlarındaki eksik bağlantıları tamamlamanın öncelikleri arasında yer aldığını belirterek “Yine bu çerçevede; Çin, Asya, Avrupa ve Orta Doğu'yu birbirine bağlayan bir altyapı ve ulaşım ağı oluşturulmasını amaçlayan "Tek Kuşak Tek Yol Projesi" de çok önemli bir proje olarak değerlendirilmelidir. Bu kapsamda; Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın oluşturduğu iş birliği temelinde hayata geçen Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu Hattı üzerinde, Bakü’den Kars'a ilk seferini yapan tren, dünya demiryolu taşımacılığına yeni bir yön vermiştir. 30 Ekim 2017’de faaliyetlerine başlayan bu hat, Asya ve Avrupa arasında demiryolu yük taşımacılığı alanında yeni bir çağ başlatmıştır.” dedi. Bakan Karaismailoğlu, Çin’den gelip Marmaray'dan geçerek Avrupa’ya giden yük treninden de bahsederek “Demir İpekyolu'nun Çin'den Avrupa'ya uzanan orta koridor üzerinden yapılmasına yönelik yürütülen çalışmalar sonucunda, 2019 yılı Kasım ayında ilk blok tren Marmaray’dan geçerek Çekya’nın başkenti Prag’a ulaşmıştı. Çin-Avrupa koridoru boyunca tüm ülkelerde yaşanan pandemi sürecinin zorluklarına rağmen 450 konteynerin taşınması planlandığı şekilde gerçekleşmiştir.” dedi.

 

 “KALKINMANIN EN ÖNEMLİ GÖSTERGELERİNDEN BİRİ”

 

Demiryollarının, ülkelerin ilerlemesinin ve kalkınmanın en önemli göstergelerinden biri olduğunu vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, “Biz de bu bilinçle hareket ediyor, büyük bir gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Nihayet bugün hep birlikte Türkiye’den Çin’e gidecek ilk ihracat trenimizi uğurluyoruz” diye konuştu.

 

“8 BİN 693 KİLOMETRE YOL KAT EDECEK”

 

Çerkezköy istasyonundan hareket eden bu ilk trenle 42 konteyner içerisinde Çin’e beyaz eşya taşıması yapacaklarını kaydeden Bakan Karaismailoğlu, “Trenimiz Türkiye-Çin parkurunda Çerkezköy-Marmaray - Köseköy-Ankara-Sivas-Kars güzergahını izleyerek Ahılkelek İstasyonu’ndan yurt dışı çıkışını gerçekleştirecektir. Yurt dışı parkuru ise Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi-Kazakistan-Çin’in Xi'an kentine kadar devam edecektir. Türkiye’de 2 bin 323 kilometre, Gürcistan’da 220 kilometre, Azerbaycan’da 430 kilometre, Hazar Denizi’nde 420 kilometre, Kazakistan’da 3 bin 200 kilometre, Çin’de 2 bin 100 kilometre olmak üzere toplamda 8 bin 693 kilometre yol kat edecektir” dedi.

 

“12 GÜNDE YÜKÜNÜ ULAŞTIRACAK”

 

TCDD Taşımacılık AŞ ve Pasifik Eurasia iş birliğiyle trenin 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülke geçerek 12 günde yükü Çin’e ulaştıracağını dile getiren Karaismailoğlu, “Mart ayından beri ülkemiz ve dünya hastalıkla savaşıyor. Bütün dünyada sistemlerin iflas ettiği, adeta maskelerin savaşının başladığı bir ortamda tedbirlerimizi aldık, maske, mesafe, temizlik kurallarıyla 3 binin üzerinde şantiyemizde 400 bine yaklaşan arkadaşımızla özverili şekilde çalışmalarımız, yatırımlarımız hızla devam ediyor. Salgına rağmen ülkemiz yatırımlarına devam ediyor. İhracatını artırıyor. Bu çalışmalara katkı veren tüm çalışma arkadaşlarıma, canla başla, özveriyle çalışan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

“YENİ BİR DÖNEMİN HABERCİSİ”

 

Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacak Türkiye’nin yatırım ve atılımlarının artarak devam edeceğini dile getiren Bakan Adil Karaismailoğlu, “Trenimizin yola çıktığı Çerkezköy’de çaldığı ilk düdük, ülkemiz adına yeni bir dönemin habercisidir. Hattımızın tüm proje paydaşları ve bölge ülkeleri adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Geçtiği yerlere bereket getirmesi dileğiyle yolu her daim açık olsun” dedi. Konuşmalar sonrası Bakan Karaismailoğlu, beraberindekilerle birlikte treni uğurladı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU