Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni yasakları açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaklaşık 4 saat süren kabine toplantısı sonrası yeni yasakları açıkladı.

GÜNDEM 30.11.2020 20:15:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni yasakları açıkladı

50 milyon dozluk aşı anlaşması yaptıklarını söyleyen Erdoğan “Vatandaşlarımız herhangi bir ücret ödemeden aşıya erişebileceklerdir. İnşallah önümüzdeki aydan itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak bu aşının uygulaması yapılacaktır. Yerli aşı çalışmalarını da gün gün izliyoruz. Bu süreçte ihtiyacımız olan vakti milletimizle birlikte tedbirlere uyarak kazanmamız gerekiyor” dedi.

 

“BİRLİKTE SÜRDÜRECEK YÖNTEMLER BULMAYA ÇALIŞIYORUZ”

 

Sağlık krizini tokyekun bir ekonomik ve sosyal krize dönüştürmemek için adımları dikkatli atmaya çalıştıklarını kaydeden Erdoğan “Hem halkımızın sağlığını en üst düzeyde korumayı hem de üretimi, ticareti, istihdamı, eğitimi, sosyal hayatı sürdürmeyi birlikte sağlayacak yöntemler bulmaya çalışıyoruz” dedi.

 

HAFTA İÇİ DE KISITLAMA GETİRİLDİ

 

Kabine toplantısında ilave tedbirleri istişare ettiklerini dile getiren Erdoğan “Yaptığımız kapsamlı değerlendirmeler sonunda hafta içi her gün gece saat 21 ile sabah 5 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacaktır. Bu kısıtlama hafta sonları Cuma akşamı 21’den pazartesi sabahı saat 5’e kadar kesintisiz devam edecektir” dedi.

 

RESTORANLAR PAKET SERVİS HİZMETİ VERECEK

 

Üretim, tedarik, lojistik, sağlık, tarım, orman gibi genelgede yer alacak sektörlerin bu kapsamın dışında olduğunu dile getiren Erdoğan “Market, bakkal, kasap, manav gibi işletmeler ile eve paket hizmeti veren yerler belirlenecek saatler çerçevesinde hafta sonu kısıtlamasının dışındadır. Restoranlar  paket servis haricinde hizmet veremeyecektir” dedi.

 

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINI KULLANAMAYACAKLAR

 

Daha önceki genelgelerde belirtilen istisnalar hariç 65 yaş üstü ve 20 yaş altının toplu taşıma araçlarını kullanamayacağını ifade eden Erdoğan “Umumi Hıfzıssıhha Kurulları illerdeki toplu taşıma hizmetlerinde salgının yayılmasına yol açan aksaklıkların tespiti ve giderilmesi amacıyla gereken tedbirleri alacaktır” dedi.

 

FAALİYETLERİNE ARA VERİLECEK

 

Anasınıfı ve benzeri eğitim kurumlarının faaliyetlerine ara verileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Milletimizden salgının evlerde bulaşma oranının arttığını göz önünde bulundurarak tehdit geçene kadar misafir kabulüne ara vermelerini özellikle rica ediyorum. Evlerde gün, mevlit, taziye, yılbaşı kutlaması gibi insanların bir araya geleceği etkinlikler yapılamayacaktır. Cenaze namazları yakınları dahil en fazla 30 kişi ile kılınacak, nikahlar da yine bu sayıyı aşmayacaktır. Hamam, sauna, masaj salonu, yüzme havuzu, lunapark gibi yerler faaliyetlerine ara verecektir” dedi.

 

AVM’YE GİRİŞLERDE HES KODU İSTENECEK

 

Alışveriş merkezlerine girişte HES kodu uygulamasına geçileceğini dile getiren Erdoğan “Kalabalık caddeler ile meydanlara girebilecek kişi sayısı Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla sınırlanabilecektir. Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun belirleyeceği zorunlu hizmetler dışındaki kamu kuruluşlarının mesai saatleri 10 ile 16 arası olarak uygulanabilecektir. 50 kişiden fazla çalışanı olan işyerlerinde işyeri hekiminin gözetiminde mevcut iş sağlığı ve güvenliği uzmanı veya belirlenen bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulaması sıkı bir şekilde denetlenecektir” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yasakların Salı akşamından itibaren uygulanmaya başlanacağını açıkladı.