"Denizlerimizin güvenliğini Tekirdağ'a emanet ettik"

Tekirdağ-Hayrabolu Yolu'nun 1. Etabı olan Hayrabolu Kandamış arası 13 kilometrelik yolun açılış töreninde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Tekirdağ'da yapılan yol

GÜNDEM 28.11.2020 17:31:00 0

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu çeşitli ziyaret ve açılışlarda bulunmak üzere cumartesi günü Tekirdağ’a geldi. İlk olarak Marmaraereğlisi’ndeki Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi'ni (UDEM) ziyaret eden Bakan Karaismailoğlu'nu Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Tekirdağ milletvekilleri Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünvar karşıladı.

 

AKTARMA İSTASYONU ASYAPORT’U ZİYARET ETTİ

 

Buradaki incelemelerinin ardından Tekirdağ il merkezine geçen Bakan Karaismailoğlu, TCDD Kombine Taşımacılık Aktarma İstasyonu'nu ziyaret etti. Karaismailoğlu, daha sonra Asyaport Limanı'nda Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer’den çalışmalarla ilgili bilgi alarak incelemelerde bulundu. Bakan Karaismailoğlu'na ziyaretlerinde Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ve AK Parti Tekirdağ milletvekilleri Mustafa Yel ile Çiğdem Koncagül eşlik etti. Tekirdağ-Hayrabolu Yolu’nun 1. Etabı olan Hayrabolu Kandamış arası 13 kilometrelik yolun açılış törenine de katılan Bakan Adil Karaismailoğlu, açılışta yaptığı konuşmada Asya ve Avrupa arasında ticaret ve kültür alışverişine sahne olan yolların kavşak noktasında bulunan Tekirdağ’ın her zaman ekonomik ve sosyal açıdan önemli bir merkez olduğunu belirtti.

 

 

1.3 KİLOMETRE KISALACAK

 

Tekirdağ’ın ulaşım ve iletişim altyapısına 18 yılda yaklaşık 6 milyar 862 milyon lira yatırım yaptıklarını kaydeden Bakan İsmailoğlu, Hayrabolu-Tekirdağ yolu projesi kapsamında Hayrabolu’nu Tekirdağ’a bağlayan 47 kilometre uzunluğundaki mevcut yolun 1.3 kilometre kısalarak 45 kilometreye düşeceğini dile getirdi.

 

SEYAHAT SÜRESİ 4 SAATTEN 1 SAAT 20 DAKİKAYA DÜŞECEK

 

Ülkemizin demiryollarında tam anlamıyla bir köprü olmasını sağlayacak Asya-Avrupa koridorunun ilk parçası olan Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi’ni de başlattıklarını söyleyen Bakan Karaismailoğlu, “8 milyar lira proje bedeli olan 2 bin 229 kilometre uzunluğundaki hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapacak hızlı tren demiryolu hattı inşa ediliyor. Projenin tamamlanmasıyla Halkalı-Kapıkule-Edirne arası yolcu seyahat süresi 4 saatten 1 saat 20 dakikaya, yük taşıma süresi ise 6 saat 30 dakikadan 2 saat 20 dakikaya düşecek. Mevcut hat kapasitesi de 4 kat artacak. Proje 153 kilometre Çerkezköy-Kapıkule ve 76 kilometre Halkalı-Çerkezköy olmak üzere 2 kesimden oluşuyor. 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesiminde yüzde 25 fiziki ilerleme kaydettik. 2’nci kesim için yapım ihale hazırlık çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

 

YOLCU İSTASYONU VE YÜK İSTASYONLARI KURULACAK

 

Bu proje kapsamında Çerkezköy’de yeni yolcu istasyonu ve yeni yük istasyonlarının kurulacağını, Tekirdağ Çerkezköy Lojistik Merkezi Projesi’nin de Halkalı-Kapıkule arasındaki hızlı demiryolu projesine yakın konumda yer aldığını kaydeden Bakan Karaismailoğlu “Denizlerimizin güvenliğini Tekirdağ’a emanet ettik. Hem kendi denizlerimizde hem de bulunduğumuz Akdeniz, Ege ve Karadeniz’de deniz güvenliğini sağlayan Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi’ni Tekirdağ’da kurduk” dedi. Karaismailoğlu, Tekirdağ’ın gelişimi ve kalkınması için her türlü gayret ve kararlılığı göstermeye devam edeceklerini dile getirdi. Açılışta konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da memlekete beser kazandırmanın onurunu ve gururunu yaşadıklarını belirtti. Kamulaştırma işlemleri ile alakalı süreçlerin uzaması ve altyapı çalışmalarının uzun vakit alması sebebiyle beklenen zamanda tamamlanamayan Hayrabolu ile Tekirdağ’ı güvenli bir şekilde bağlayacak olan bu yolun ilk etabının açılışından sonra geri kalan kısmının da en kısa sürede tamamlanacağını dile getiren Şentop, Türkiye’nin ekonomik büyümesine paralel artan mal ve hizmet üretiminin dış pazarlara arzında ulaşım konusundaki altyapının da önemine dikkat çekti. Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılış yapıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU