Zeytin hasadı başladı

Şarköy İğdebağları Mahallesi'nde zeytin hasadı başladı. Zeytin hasadına Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Şarköy Kaymakamı Şenol Kaya, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var ve Tarım ve O

GÜNDEM 21.11.2020 08:00:00 0
Zeytin hasadı başladı

 

Zeytin üreticileriyle görüşerek zeytin hasadının boş ve bereketli geçmesini temenni eden Vali Yıldırım, hasadın ardından Şarköy’de Eriklice Kooperatifi Yağhanesini ziyaret etti. Zeytinin yağa dönüştürülmesi süreci hakkında bilgiler alan Vali Yıldırım, Şarköy programı kapsamında Marmara Birlik Zeytinyağı Fabrikası’nı da ziyaret etti.

 

 

ÖNEMLİ TARIMSAL FAALİYET ALANLARINDAN BİRİ

 

Zeytinciliğin, Şarköy için önemli tarımsal faaliyet alanlarından biri olarak görüldüğünü belirten yetkililer, genel olarak bölgede Gemlik tipi sofralık zeytin yetiştiriciliğinin yapıldığını, çiftçilerin yetiştirdikleri zeytinin büyük bir kısmını Marmarabirlik Mürefte Zeytin Tarım Satış Kooperatifi'ne satarken, bir kısmını da kendi imkânları ile değerlendirdiğini ifade etti. 

 

 

YILDA 12 BİN TON ZEYTİN ÜRETİMİ

Şarköy’de zeytin yetiştiriciliğinin, 2 bin 500 üreticinin 41 bin 500 dekar alan üzerinde bulunan yaklaşık 1 milyon 7 bin 500 adet zeytin ağacı ile gerçekleştiğini dile getiren yetkililer, genel olarak sofralık ve yağlık olarak değerlendirildiğinde yıllık ortalama 12 bin ton civarında zeytin üretiminin gerçekleştiğini ifade etti.

 

 

 

YÜZDE 40-45 ARASI REKOLTE KAYBI YAŞANABİLİR

 

Şarköy genelinde 2020 yılı üretim sezonunda önceki yıllara göre özellikle kış döneminde daha az yağış gerçekleşmesi, tam çiçeklenme dönemi zamanında meydana gelen lokal aşırı yağışlar ve düşük sıcaklıklar nedeniyle ortaya çıkan döllenme eksikliği ile gece-gündüz sıcaklık farkının yüksek olması nedeniyle zeytin ağaçlarının meyve tutumunda aşırı düşüş gözlemlendiğini ifade eden yetkililer, Yaz aylarının da yağışsız ve sıcak geçmesi ile kuraksama yaşanmış olup, meyve kalitesi düşük kalmıştır. Bazı zeytin ağaçlarında meyve tutumunun gerçekleşmediği ve bu nedenle de ürün hasadı yapılamadığı tespit edildi” dedi. Yetkililer, iklimsel faktörlerden dolayı, Şarköy genelinde yüzde 40-45 arası rekolte kaybı yaşanabileceği düşüncesinde olduklarını söyledi.

 

Haber / Buse SERİN