"Bu düzenleme 'işçiye ölümü gösterip sıtmaya razı etme' düzenlemesidir"

TBMM'de görüşülmekte olan torba kanun teklifiyle ilgili basın açıklaması yapan Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, TBMM'de

GÜNDEM 27.10.2020 15:19:00 0

 

Türk-İş Yönetim Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda dün 81 ilde bölge ve il temsilcilikleri önünde, TBMM’de görüşülmekte olan torba kanun teklifiyle ilgili basın açıklaması yapıldı. Çerkezköy’de de Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak,  saat 11.00’da sendika binası önünde basın açıklaması yaptı. Geçen hafta TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba kanun teklifi ile yıllardan beri karşı durdukları esnekleşme ve güvensizleştirme konularının yeniden gündeme geldiğini söyleyen Koçak, “İstihdam paketi” adı altında kamuoyuna sunulan düzenlemenin uzun vadede bir güvensizleştirme ve sendikasızlaştırma paketi olduğunu dile getirdi.

 

“BU GİDİŞE DUR DEMEMİZ GEREKİYOR”

 

25 yaş altı ve 50 yaş üstündekilere “istihdam kolaylığı sağlayacağı” iddia edilen düzenlemenin, aslında belirli süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaşmasına, kıdem ve ihbar tazminatı gibi işçilerin en temel istihdam güvencelerinin ve de çalışma barışının ortadan kalkmasına, sendikal yaşamın alt üstü olmasına neden olacağını kaydeden Koçak, “Böyle bir düzenlemeye karşı çıkmazsak hem kendimize hem de çocuklarımıza çok büyük kötülük yapmış oluruz. İşverenlerin isteklerinin bizim aleyhimize olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu yaşayarak öğrendik. Bu gidişe dur dememiz gerekiyor” dedi.

 

 

“İŞVERENİ TEŞVİK FONUNA DÖNÜŞTÜ”

 

İşsizlik Sigortası Fonu’nun, işvereni teşvik fonuna dönüştüğünü dile getiren Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi Murat Koçak, “Meclisten geçen sözüm ona istihdam paketi, işverenlere teşvik muafiyet af getirmektedir. İşçinin emeği sermayenin sömürüsüne bırakılmaktadır. Türk-İş yıllardan beri, esnekleşme, güvensizleştirme ve kuralsızlaştırmaya karşı verdiği mücadeleyi aynı kararlılık ve azimle sürdürmektedir” diye konuştu.

 

“YAPAMAYACAKSINIZ, YAPTIRMAYACAĞIZ”

 

Salgın koşullarının fırsata dönüştürülmek istendiğini dile getiren Koçak, “Çalışma hayatını işçiler aleyhine dönüştürmek için çabalayanlara yanıtımız çok açıktır: Yapamayacaksınız, yaptırmayacağız!” dedi. Hükümetin uygulaması gereken öncelikli politikanın kayıt dışı çalışmayı önlemek olduğunu dile ifade eden Koçak, ülke ekonomisi ve işçilerin kayıt dışı çalışmadan dolayı ağır bedeller ödediğini dile getirerek “Kayıt dışılığa dayanan emek sömürüsü ortadan kaldırılmalıdır. Kayıt dışı istihdamla ülke büyük bir gelir kaybına uğramaktadır. Salgın koşullarında işsizlikle mücadele böyle olmaz, istihdamı artıracağız deyip işçiler güvencesizliğe, sendikasızlığa mahkûm edilemez! İşçiler zorla ücretsiz izne çıkarılarak, günlük 39 TL ile yaşamak zorunda bırakılamaz! Sosyal diyalogun içini boşaltarak iş barışı sağlanamaz! İşçilere ölümü gösterip sıtmaya razı olmaları beklenerek işsizlikle mücadele edilmez!” dedi.

 

 

“BUGÜN RÜZGAR EKEN, YARIN FIRTINA BİÇECEKTİR”

 

TBMM’deki söz konusu düzenlemenin “işçiye ölümü gösterip sıtmaya razı etme” düzenlemesi olduğunu savunan Murat Koçak “Bugün rüzgâr eken yarın fırtına biçecektir! İşçinin bu düzenlemeye vereceği yanıt nettir: Mücadele, mücadele, mücadele!" “dedi. Sosyal mesafe ve maske kuralı gözetilerek gerçekleştirilen basın açıklamasına Tekgıda-İŞ Sendikası Trakya Şube Başkanı Aytaç Göçmen, Belediye-İş Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik, Türkiye Kooperatif, Ticaret Eğitim ve Büro İşçileri Sendikası (Koop-İş) Tekirdağ Şube Başkanı Ziya Nur Üzmez, Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden, Teksif Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan, Teksif Çorlu Şube Başkanı Gültekin Bozan, Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Baranlı da katıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU