Belediye, kömür firmalarından numune topluyor

Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri kazan denetimlerine başladı. Ekipler, apartmanlarda bulunan kömürlerin belirlenen kriterlere uygun olup olmadığını tespit etmek amacıyla kömÃ?

GÜNDEM 26.10.2020 08:50:00 0
Belediye, kömür firmalarından numune topluyor

Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, 23.07.2020 tarihli ve 97 nolu Edirne İl mahalli çevre kurulu kararları ve 04.12.2013 tarihli ve 2013 /40 sayılı katı yakıt numune alma ve analiz genelgesi kapsamında 2020- 2021 kış sezonuna ait ilk katı yakıt numunesi alımlarına başladı. Ekipler, yakıcıları ve apartman yöneticilerini yakım tekniklerine uyulması konusunda uyardı.


“NUMUNE ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ”


Keşan Belediyesi’nde görevli Çevre Mühendisi Buse Orhun, “Denetimlere ve kömür numunesi alımlarına başladık. Edirne İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden izni bulunan, Keşan’da satış yapabilen kömür firmalardan numune almaya devam edeceğiz. Aynı zamanda kömür kullanımına devam eden apartman ve iş yerlerinin denetimlerine de başladık. Uygunsuz kömür satışı ve alımı yapan kömür firmaları ve vatandaşlara ayrıca kömür yakma tekniklerine uymayan ateşçilere idari yaptırım uygulanacaktır” dedi. 

 


“YERLİ KÖMÜRDE YAKMA SIRASINDA KİREÇ KULLANIMINI ÖNERİYORUZ”


Orhun, “Belirli kriterlerin sağlanması halinde hem yerel hem de ithal kömürün yakılmasına izin veriliyor. Yerel kömürde kuru bazda kükürt oranı maksimum yüzde 1,6, ithal kömürde ise yüzde 0,9 olmalı. Kömür alırken vatandaşlarımız alt ısıl değerinin yerel kömürde 5 bin 800, ithal kömür de ise 6 bin 400 kalorinin altında olmamasına dikkat etmeliler. Yerli kömürde Toplam nem ve kül (kuru bazda) yüzde 21, ithal kömürde toplam nem yüzde 10, kül (kuru bazda) yüzde 16 oranını aşmamalı. İthal kömürde uçucu madde oranı ise yüzde 12-31 değerleri arasında olmalıdır. Ayrıca yerli kömürde yakma sırasında kireç kullanımını öneriyoruz” ifadelerini kullandı. Orhun, hava sıcaklarının 15 derecenin altına indiği günlerde kalorifer kazanlarının uygun koşullarda yakılabileceğini kaydetti.

 

Haber / Menşure KARDEŞ