Tekirdağ'ın su sıkıntısını meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Çerkezköy, Çorlu, Kapaklı, Ergene'deki hızlı nüfus artışının su ihtiyacının artmasına neden olduğunu dile getirerek su sık

GÜNDEM 16.10.2020 14:32:00 0
Tekirdağ

Tekirdağ genelinde içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının halen çok büyük oranda yeraltı suyu kaynaklarından karşılandığını, bu durumun, yeraltı su seviyelerinin aşağıya düşmesine neden olduğunu belirten Milletvekili Aygun, Çerkezköy, Çorlu, Kapaklı, Ergene’deki hızlı nüfus artışının, su ihtiyacının artmasına neden olduğunu dile getirdi. 


PROJE NE ZAMAN TAMAMLANACAK?


Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi sunan Aygun, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapım ihalesi gerçekleştirilen Saray Ayvacık Göleti ve İçme Suyu Tesisleri Projesinin, Saray’ın su ihtiyacının yüzde 50’sini, Kapaklı İlçe Merkezi’nin su ihtiyacının da yüzde 30’unu karşılayacağını belirterek, bu projenin ne zaman tamamlanacağını sordu. 


BARAJLARIN BİRAN ÖNCE YAPILMASI GEREKİYOR


Süleymanpaşa İlçe Merkezi’nin içme ve kullanma suyu gereksiniminin yüzde 30’unu karşılayan Naip Barajı’nın, su temini açısından oldukça yetersiz kaldığını, bu nedenle Çorlu Sarılar ve Muratlı Aşağısevindikli bölgelerinden Süleymanpaşa İlçe Merkezi’ne yeraltı suyu takviyesi yapıldığını belirten Aygun, ilçede içmesuyu sorununun yaşanmaması için İnecik-1, İnecik-2 ve Dedecik Barajları’nın bir an önce yatırım programına alınması gerektiğini ifade ederek bu barajların yapımına ne zaman başlanacağını da sordu. 


BAKAN PAKDEMİRLİ’YE SORDU


İnecik-1, İnecik-2 ve Dedecik Barajlarının Naip İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne bağlantılarının yapılıp yapılmayacağını soran Aygun “Naip İçme Suyu Arıtma Tesisi 2. Kademe çalışmasına ne zaman başlanacak? Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı ve Ergene ilçelerine içme suyu ve kullanma suyu sağlayacak Kömürköy, Kızılağaç ve Balaban barajlarını ne zaman projelendirip, yapımına başlayacaksınız? Malkara ilçesinin içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla Çokal Barajı’ndan ilçeye verilecek olan suyun arıtılması ve iletilmesi için proje çalışmalarına ve projenin uygulanmasına ne zaman başlanacak? Marmaraereğlisi ve Hayrabolu ilçelerindeki mevcut sulama göletlerinde iyileştirme yapmayı ve yeni baraj projeleri ile içmesuyu ihtiyacını karşılamayı düşünüyor musunuz?” sorularını da yöneltti. 


Haber / Şaban KARDEŞ