Hava kirliliğinin azaltılması için denetimler sürüyor

Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 2009 yılından bu yana, Keşan'da var olan hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik denetimlerin devam ettiği ve

GÜNDEM 14.10.2020 12:34:00 0
Hava kirliliğinin azaltılması için denetimler sürüyor

Açıklamada, Keşan Belediyesi’nin “Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 3 Ekim 2013 tarihi itibariyle “Isınmadan Kaynaklı Katı Yakıt Denetimi Yetki Devri’ni aldığına vurgu yapılarak, “Buna göre; Keşan Belediyesi ilçemizde satışa sunulan katı yakıtların denetimi ve idari yaptırım kararını verme konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir. Yapılan denetimlerle ilgili olarak, yılda 4 defa Bakanlığa bilgi verilmektedir” denildi.

 

KAÇAK KÖMÜR GİRİŞİNE İZİN VERİLMİYOR

 

Keşan girişinde bulunan kömür kontrol noktasında, kente kaçak kömürün girmesinin engellenmesi için 24 saat görevli personel bulunduğu belirtilerek, “Burada gerçekleştirilen denetimlerde, satışı gerçekleştiren firmanın satış izin belgesinin olup-olmadığı, kömür çuvallarının üzerinde İl Mahalli Çevre Kurulu’nda belirtilen özelliklerin yazıp-yazmadığı kontrol edilmektedir. Kömür kontrol noktasında yapılan kontrollerde; Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden alınan satış izin belgesinin üzerine ‘Kontrol Edilmiştir’ kaşesi vurulmaktadır. Apartman yöneticilerine burada düşen görev, apartmana sevkiyatı yapılan kömürlerin satış izin belgesinde ‘Kontrol Edilmiştir’ kaşesinin olup-olmadığına ve çuvalların üzerinde Mahalli Çevre Kurulu’nda belirtilen kriterlere uyup-uymadığına bakmaları ve eğer olumsuz bir şeyle karşılaşırlarsa kömürün kazan dairesine taşınması işlemini bekletmeli ve Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne bilgi vermeleri gerekmektedir. Satış İzin Belgesi’nin üzerinde ‘Kontrol Edilmiştir’ kaşesi olmayan veya Satış İzin Belgesi’ni apartman yöneticilerine vermeyen veya bu belgeyi ısrarla istemeyen ve kömürün kazan dairesine indirilmesine göz yuman apartman yöneticileri birinci dereceden sorumludur” denildi.

 

CEZALAR HER YIL GÜNCELLENİYOR

 

Açıklamanın devamında, “Çevre Müdürlüğü denetim ekipleri tarafından gerçekleştirilen kontroller neticesinde bu evrakların tarafımıza ibraz edilmemesi durumunda kömüre kaçak muamelesi yapılacak, kömür firmasına ve apartman yönetimine Çevre Kanunu’nun 20. Maddesi (g) bendi (22.109,00 - TL) uyarınca idari cezalar uygulanacaktır. Belirtilen ceza miktarı yılbaşına kadar geçerlidir. Her yıl Ocak ayı itibariyle para cezaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca güncellenmektedir.  İlçemize kaçak yollarla yani Kömür Kontrol Noktası’na giriş yapmadan kömür sevkiyatı yapan firmalar öncelikli olarak sözlü olarak uyarılmakta olumsuzlukların tekrarı halinde Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü denetim ekiplerince mahallinde tutulan tespit tutanaklarıyla kayıt altına alınmakta ve Belediye Encümenince idari yaptırım uygulanmaktadır” denildi.

 

İZİN ALAN FİRMALAR YAYINLANIYOR

 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden aldıkları Satış İzin Belgesine istinaden Keşan’da kömür satışı yapmaya hak kazanan firmaların Keşan Belediyesi resmi internet sitesi olan www.kesan.bel.tr adresi üzerinden yayınlandığı belirtilen açıklamada, “Vatandaşlarımızdan ricamız internet sitemizdeki firmalar haricinde hiçbir firmadan kömür almamaları yönündedir. Aksi takdirde idari yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklarını bilmelerini isteriz” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Ruşa ELMA