Asfalt ihalesiyle ilgili eleştirilere cevap verdi

Asfalt ihalesi ile ilgili yöneltilen eleştirilere cevap veren Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, daha önceki ihalede yaşananlar göz önünde bulundurularak daha bağlayıcı bir şartname hazırladıklarÄ?

GÜNDEM 2.10.2020 18:49:00 0
Asfalt ihalesiyle ilgili eleştirilere cevap verdi

Kapaklı Belediye Meclisi, Ekim Ayı Olağan Toplantısını yapmak üzere saat 14.30’da Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında toplandı. Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya mazeret bildiren Halil İbrahim Erkan, Levent Nur, Eray Güner ve Ziya Arslan katılmadı. Toplantı öncesi konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Kapaklı halkı ve Kapaklı Meclisi olarak, Ermeniler tarafından saldırıya uğrayan Azerbaycan’ın yanında olduklarını belirtti. İnternete erişim imkanı bulunmayan öğrencilerin uzaktan eğitim hizmetinden yararlanabilmelerini sağlama adına internet bağlantısı sorunu yaşayan bazı bölgelere ücretsiz WiFi hizmeti götürmek için girişimlerde bulunduklarını ifade eden Çetin, “Çocuklarımız bizim her şeyimiz. Onların geleceği için tüm gayretimizi sarf edeceğiz” dedi.

 

“KAPAKLI’DA YOLA DAİR BİR ÇALIŞMA YAPILAMADI”

 

Asfalt ihalesi ile ilgili de konuşan Çetin, asfalt ihalesi konusunda kendilerine yöneltilen eleştirilerin haksız eleştiri olduğunu savunarak “2013 yılından beri Kapaklı’da bir asfalt ihalesini hayata geçiremedik. Bazı sıkıntılardan dolayı beklenen yol çalışmaları gerçekleşememiş. Geçen yıl da seçimlerden 1 yıl önce böyle bir girişimde bulunulmuş. Ekonomik dalgalanmalardan dolayı müteahhit aldığı ihaleyi yapamadı. Fakat o günkü yönetim bunu asfalt plentinin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından olur almamasını bahane edip AK Partili meclis üyelerini eleştirmişti. İşin aslı zaten şartnamede de asfalt plenti ön görülmemişti, belli ki firma ekonomik dalgalanmaları görerek asfalt plentini bahane etti. Nihayetinde asfalt plenti söylemleri kapsamında bir seçim geçirdik ve Kapaklı’da yola dair bir çalışma yapılamadı” dedi.

 

DAHA BAĞLAYICI BİR ŞARTNAME İLE İHALEYE ÇIKILDI

 

O gün yaşanan tecrübeler göz önünde bulundurarak bu şartnamenin hazırlandığını, daha ciddi ve daha bağlayıcı bir şartname ile ihaleye çıkıldığını belirten Çetin, ihale sürecinde herhangi bir komisyon üyesiyle görüşmesinin olmadığını ifade ederek “Bildiğim kadarıyla 8 firma ihaleye katılmış ve bir kısmı değişik gerekçelerle elenmiş. Nihayet iki firma arasında tercih yapılması söz konusu olmuş ve komisyon bu tercihe karar verememiş. Konu bu noktada bize iletildi ve ihalenin iptal edileceği söylendi. Onları haklı görerek ihalenin iptaline karar verdik. İhale komisyonu iptal ettikten sonra ilgili firmalar, konuyu bir üst mahkemeye taşıyarak ihalenin iptalinin iptalini istemiş. Yani iptal ettiğimiz ihalenin geri yapılmasını istediler. Kamu İhale Kurumu, bununla ilgili çalışmalarını yürüttü ve ihalenin filanca şirkete verilmesi uygundur diye yazı gönderdi” dedi. Olayın bu şekilde cereyan ettiğini söyleyen Çetin, bu eleştirilerin şahsını itibarsızlaştırma çalışmaları olduğunu savundu.

 

“110 KİLOMETRE İDEAL BİR MESAFEDİR”

 

CHP’li meclis üyesi Muzaffer Yıldıran’ın “Bizim amacımız Kapaklı’nın cebinden çıkacak paranın miktarı. Biz 2017 yılında yapılan ihale sonucunda asfalt plentinin kurulmasını uygun gördük. Keşke siz çalıştırsaydınız da biz yapamasaydık, onu söyleseydiniz. O günün şartlarında 75 kilometrelik bir asfalt dökümü, aşağı yukarı 12-13 milyon TL civarında bir paraya tekabül ediyordu. Ben soruyorum; şimdi bu ihale içinde asfalt yol var, taş var, bordür taşı var bu ihalenin tutarı ne kadar? Bunu söyleyin, kamuoyu bunu bilsin” sözlerine cevap veren Başkan Çetin, yapılacak iş açısından eski ihale ile bu ihale arasında farklar olduğunu, ihaleyi katı şartlar çerçevesinde hazırlattıklarını belirtti. O gün ihalenin gerçekleşmemesinin sebeplerini bugün de yaşamamak için katı bir şartname koyduklarını kaydeden Çetin, “Daha kapasitesi yüksek bir asfalt plenti şartını koymuşlar, 110 km şartını koymuşlar. Neden 110 kilometre? 110 kilometre ideal bir mesafedir. 500 kilometre’den buraya asfalt getiremezsiniz çünkü soğur. Eleştiri bunlara oluyor. Keşke 600 kilometre olsaydı, Van’dan getirseydik ama uzak yerden gelen asfaltın sıcaklığı ve kalitesi düşüyor. Bu eleştirilerle sizin ihalenizi tekrar tekrar mukayese etmenize kamuoyu inanmıyor. Size bir şey daha söyleyeyim; kamuoyu ayağının çamura değip değmediğine bakıyor. Siz istediğiniz kadar ‘pahalı yaptınız’, ‘zarara uğrattınız’ diyin. Biz bugün 50 milyonluk bir ihale yapacak cesareti buluyoruz, 30 milyonluk da bir tesis yapacağız, yaklaşık 25-30 milyonluk da küçük sanayi sitesi yapacağız, parklarımızı revize ediyoruz, millet bahçesi ve kreş yapacağız. Velhasıl biz Kapaklı’ya hem kaynak bulmaya çalışıyoruz hem de hizmet yapmaya çalışıyoruz” dedi.

 

“3 YIL İÇİNDE BİTİRECEĞİZ”

 

İlçede yapılan diğer çalışmalarla ilgili de bilgi veren Çetin, “Kapaklı’ya yapılan her hizmetin önünü açmak için gayret içerisindeyiz. Bunlar çok hızlı olmuyor ayrıca zor bir dönemden geçiyoruz. Pandemi her şeyi allak bullak etti. Devletin kurumları da emniyet binası, hastane, adliye binası, diş hastanesi ve üniversitelerle ilgili girişimlerimiz var. Bunları inşallah önümüzdeki 3 yıl içerisinde bitireceğiz” dedi.

 

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ

 

Saygı durulu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Toplantıdan ayrılan Mustafa Çetin’in yerine meclise İbrahim Aktürk başkanlık etti. Boş ve dolu kadro değişiklikleri ile ilgili gündem maddeleri kabul edilirken, diğer gündem maddeleri de ilgili komisyonlara havale edildi. Meclis, komisyon raporlarını görüşmek üzere 8 Ekim Perşembe günü saat 14.00’de Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde yeniden toplanacak.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU