Ölümünün 500'üncü yılında Tekirdağ'da anıldı

1512'de Osmanlı İmparatorluğu'nun 9'uncu padişahı olarak tahta çıkan ve Eylül 1520'de şarbon hastalığına bağlı olarak Aslan Pençesi (Şirpençe) denilen bir çıban yüzünden henüz

GÜNDEM 22.09.2020 17:45:00 0
Ölümünün 500

Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Program TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un mesajının okunması ile devam ederken, Şentop mesajında “Celadetli ve dirayetli kişiliğiyle devletimize, milletimize yaptığı hizmetleri hürmetle andığımız ve bıraktığı eserlere medyun-u şükran olduğumuz Yavuz Sultan Selim Han'ı hatırasına layık şekilde anmanızı bu anlamda son derece önemli buluyor. Düzenlediğiniz program sebebiyle tebrik ediyorum. Yapılan güzel işlerin, bırakılan faydalı eserlerin anılmasına da fırsat sunacağına inandığım programınız vesilesiyle maddi ve manevi planda tarihimize ve talihimize tesir eden bütün büyüklerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun” ifadelerine yer verdi.

 

SİNEVİZYON GÖSTERİSİ İLE HAYATI ANLATILDI

 

Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu’nun konuşmasının ardından program Yavuz Sultan Selim’i anlatan sinevizyon gösterisi ile devam etti. Mezarlıklar Müdürü Osman Nuri Bedir tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti yapılması ve İl Müftüsü İsmail İpek tarafından dua okunmasının ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencisi Hayrunisa Bozkurt Yavuz Sultan Selim Han’ın şairlik yönünü anlatarak Yavuz Sultan Selim’in bir şiirini okudu.

 

KISA SÜREN HÜKÜMDARLIĞINA ÖNEMLİ ZAFERLER SIĞDIRDI

 

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Zeynep Altuntaş, Yavuz Sultan Selim’in kısa süren hükümdarlığına önemli zaferler sığdırdığını, Asya ve Avrupa’daki Osmanlı hakimiyetini Afrika kıtasına da ulaştırdığını belirterek “Saltanatının ikinci yılında Safeviler ile yaptığı Çaldıran muharebesinden sonra Mısır’a yönelen Yavuz Sultan Selim, kutsal toprakları dış tehditlere özellikle de Portekizlilere karşı koruyamayacak durumda olan Memluk ordusuna karşı Mercidabık ve Ridaniye’de galibiyet elde etmiştir. Iran, Suriye ve sonunda Mısır üzerine yaptığı meşakkatli seferlerle ana hatlarını dedesi Fatihin çizdiği cihangir devlet idealini bir adım daha öteye taşımış, babasından devraldığı Osmanlı topraklarını yaklaşık üç katına çıkarmış, oğlu Kanuni Sultan Süleyman’a büyük bir cihan imparatorluğuna dönüşecek bir devlet bırakmıştır” dedi.

 

SERGİYİ GEZDİLER

 

Altuntaş, Yavuz Sultan Selim’in imparatorluğu kendisinden önceki liderlerin hepsinden daha fazla genişlettiğini, imparatorluğa 20. yüzyıldaki çöküşüne kadar koruyacağı şeklini kazandırdığını ifade etti. Program, Yavuz Sultan Selim konulu resim sergisinin gezilmesinin ardından sona erdi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ