Kırkpınar ağası, Edirne'ye kreş kazandırıyor

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin ağası, 11 yıl Kırkpınar ağalığı yapan Seyfettin Selim, Edirne'ye Kreş ve Gündüz Bakım Evi kazandırmak için Edirne Belediye Başkanı Rece

GÜNDEM 7.09.2020 19:28:00 0
Kırkpınar ağası, Edirne

 

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Belediye Meclis Salonu’nda basın toplantısı düzenleyerek, Edirne Belediyesi Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim Kreş ve Gündüz Bakım Evi için hem protokol imzaladı hem de projenin tanıtımını yaptı.

 

“TÜRK’ÜN ATA SPORUNU SEVMEK İLE OLUR BU İŞ”

 

Kırkpınar  Ağası Seyfettin Selim’e Kırkpınar’a verdiği katkılardan dolayı teşekkür eden Belediye Başkanı Recep Gürkan, “ Türk’ün ata sporu ve Türk’ün gururu olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’mizin  efsane ağası, ağlarını ağası, 11 kez, Cumhuriyet tarihinin en fazla ağalığı. Tabi daha öncesinde de ulaşabildiğimiz kayıtlar anlamında da Kırkpınar tarihinde de en çok ağalık yapan Seyfettin Selim ile beraberiz. Ben değerli Kırkpınar Ağama da Edirne’ye evine hoş geldin diyorum.  Seyfettin Selim Ağamız toplamda 11 kez Kırkpınar Ağalığını bileğinin hakkıyla, alnının teri ile kazandı. 2014 yılında bir arası var. O da kendi isteği ile ağalığı motive etmek adına, ağalığı canlandırmak adına bu işe istekli, heyecan duyanlarında katkısını sağlamak adına 2014 yılı Ağalık İhalesi’nden kendisi çekilmişti. Daha sonra alan arkadaşın bu işi yürütemeyeceği belli olunca Seyfettin Ağa tekrar ağalığı aldı. Kırkpınar Ağalığı para, pul işi değil. Kırkpınar ağalığı sevgi işidir, yürek işidir, aşk işidir. Bu vatana, bu millete, bu vatanın örf, adet, gelenek, göreneklerine sevdalı olma işidir. Sadece parayla olsa çok çok ekonomik durumu iyi olanlarda var.  Ama yağı güreşi sevmek, Türk’ün ata sporunu sevmek ile olur bu iş. Seyfettin Selim ağamız da bu işi 11 yıldır layıkıyla yaparak bugünlere taşıdı. Ben bugüne kadar olan bütün katkıları için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

“GURUR VERİCİ”

 

Gürkan, “ Seyfettin Ağa ile  yaklaşık 2 yıl önce bir konu konuşmuştuk. Eski Ağamız, altın kemerli ağamız, kendisine de sağlıklı uzun ömürler diliyoruz buradan. Alper Yazoğlu’nun ağalık döneminden sonra Edirne’ye yapmış olduğu bir okul vardı. Alper Yazoğlu Ortaokulu. Ağam ile onu konuşurken, ‘Başkanım bende Edirne’ye bir kalıcı eser bırakmak isterim’ dedi. O günden bu güne bizden kaynaklanan nedenlerle, kendisinin bunda bir gecikmesi, kusuru da yoktur, bizden kaynaklanan nedenlerle biz bunu gerçekleştiremedik. Seyfettin Ağamın bunu hatırlatmasıyla bizde çalışmalarımızı hızlandırdık. Bugün burada Edirnelilerin, Türkiye’nin huzurunda protokolümüzü imzalayacağız. Edirne Belediyesi Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim Kreş ve Gündüz Bakım Evi adıyla bir okul yaparak, bütün masraflarını kendisi karşılayarak, belediyemize bağışlayacağını belirtti. Bugün meclisten bunun onayını da aldık. Ben Edirneliler adına Edirneli çocuklar adına kendisine çok teşekkür ediyorum. İsminin da sonsuza kadar Edirne’de bir okulla anılacak olması, bir okulla yaşayacak olması benim için de mutluluk, gurur verici” dedi.

 

“EN GÜZEL ŞEY KALICI ESER YAPMAKTIR”

 

Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim de, “Edirne’de bizim bir evimiz oldu. Edirne’de kalıcı eser yapacağız. Benim için en güzel şey kalıcı eser yapmaktır. Okuldur, sağlık ocağıdır, camidir, kreştir. Bunları yapmak kadar güzel bir şey yok. 2014’te Kırkpınar ağalığına ara vermiştik. Heyecanlı bir arkadaşımız çıktı. Bu işi yaparım dedi. Biz hemen yol verdik. Ama bu saatten sonra iyi rakam verecek, durumu da iyi olacak. Kırkpınar’a leke düşürmeyecek” dedi. Daha sonra Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Şükrüpaşa Mahallesi’nde yapılacak ‘Edirne Belediyesi Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim Kreş ve Gündüz Bakım Evi’ için protokolü imzaladı.

 

“KİMSENİN SAĞLIĞINI RİSKE ATMA SORUMLULUĞUNU ALAMAYIZ”

 

659. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapılıp yapılmayacağı konusunda da bilgi veren Gürkan,   “Türkiye Güreş Federasyonu 3 üniversiteden görüş aldı. Ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’na iletti. Bilim Kurulu bugüne kadar herhangi bir karar vermedi. Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu durum belli. Bilim Kurulu, şu şartlarda Kırkpınar’ı yapın dediğinde biz Kırkpınar’ı yapmaya hazırız. Ama Bilim Kurulu dediği anda ve belirlediği şartlarda. Kırkpınar Edirne’nin düğünüdür. Ama bakın Türkiye genelinde bütün düğünler yasaklandı. Biz pandeminin birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz. Hiç kimsenin sağlığını riske alma sorumluluğunu da alamayız. Öyle bir yetkimiz de yok. Bilim Kurulu yapın derse, hangi şartlarda yapın derse biz Kırkpınar’ı yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.

 

Haber / Yener AKBABA