Lağım suları dereye karıştı, köylüler isyan etti 

Edirne'nin Havsa ilçesine bağlı Necatiye köyündeki kanalizasyon sisteminin tıkanması sebebiyle lağım suları köyün içinden geçen Cami Deresi'ni aktı. Bu duruma isyan eden köy halkı, yetkililerden çöz

GÜNDEM 7.09.2020 08:10:00 0
Lağım suları dereye karıştı, köylüler isyan etti 

Havsa’ya bağlı 800 nüfuslu Necatiye köyünün içinden geçen Cami Deresi, yaklaşık 5 yıl önce yapılan kanalizasyon sisteminin tıkanması nedeniyle atık suları dereye karıştı.

 

İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

 

Köye sağlanan içme suyunun derenin içinden geçirilen borulardan sağlanması nedeniyle de zaman zaman su kesilmesi sırasında boşalan boruların içine lağım suları karıştı. Dere kıyısında 5 köyden taşımalı sistemle gelen yaklaşık 200 öğrencinin eğitim gördüğü Şehit Engin Şahin İlk ve Ortaokulu da kanalizasyon atıkları ile dolan dereden olumsuz etkilendi. Köylüler, yaz mevsimi ve yoğun olarak kuraklığın yaşandığı dere tamamen kanalizasyon atıklarıyla dolarken, çevre kirliliğinin yanı sıra yaydığı ağır koku insan sağlığını tehdit etmeye başladığını söyledi. Necatiye köyü ile yakınındaki Köseömer ile Naipyusuf köylerinin sınırlarından da geçen ve açık kanalizasyon haline gelen Cami Deresi'nin bir an önce temizlenmesini isteyen köylüler, koronavirüs salgını döneminde sağlıklarının ciddi şekilde tehdit altında bulunduğunu söyledi. 

 

 

“SIKINTIMIZ ÇOK BÜYÜK, BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM BEKLİYORUZ” 

 

Necatiye köyü muhtar yardımcısı Sunay Avcı, “Köyümüze yapılan kanalizasyon sistemi tıkanıp taştı ve dereye karıştı. Sorunun çözümü için gerekli yerlere başvuru yaptık. Kanalizasyon sisteminin yenilenmesi için 3 kez ihale yapıldığını ancak henüz bir çalışma yok. Köyümüzün kanalizasyonu artık çalışmıyor. Yıllardır da köyün içinden geçen Cami Deresi'ne akıyor ve kuraklık nedeniyle su olmadığı için dere lağım suları ile kaplandı. İçme suyumuz ile kanalizasyon bir arada. Sıkıntımız çok büyük, bunun yetkililer tarafından onarılmasını istiyoruz. Yıllardır kanalizasyon dereye karışıyor. Daha önce birkaç defa onardılar, su erozyonu boruları koparıp attı. Yetkilerin bir an önce kanalizasyon sistemini yapmasını istiyoruz. Şebekede borular boşaldığı zaman bu lağım suyu içme suyuna contalardan çatlaklardan karışıyor. Komşular musluğu açtığı zaman bulanık bir lağım suyu geliyor, kokulu bir su geliyor" dedi.

 

“ÇOCUKLARIMIZ BU SUYU İÇİYOR” 

 

Necatiye köyünün eski muhtarı Sezgin Kayacık da, “Derenin köy içinden geçen bin 100 metrelik bölümüne yıllardır, çalışmayan kanalizasyon karıştı. Bizim kanalizasyon şu anda doldu, su boruları dereden gidiyor. Muhtar iki kez yaptırdı boruları fakat yine sel götürdü. Şu anda köyün içme suyu pislik altında. Çocuklarımız bu suyu içiyor. Bir an önce yetkilerin buna bir çare bulmasını istiyoruz. Birçok hastalığa neden olabilir. Bu dereye bir çare bulunmalı içme suları bu pislikten çıkarılmalı. Bir yağmur yağsa sel felaketi olabilir. Çok mağduruz, biz koronavirüsten değil koleradan korkuyoruz. Yetkililer gelsin bir bardak su içebilecekler mi acaba? İçemezler. Tek çare buna bir çözüm bulunmasıdır" ifadelerini kullandı. 

 

 

“ÖĞRENCİLERİMİZ, KENDİLERİNİ KORUYAMAZ”

 

 

Kayacık, köyde 200 öğrencinin eğitim gördüğü Şehit Engin Şahin İlk ve Ortaokulu öğrencilerinin de kanalizasyonun doldurduğu derenin bitişiğinde bulunduğuna dikkat çekerek, “Çocuklar bilmeden şebekeden su içebilirler, burada kanalizasyonla okul bitişik. Çocuklar okullar açık olduğunda kanalizasyonun yanında bulunuyor ve ağır kokudan çok etkileniyor. Öğrencilerimiz, kendilerini koruyamaz, mikrop kaparak hasta olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar” dedi. 

 

“FOSİLLEŞTİ”

 

Yıllardır kanalizasyon yüzünden mağdur durumda olduklarını ve sorunlarına çözüm bulunamadığını kaydeden köyde yaşayan emekli öğretmen Şevkat Ayaz da, “Kanalizasyona dönen dere, köylülerin sağlığını her geçen gün artarak tehdit ediyor. Köydeki sorunumuz kanalizasyon ve içme suyu sorunumuz. 20-25 yıl önce yapılmış olan kanalizasyon sistemimiz çökmüş durumda. Bunlar köyümüze yapılan iki arıtma tesisi biri okulun altında. Köyümüzün bütün kanalizasyon suları akış sistemi yetmediği için borular tıkandı bizim arıtma sistemlerimiz durdu. Arıtma sistemlerimizden çıkan suların gideceği yer olmadığı için arıtma sistemlerimiz doldu, fosilleşti" şeklinde konuştu. 

 

“5 KÖYÜN ÇOCUKLARI NE YAPACAK?”

 

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem de, “Dere, yıllardır açık bir kanalizasyon haline geldi. Sorunun çözümü için yetkililere başvurduk fakat başvurularımızdan bir sonuç çıkmadı. Derede okulların açılış tarihine kadar önlem alınması gerekiyor. 5 köyün çocukları ne yapacak? Dere yapılmadan okul açılırsa, kötü koku içerisinde her türlü salgına açık ortamda nasıl eğitim görecekler?" ifadelerini kullandı. 

 

Haber / Yener AKBABA