Çerkezköy Belediye Meclisi, komisyon raporlarını görüştü  

Çerkezköy Belediye Meclisi'nin Eylül ayı Olağan Toplantısı'nın ikinci oturumu dün yapıldı.  Atatürk Kültür Merkezi'nde Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında yapıla

GÜNDEM 3.09.2020 17:56:00 0
Çerkezköy Belediye Meclisi, komisyon raporlarını görüştü  

 

Toplantıda ilk olarak bir önceki toplantıda İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün 7 adet Belediye hissesinin satışı hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

 

KAMULAŞTIRMA TALEBİNE RET

 

Daha sonra, gündemin ikinci maddesinde yer alan ve bir önceki toplantıda İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün belediyeye ait taşınmazların Halkalı-Kapıkule demiryolu projesi kapsamında kamulaştırması hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi görüşülerek, 32 adet taşınmaz için belirlenen kamulaştırma bedelinin düşük olduğu gerekçesi ile Devlet Demiryolları’nın kamulaştırma talebi oy çokluğu ile ret edildi. Devlet Demiryollarının talebine CHP grubu ret oyu verirken, AK Parti grubu kabul oyu, MHP grubu çekimser oy kullandı.

 

T CETVELİNE İŞLENECEK

 

Ardından, Devlet Demiryolları’nın kamulaştırma talebinin ret edilmesinin ardından İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün Kızılpınar, Veliköy ve Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallelerindeki trafo yerleri hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi görüşülerek İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nu görüşü doğrultusunda oy birliği ile 3 adet trafo yerinin 1/1000 ölçekli imar planlarına işlenmesi kabul edildi. Belediye Meclisi’nin birinci oturumunda Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü’nün 237 Sayılı Taşıt Kanununun 10. maddesine istinaden 1 adet Ford Traks şase üzerine asfalt tamir ve bakım aracı alınmasına izin verilmesi ve 2020 Belediye bütçesinin T Cetveline işlenmesi ile ilgili talebi görüşülerek oy birliği ile kabul edilmesinin ardından belediye meclis toplantısı bir önceki toplantıda görüşülen ve Tarife Komisyonu’na havale edilen Zabıta Müdürlüğü’nün Çerkezköy Belediyesi’nce oluşturulan Kapalı Pazar Yeri’nde yönetmeliğe bağlı faaliyet gösteren esnafların Çerkezköy Belediyesi Pazar Yeri Yönetmeliğinin 16. Maddesine bağlı olarak gerçekleştirilecek olan mevcut kayıtlı esnaflarımızın devir işlemlerinde ödenecek bedelin tespiti hakkındaki talebi de görüşüldü.

 

“MECLİS KARARI HUKUKUN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR”

 

Gündem maddesi ile ilgili söz alarak pazarcı esnafının bu kararla mağdur olacağını söyleyen AK Partili Meclis Üyesi Adem İçli, “Alınan karar hukuka aykırı. Meclis kararı hukukun üstünde değildir. Yönetmeliğe göre belediyeler kesinlikle devir işlem ücreti alamaz. Bu ücreti almayan belediyelerimiz var. Süleymanpaşa ve Kapaklı Belediyesi ücret almamakta, Çorlu Belediyesi ise 900 TL ücret almaktadır. Aslında bunun da alınmayacağını yönetmelikte görüyoruz. Meclis yönetmeliğin üzerinde değildir. Vatandaş hakkını aradığında kazanacaktır. Bunun örneklerini gördük. Büyükçekmece Belediyesi 2 bin 250 TL almaya başladığında pazarcılar derneğinin açtığı davada dernek kazanmıştır. Belediyeye gelir gelsin fakat yönetmelik, belediyeler bu geliri alamaz diyor. Biz bunu burada meclis kararı ile almak istiyoruz. Konuyu tekrar değerlendirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

 

 

“HUKUK ÖNÜNDE TARTIŞMAYA AÇIKTIR”

 

Bunun üzerine konuşan Belediye Başkanı Akay, “Bu karar yeni bir karar değil hali hazırda var olan bir meclis tarife kararıdır. Pazarcı derneği ve esnafımızın talebi üzerine düşünme kararı aldık. Arkadaşlarımızın ve benim teklifim budur. 5393 sayılı belediye kanunu açıktır, belediye tarife uygulayabilir, tarife konabilir. Hukuki olarak dava açılır, hangi gerekçe ile kazanılıp, kaybedildiği onları ben bilemem. Ancak belediye yeni bir tarife ortaya koyup, meclis kararı ile bu tarifeyi uygulayabilir. Bununla ilgili hukuk önünde tartışmaya açıktır. Var olan hali hazırda metre üzerinden bir  kararımız vardır. Ben burada hiçbir pazarcı esnafımızı mağdur etmemek üzere yola çıkmam. Yönetmelik hükümleri açıktır. Ancak, biz iyi niyetle bakarak pazarcı esnafımızı da koruyarak, vatandaşımızı da kollayarak o yönetmeliğin içerisini yaşıyoruz. Dolayısıyla eğer bir düzenleme yapacaksak, bu düzenleme teklifimiz budur. Bunu oylayacağım. Ben bugüne kadar eski pazar yerinden yeni pazar yerine geçerken pazarcı esnafımızın hakkını ve hukukunu korumak için elimden geldiğimi yaptığımı düşünüyorum. Benim bu noktada bir eksikliğimiz olduğumuzu düşünmüyorum, bu süreci bugünlere kadar konuşarak, paylaşarak geldik. 5393 sayılı belediye kanunu belediye meclisi tarife konabilir yetkisini tanımıştır” dedi. İlgili gündem maddesi sebze reyonlarında metresi 4 bin TL, kuru gıda reyonlarında metresi 2.5 bin TL ve diğer reyonlarda 2 metresi 2 bin TL olması oy çokluğu ile kabul edildi. Çerkezköy Belediye Meclisi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, 1 Ekim Perşembe günü yapılacak.

Haber / Yner AKBABA