Bakan Selçuk, Mobil Dükkan projesinin açılışına telekonferansla katıldı  

Edirne Valiliği'nin kooperatifler altında birleşen kadınların ürettiği  ürünlerin daha geniş kitlelere ulaştırılması  amacıyla faaliyete geçirdiği "Mobil Dükkan" projesi kapsamÄ

GÜNDEM 28.08.2020 15:48:00 0
Bakan Selçuk, Mobil Dükkan projesinin açılışına telekonferansla katıldı  

 

Açılış programına; Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili ve TBMM Kadın, Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Fatma Aksal, AK Parti İl Başkanı Belgin İba ve kadın kooperatifleri başkanları katıldı. Edirne’de birleşen 4 kadın kooperatifinin el emeği ürünlerini satıp, tanıtacağı proje kapsamında otobüsün Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala, Uzunköprü ve Pazarkule sınır kapılarında, Kakava Şenlikleri'nde, Kırkpınar Şenlikleri'nde satış ve tanıtım faaliyetlerinde bulunması hedefleniyor. 

 

 

“KADINLARIMIZI GÜÇLENDİRMEYİ İSTİYORUZ”

 

Törene telekonferans yöntemiyle katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kadınlara her anlamda destek vermeye devam edeceklerini belirterek, “Bugün Edirne'de açılacak el emeği satış ve tanıtım otobüsü başka illerde de göstereceğimiz bir örnek olacak. Kadınları her alanda güçlendirmek istiyoruz. 83 milyonluk ülke nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadınlar olmasa biz 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşamayız. Dolayısıyla kadınlarımızı her alanda güçlendirmek ve toplumda daha etkin rol oynamasını sağlamaya büyük bir önem veriyoruz. Kadınlarımızın hem sağlık hizmetlerinden daha fazla yararlanmalarını, eğitim seviyelerini yükseltmeyi, daha iyi eğitim almalarını ve sosyal- siyasal hayatta daha fazla temsil edilmelerini, daha etkin konuma gelmelerini, kadınlarımızı güçlendirmeyi istiyoruz. Dolayısıyla da 11'inci kalkınma planımızda 2023 yılında kadınlarımızı iş gücüne katılım oranını yüzde 38 buçuğa yükseltme hedefimiz var" ifadelerini kullandı. 

 

 

“KADIN KOOPERATİFLERİ ÖNCÜ ROL OYNAYACAK”


Kadına şiddet konusunda da sıfır toleransla çalışmalarını sürdürmeye devam edeceklerini dile getiren Bakan Selçuk, "Kadın deyince artık akla istihdam gelecek, kadın emeği gelecek bugünkü toplantı gibi, güçlü kadınlarımız gelecek ve dünyanın geleceğini de birbirinin rakibi değil refiki olan kadın ve erkek ortak eseri olarak inşa edilecek. Ortak hedeflerde buluşmak, gücü birleştirmek çok önemli. İnanıyoruz ki birlikten kuvvet doğacak" diye konuştu. Kadınların yoksullukla mücadelede, sosyal ve ekonomik hayata katılımında kooperatifleşmenin önemine vurgu yapan Bakan Selçuk, "Dolayısıyla kooperatif mekanizması kadın istihdamını artırmak adına iyi bir rol model olacak her birimize. Zorluklarla baş etme imkanı da verecek. Biz bütün bu kadın kooperatiflerimizi bu süreç zarfında desteklemeye devam ediyoruz. Kadın kooperatifleri ileriki süreçte öncü rol oynayacaklar. Dolayısıyla bu anlamda kadın kooperatifçiliği çalışma grubu oluşturduk. Bu kooperatifler aynı zamanda istihdam ve mesleki eğitim kurumlarında temsil ediliyorlar. Bu kooperatifler ve çalışma gruplarımız sayesinde biz hem atölye çalışmaları yaparak bu kooperatiflerde neler yapılabileceğini anlatıyoruz, satış konusunda destekliyoruz, farkındalıklar oluşturuyoruz" dedi.

 

 “YENİ MERKEZLER OLUŞTURACAĞIZ”

 

Edirne Valisi Ekrem Canalp, açılışta yaptığı konuşmada, dünya nüfusun yarısını kadınlardan oluştuğunu ve kadının üretimde fazla olduğu ülkelerinde geliştiğini belirterek, "Kentte halk eğitim kursları sayesinde üretime geçen kadınların üretimlerini ekonomiye dönüştürmeleri için çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik. Bu gün ise kooperatif çatısı altında bir araya gelen kadınlarımızın ürettikleri ürünlerin pazarlanacağı Mobil Dükkan’ın açılışı yapıyoruz. Kent merkezinde kadınların üretimlerini daha etkin pazarlayabilmeleri için yeni merkezler oluşturacağız" ifadelerini kullandı. TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, nüfusun yarısını oluşturan kadınları hayatın her alanına dahil edilmesi gerektiğini belirtirken Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş da, proje ile ilgili bilgi verdi. Konuşmaların ardından Vali Ekrem Canalp ve Milletvekili Aksal otobüste sergilenen ürünleri inceledi.

 

Haber / Buse SERİN