Trafik Master Planı'nın ikinci aşamasında sona gelindi

Lüleburgaz Belediyesi'nin ilçe genelindeki trafik sorununu çözmek için başlattığı Trafik Master Planı'nın ikinci aşamasında sona gelindi.  İlçede 25 kavşakta ve kent karayolu ağında Ã

GÜNDEM 19.08.2020 17:40:00 0
Trafik Master Planı

Lüleburgaz Belediyesi’nin kent genelindeki trafik sorununu çözmek için başlattığı Trafik Master Planı’nın ikinci aşaması 31 Ağustos’ta sona erecek. Bu kapsamda Lüleburgaz’ın karayolu ağından kavşak sayısına, kavşaklardan geçen taşıt sayısı ve cinsinden, trafiğin en yoğun saat ve bölgelere kadar çok sayıda alanda analiz yapıldı.

 

 

 

YAPILAN ÇALIŞMALAR AÇIKLANACAK

 

Trafik Master Planı’nın 3’üncü aşamasında ise uzmanların önerileri yer alacak. Birinci aşamada sunulan veriler çalışma alanına ait bilgiler, arazi ve arazi kullanım bilgileri, yol ağı bilgileri, mevcut sirkülasyon planları, kavşak bilgileri, otopark bilgileri, toplu taşıma verileri ve özel yolculuk çekim merkezlerinin trafiğe etkisi başlıkları altında toplandı. Birinci aşamada sunulan verilere ek olarak yeni verilerin toplanması ve sorunların tespitini konu alan 2’nci aşamada ise trafik hacimlerinin belirlenmesi, hız etütleri, mevcut durum trafik simülasyon modellerinin hazırlanması, mevcut durum sirkülasyon planlarının hazırlanması ve sorunların tespiti adına yapılan çalışmalar açıklanacak.

 

25 KAVŞAK YOĞUNLUKLARINA GÖRE AYRILDI 

 

Yeni verilerin toplanması aşamasında saha çalışmalarında kullanılan 360 derecelik çekim yapan kameralar ile kayıtlar alındı. Daha sonra elde edilen veriler Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ortamında işlendi. Yol ağı verisine saha çalışmaları sonucunda elde edilen verilen eklenmesi ile sorunların tespiti kısmına başlandı. Bu aşamada öncelikle güncel hali hazırdaki haritalar kullanılarak yaklaşık olarak ölçülen yol genişlik verisi linklere eklendi. Ardından kamera kayıtlarının GPS verisi ile birlikte incelenmesi sonucunda her bir yol için parklanma, yol kaplama ve yatay işaretleme bozuklukları, kaldırımların yetersizlik ve tehlike durumu, kaldırımların işgal edilip edilmemiş olması, yaya ve okul geçitlerine ait eksiklik ve yanlışlıklar, levhalara ait problemler, otobüs durak problemleri ve kavşaklara ait sorunları kategorilere ayrılarak CBS ortamında yolağına işlendi. Söz konusu kategoriler her bir başlıkta teker teker analiz edilerek haritalandırıldı. Oluşturulan haritalar sayesinde çalışma alanları içerisinde hangi bölümlerde hangi sorunların olduğu tespit edildi. Bu sorunlar raporun 3’üncü kısmında yer alacak çözüm önerilerinde kullanılmak üzere bir araya getirildi. Trafik Master Planı’nda yapılan saha çalışmaları kapsamında 25 kavşak yoğunluklarına göre kategorize edilerek 3 gruba ayrıldı. 

 

ARAÇ SAYIMI DA BELLİ OLDU 

 

Karayolu ağında yaşanan sorunların tespitinde önemli bir yeri olan trafik kazalarının da envanteri çıkarıldı. Buna göre Lüleburgaz’da 2 Ocak ile 10 Mart 2020 tarihleri arasında 23 adet yaralanmalı kaza olduğu tespit edildi. Kazaların tümünün yaralanmalı kazalar olduğu dikkat çekti. Bölgede meydana gelen yaralanmalı kazaların genellikle Atatürk Mahallesi, 8 Kasım Mahallesi ve İnönü Mahallesi’nde olduğu gözlemlendi.  Trafik Master Planı’nın hazırlanmasında önemli bir yeri olan ve trafik yoğunluğunu gösteren 25 kavşaktaki araç sayımı da belli oldu. Uzmanların hazırladığı rapora göre Lüleburgaz’daki kavşaklardan sabah 07.30 ile 08.30 saatleri arasında toplam 21 bin 821, öğle 11.00 ile 12.00 arasında 24 bin 30, akşam 17.30 ile 18.30 saatleri arasında ise 28 bin 363 araç geçtiği gözlemlendi. Bu rakamlarla birlikte Lüleburgaz’daki kavşaklardan sabah, öğle ve akşam belirtilen yoğun saatlerde 74 bin 214 taşıt geçtiği ortaya çıkmış oldu.

 

“ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

 

Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, “Kentimizde uzun yıllardır süregelen trafik sorununa çözüm bulmak için Trafik Master Planı hazırlıklarında son aşamaya geldik. Kentimizde bulunan trafik sorununu en aza indirgemek için uzmanlar tarafından kapsamlı bir rapor hazırlandı. Hazırlanan rapor doğrultusunda, kent trafiğine akılcı ve bilimsel yollarla neşter vuracak çözüm odaklı çalışmalar gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı. 

 

Haber / Ruşa ELMA