Kuruma noktasına gelen Tunca Nehri'nde su akışı sağlandı

Edirne´de, kuruma noktasına gelen Tunca Nehri´nde, 15 bin dekar çeltik alanının kurumaması için seferber olan kurum ve kuruluşların çabaları boşa çıkmadı. DSİ 11´inci Bölge Müdürlüğü

GÜNDEM 18.08.2020 14:38:00 0
Kuruma noktasına gelen Tunca Nehri

 

 

15 günden bu yana Tunca Nehri´nde yaşanan kuraklık, özellikle nehre kıyısı bulunan çeltik arazilerini etkilemeye başlamış, üreticiyi de tedirgin etmişti. Özellikle çeltiğin en çok suya ihtiyacı olduğu dönemde tarlasını sulayamayan üretici adına Edirne Ziraat Odası harekete geçerek, Bulgaristan´dan su salınması için Tarım ve Orman Bakanlığı´ndan yardım istemişti.

 

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

 

DSİ 11´inci Bölge Müdürlüğü ekipleri de nehirde çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler nehirde tıkanma olan noktalara müdahale ederek suyun akışını sağlamaya başladı. Konuyla ilgili DSİ 11´inci Bölge Müdürlüğü´nün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, çeltik alanlarının kurumaması için yapılan çalışmaların sonuç verdiğine dikkat çekilerek, ''Tunca Nehri debisinin yetersiz kalmasından dolayı nehir kenarında ekim yapılan 15 bin dekar çeltik alanının kurumaması için DSİ 11. Bölge Müdürlüğümüze ait iş makineleri ile yapılan çalışmalar devam ediyor. Makineli çalışmalarımız ve Edirne Valiliği'nin başkanlığında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı´ndan oluşan komisyonunun yaptığı denetim ve organizasyon çiftçilerimizin su sorununa çözüm oldu'' denildi.

 

‘BULGARİSTAN’DAN SU SALINDI’ DİYE NET BİLGİ GELMEDİ

 

Özellikle son 2 gündür nehirde yaşanan su artışından mutluluk duyduklarını söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ''Gerek bakanlığımız gerek valiliğimiz, hep birlikte mücadele ederek bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Çünkü geçtiğimiz 1520 güne baktığımızda su yetmiyordu çeltik için. Bu duruma kıyasla son 2 gün Tunca Nehri debisinde az da olsa bir yükselme var ve en azından şu an geçici bir süre bu artış bizi rahatlattı. 1520 günlük uğraştan sonra 2 günden beri bölgemizde çeltik üreticilerimiz normal suyunu alıp, arazilerini sulamaya başladı. Önümüzdeki 20 günlük daha süre bizim için daha önemli. İnşallah böyle devam ederse bir sıkıntı yaşamayız. Bulgaristan´dan su salındı diye bir bilgi elimizde yok ama hem Tarım Bakanlığımız hem Dışişleri Bakanlığımız girişimlerde bulundu. Şuradan şu kadar su salındı diye net bir bilgi gelmedi. Ama biz bu yapılan girişimlerin faydalı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bir miktar su arttığına göre, bu dönem içerisinde yağış da almadığımıza göre bu su kendi kendine artmadı. Ben muhtemelen faydası olduğunu düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.

 

Haber / Yener AKBABA