Trakya son yılların en kurak günlerini geçiriyor

Trakya son yılların en kurak günlerini geçirirken, bu kuraklık üreticiyi tedirgin ediyor. Trakya'da kışın yağışsız geçmesi, yaz aylarında da yeterince yağış alınamaması nedeniyle bölgede öz

GÜNDEM 16.08.2020 18:09:00 0
Trakya son yılların en kurak günlerini geçiriyor


 

Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre bölgede bulunan 6 baraj ve 31 gölette 2019 yılına yüzde 40 doluluk oranıyla girildiği, bu yıl ise aynı baraj ve göletlerde su seviyesinin yüzde 20'ye düştüğü bilgisi paylaşıldı.

 

Hatipköy Muhtarı Fatih Kıyga, Tunca Nehri'nin su seviyesinin oldukça düşük olduğunu, kuraklıktan dolayı zor bir yıl geçirdiklerini ifade ederek “Buğdayda yaklaşık 150- 200 kilo, Ayçiçeğinde de 100 kiloyu geçen ürünümüz olmadı. Normalde bu rakamların iki katı olması gerekiyordu. Kış kuraklığından dolayı buğdaylarımız verim düşüklüğü yaşadı, yaz kuraklığından dolayı da ayçiçeklerimiz verim düşüklüğü yaşadı. Şimdi tek derdimiz çeltiklerimiz susuz kalmasın” dedi.

 

“ÇELTİKTE CİDDİ SIKINTI YAŞANIYOR”

 

Tunca Nehri'ndeki debi düşüklüğünden dolayı çeltikte çok ciddi sıkıntı yaşandığını kaydeden Kıyga, su gitmeyen köylere su gitmesi için zaman zaman pompalarını kapatmak zorunda kaldıklarını belirtti.  Tek umutlarının Bulgaristan'dan salınacak suya bağlı olduğunu ifade eden Kıyga, “Bulgaristan'dan su salınmadığı takdirde bunun önüne geçilmez diye düşünüyorum. Daha önceki yıllarda Bulgar hükümeti daha fazla su salıyordu, şimdi o kadar yok. Daha önce 1990 yılında böyle bir kuraklık olduğunu söylüyor büyüklerimiz. O nedenle sıkıntılıyız. Şu anda biz yetkililerimizden en azından Bulgaristan'dan, çeltiğin 20 günlük ihtiyacı kadar su salınmasını istiyoruz” dedi.

 

Haber / Yener AKBABA