Bayram öncesi kasaplara uygulamalı eğitim

Edirne'de, Kurban Bayramı öncesi Halk Eğitim Merkezi'nde açılan 'Kurban kesim elemanı' eğitimine katılan acemi kasaplara, yaralanmaların önüne geçmek için bıçak kullanma, dini usule ve hijyen kurallarına uyg

GÜNDEM 24.07.2020 15:05:00 0
Bayram öncesi kasaplara uygulamalı eğitim

 

Kurban Bayramı öncesinde, Edirne Halk Eğitim Merkezi'nde dini vecibelere ve hijyen kurallarına uyularak, acemi kasapların önüne geçilmesi amacıyla geçtiğimiz hafta başlayan 20 saatlik 'Kurban kesim elemanı' eğitimi, uygulamalı kurban kesimiyle son buldu. 

 

EĞİTİM, USTA KASAPLAR TARAFINDAN VERİLDİ

 

Edirne Halk Eğitim Müdürü İlhan Dinç, 35 kursiyerin, iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin ardından Edirne Ticaret Borsası'na ait canlı hayvan kesme tesislerinde, usta kasaplar tarafından uygulamalı kurban kesme eğitimi aldığını belirterek, “Kasaplara burada bıçak nasıl tutulur, yaralanmamak için nelere dikkat edilir, kurban nasıl kesilir gibi teknik eğitim uygulamalı anlatıldı. Büyükbaş hayvanların kesildiği mezbahada hijyen kuralları da hatırlatıldı. Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında uyulması gereken sosyal mesafe ve hijyen kuralları da aktarıldı” dedi. 

 

“YARALANMALAR EN AZ İNDİRİLECEK”

 

Eğitimle kasapların yaralanmalarını önleyip acemi kasaplıktan kurtulacaklarını belirten Dinç, "Bugün, kurban kesim elemanı eğitiminin son günüydü ve burada uygulamalı kurban kesimi yapıldı. Uygulama eğitiminde hayvan nasıl yere yatırılacak, bıçak nasıl tutulacak ve iş güvenliği hakkında kursiyerlere eğitim verildi. Aynı zamanda canlı kurban hayvanın kesim işlemi gerçekleştirildi. Kursiyerlerimiz de burada kurban kesimini görmüş oldular. Ayrıca kursiyerlerimizin aldığı eğitim ile kurban kesim sırasında yaralanmaların da önüne geçilecek. Bıçak tutmanın nasıl olacağı kursiyerlerimize gösterildi, uygulamalı olarak. Bu eğitimin ardından yaralanmaların da en aza indirileceğini düşünüyorum. Bu eğitime katılıp başarı gösteren kursiyerlerimize önümüzdeki günlerde 'Kurban kesme elemanı' belgesi verilecek. Bu belgeyi alanlar Edirne Valiliği tarafından gösterilen kurban kesim alanlarında kursiyerlerimiz kurbanlarını kesebilecekler. Kursiyerlere verdiğimiz bu eğitimle inşallah kentte artık acemi kasap olmayacak" ifadelerini kullandı.

 

“KARŞILAŞACAKLARI SORUNLARI VE ALINACAK ÖNLEMLERİ ANLATIYORUZ”

 

Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Veteriner Hekimliği Hayvan Sağlık Şubesi'nde görevli veteriner Berat Çubuklu da, kursiyerlere hayvan kesimini uygulamalı anlattıklarını belirterek, “Halk Eğitim Merkezi'nin belirlediği, kasaplık eğitimi kapsamında hijyen ve kesim esnasında hekimlik anlamında karşılaşacakları sorunlar ve alınacak önlemleri anlatıyoruz. Hayvanların kesilmesi anında uygulamayı anlattık. Kesim esnasında yaralanmaları önlemek amacıyla burada ne anlamda tedbirler alınması gerektiği kasaplara anlatıldı. Kesim esnasında maalesef bilgi eksikliği ya da hayvanın tepmesinden dolayı yaralanmalar oluyor. Bu konu kendilerine güzel olarak anlatıldı. Ben genel olarak kasap kursiyer arkadaşlara iyi bir şekilde eğitim verildiğini düşünüyorum. Özelikle kursiyerlere koronavirüs tedbirleri kapsamında salgına karşı sosyal mesafe ile alacakları önlemleri öğrettik" ifadelerini kullandı. 

 

 

 

“TECRÜBE ŞART”

 

Usta kasaplardan Özkan Kelemer, “Acemi kasap olmamak için evde kullanılan ekmek bıçağı ile kurban kesimi yapılmamalı. Acemi kasaplığın önüne geçilmesi için tecrübe şart. Hayvanın düzgün şekilde bağlı olması, elinde bıçağı sıkı tutması bir yandan da hayvanın güzel bir şekilde kesilmesini burada arkadaşlara gösterdik. Acemi kasap olmamak için tecrübe şart. Hayvanın özelikle kafasını çok sıkı tutmanız gerekiyor ve kendinizi garantiye almanız gerekiyor. Özelikle evde kullandığımız normal bıçaklarla kurban kesimini yapamayız. Bıçakçıdan kurban kesim bıçağı alarak kesim yapılması gerekir. Bu uygulamalar yapıldıktan sonra acemi kasap olmayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Kursiyerlerden Alamettin Şeker de, "Eğitim çok güzel geçti. Kurban keserken uymamız gereken hijyen kurallarını öğrendik. Kurban keserken dikkat etmememiz gerekenler ve bıçak tutumu da gösterildi. Bizim için verimli oldu. Aldığımız eğitimle kurallara uyduğumuzda yaralanmaların önüne geçeceğimizi düşünüyorum. Bilmediklerimizde burada görmüş olduk" şeklinde konuştu.

 

Haber / Yakup KARATEPE