Gürkan: İnsan sağlığından değerli ve önemli hiçbir şey yok

Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Meclis Toplantısı'nda encümen üyeliğine seçilen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Bu yıl pandemi nedeniyle sadece biz de değil bütün dünyad

GÜNDEM 23.07.2020 15:35:00 0
Gürkan: İnsan sağlığından değerli ve önemli hiçbir şey yok

 

 

Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Meclis Toplantısı Balıkesir’de ‪Birlik Başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkan Yücel Yılmaz’ın başkanlığında yapıldı. Meclis Toplantısı’nda Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Encümen Üyeliği’ne seçildi.

 

"ÜLKEMİZİN TEMEL PROBLEMLERİNDEN BİRİSİ"

 

Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği’nin gittikçe büyüdüğünü ve geliştiğini söyleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kendilerine verdiği destekten dolayı Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın’a teşekkür etti. Gürkan, “Benim özel bir teşekkürüm var. Biz tabi seçilerek geldiğimiz bu görevlerde insan yaşamının olduğu her alana belediye hizmetlerini götürmeye çalışıyoruz. Sporda bunların arasında kültürde, sanatta. Pamukçu beyaz kediyi sevmez, diye bir söz vardır. Ülkemizin maalesef böyle kötü alışkanlıkları kötü gelenekleri de var. Hiç kimse kendi egemenlik alanında bir başkasının faaliyet göstermesini istemiz. Belki de ülkemizin temel problemlerinden birisi de budur. Biz Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği’ni kurarken en büyük kaygılarımızdan birisi Türkiye Güreş Federasyonu’nun tavrı, tepkisiydi. Ama Musa Başkan ki ben birçok başkanla tanıştım, çalıştım, 30 küsur yıldır Kırkpınar’ın her kademesinde, her türlü unvanla görev aldım. Ben Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Sayın Musa Aydın’a sizden bir teşekkür istiyorum. Amasız, fakatsız yağlı güreşin yanında olduğu için” ifadelerini kullandı.

 

"ÇOK MUHTEŞEM BİR TOPLULUK VAR"

 

Recep Gürkan, Türkiye’de yağlı güreşin gelenekselleşen bütün unsurlarıyla, bütün ritüelleriyle, bütün güzelliği ve bütün muhteşemliğiyle geleceğe çok sağlam adımlarla yürüdüğünü de belirterek, “Bakınız bu salonda yağlı güreşin tarihçileri var, anlatıcıları var. Hiçbir unvanı olmamasına rağmen yağlı güreşi gönlünde yaşayan ve yaşatanlar var. Çok insan var bu salonda, çok muhteşem bir topluluk var. Ben hepsini yürekten alkışlıyorum. Bu yıl pandemi nedeniyle sadece biz de değil bütün dünyada her şey aksadı. Olimpiyatlar baştan 1 yıl ertelendi. Şimdi ne olacağı halen belli değil. Kuşkusuz ki bizim ata sporumuz olan o muhteşem yağlı güreşleri tekrar yapmak istiyoruz. Seyfettin Selim’de yapmak istiyor, Musa Aydın da Recep Gürkan da. Ama insan sağlığından daha önemli ve daha değerli hiçbir şey yok. Emin olun Nisan ayından bu yana ne yaparız, nasıl yaparız, nasıl bir çözüm buluruz da yağlı güreşleri tekrar yaparız, Kırkpınar’ın gelenekselliğini, kesintisizliğini nasıl yaşatırız. Elmalı’yı, Kurtdere’yi, Kumluca’yı ve tüm güreşleri nasıl yapabiliriz diye düşünüyoruz. Ama önümüzde insan sağlığını korumak gibi de bir temel görev var" dedi.

 

"PANDEMİ ARTMAZSA İŞİMİZ KOLAY"

 

"Hedefimiz ve niyetimiz Kırkpınar’dan başlayarak yapabildiğimiz kadar çok yağlı güreşi yapmak" diyen Gürkan, "Hedefimiz ve niyetimiz bu. Şartlar nasıl olur onu Bilim Kurulu’nun rehberliği, yol göstericiliği doğrultusunda düzenleyeceğiz. Pandemi artmazsa işimiz kolay. Burada aslında sorumluluk hepimize, bütün milletimize düşüyor. Eğer maske takarsak, sosyal mesafe, hijyen kurallarına uyarsak o zaman mutlaka pozitif vaka sayısı azalacak. Bizim de güreşleri yapmamızın önündeki engeller küçülecektir. Şuanda çok şükür vaka sayısı binli sayıların altına düştü. Umuyoruz, inanıyoruz ve istiyoruz ki bu şekilde gittikçe azalır ve biz de Kırkpınar’dan başlayarak, bütün güreşleri mümkün olduğunca yaparız bu gelenekselliği yaşamaya ve yaşatmaya devam ederiz. Hedefimiz bu. Çalışmalarım bu yönde, niyetimiz bu” dedi.

 

"ATA SPORLARININ TÜMÜ VAZGEÇİLMEZ"

 

Yağlı güreş camiasının çıkacak kararları beklediğini de sözlerine ekleyen Başkan Gürkan, “Bilim Kurulu’nun netleşmiş bir kararı olmadan bizim de bir karar almamız söz konusu değil. Ama dediğim gibi isteğimiz, arzumuz ve niyetimiz Kırkpınar’dan başlayarak bütün güreşlerimizi yapabilmek. Ata sporlarının tümü çok önemli, tümü vazgeçilmez. Tümü insanlarımızın içindeki iyi ahlakı, iyi değerleri yaşatmak ve yaşamak adına hepimizin elimizi, gövdemizi, başımızı taşın altına koyarak sürdürmeye çalıştığımız sporlar ama yağlı güreşin bunlar içerisinde çok ayrı bir formu, çok ayrı bir disiplini çok ayrı bir kültürü var. Güzel dinimizi, insanlığın ortak değerlerini ve Türk Milleti’nin üstün özelliklerini birbirine bu kadar bağlayan, bu kadar kaynaştıran ve bu kadar yaşatan başka hiçbir spor dalı yok. Biz onun için yağlı güreşin ısrarla ve ısrarla   bütün evlatlarımıza tekrar tekrar tanıtılması için mücadele ediyoruz. Biz o yüzden yağlı güreşe gönlümüzü, yüreğimizi, aklımızı ve sevdamızı verdik ve vermeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Haber / Menşure KARDEŞ