Muratlı'da tarla günü etkinliği yapıldı

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Tekirdağ Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği'nin birlikte yürüttüğü "Alternatif Yem Bitkisi Acı Bakla Projesi"nin tarla günÃ?

GÜNDEM 20.07.2020 16:16:00 0
Muratlı

 

 

Tekirdağ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Adnan Orak tarafından ıslah edilerek geliştirilen acı bakla çeşidinin üreticilere ve yem sanayicilerine tanıtılması amacıyla düzenlenen tarla günü etkinliğine;Tekirdağ İl Tarım ve Orman MüdürüOktay Öcal, Tekirdağ Ziraat Fakültesi’nden Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Murat Deveci, Prof.Dr.Elman Bahar, Doç.Dr.Ertan Ateş, Önder Çiftçi Derneği Başkanı İmdat Güngör ve dernek yöneticileri, yem sanayicileri, teknik personeller ile üretici ve davetliler katıldı.

 

“ISLAH EDİLEN ÜRÜNLER YEM SANAYİMİZ İÇİN ÖNEMLİ”

 

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, "Önder Tohum Derneğimizin farklı lokasyonlarında yaptığı denemeleri yakından takip ediyoruz; hasattan önce de üretim parsellerinde birlikte incelemelerde bulunmuştuk, ürünün bölgemize uyum sağladığını gördük, verim olarak beklentimiz yüksek.Islah edilen çeşitlerin yem sanayimiz için ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Ülkemizde yem hammaddelerinin temininde özellikle kümes hayvanları üretiminde artan baskı geleneksel protein kaynaklarına alternatif çözümler arayışını beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda bir baklagil bitkisi dolayıyla bir toprak düzenleyicisi olan lüpen ülkemiz için pahalı bir girdiye sebep olan soyaya alternatif olabilir mi? Bildiğim kadarıyla lüpen tohumlarında bulunan  ve yem maddesi olarak kullanılmasını kısıtlayan alkaloid içeriğinin son ıslah çalışmalarla  çok düşük düzeylere indirildiği ve tatlı lupen alarak rahatlıkla hayvan beslenmesinde kullanılabileceği bildirilmektedir. Bir veteriner hekim olarak, bunun hayvan beslenmesinde ve ucuz yem temininde çok önemli bir yem kaynağı olabileceğini düşüyorum. Hatta Konya bölgemizde eskiden beri termiye adıyla kışlık olarak insan gıdası olarak tüketilmektedir” dedi.

 

“TOPRAKLARIMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ”

 

Öcal, “Yine bazı araştırmalardan biliyoruz ki lüpenin; toprak yapısını iyileştirdiği, yüksek miktarda azot bağladığı, derine giden kazık kök yapısıyla fosfor alımına fayda sağladığı yönünde olumlu görüşler bulunmaktadır. Tekirdağ olarak topraklarımızın organik madde oranı düşüktür, bizler bunun için çeşitli projeler üretiyoruz, uyguluyoruz, Bakanlığımız desteklemelerde üç yıl münavebe şartını getirdi, bundan sonra sürdürülebilir tarım için üçlü-dörtlü münavebelere ihtiyacımız olabilir. Bizler;  toprağı işlerken, üretim yaparken topraklarımızı da korumak zorundayız” ifadelerini kullandı.

 

 

Haber / Menşure KARDEŞ