Arazi toplulaştırma çalışmaları sürüyor

Arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de (sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb.) birlikte yürütülmesi kapsamında 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde

GÜNDEM 17.07.2020 14:31:00 0
Arazi toplulaştırma çalışmaları sürüyor

 

 

Sulama projelerinin arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlandığını belirten yetkililer, “Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri yüzde 90 oranında azalmaktadır” dedi.

 

“HER PARSEL YOLA VE KANALA KAVUŞUR”

 

Arazi toplulaştırması ile parsellerin büyüdüğünü, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanmasının kolaylaştığını da belirten yetkililer,“Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır” dedi.

 

498 KİLOMETRE YOL YAPILDI

 

Edirne’de arazi toplulaştırma yapılabilecek 4.402.950 dekar alanın yüzde 23 ’lük kısmı olan 1.022.720 dekar alanda çalışmaların tamamlandığını da belirten yetkililer,“Yüzde 64’ lük kısma tekabül eden 2.813.220 dekar alanda çalışmalar 8 proje ile halen devam ediyor.Devlet Su İşleri 11. (Edirne) Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan ve halen devam eden 8 adet AT ve TİGH Projesinin tamamlanması ile Edirne’nin yüzde 87’ sinde arazi toplulaştırma projeleri tamamlanmış olacak.Devam eden projeler kapsamında olan ve hızla devam eden Çakmak 2. Kısım AT ve TİGH Projesi dahilinde bulunan Meriç İlçesinde 23 yerleşim biriminden 16’sında AT ve TİGH tamamlanarak arazi maliklerine yeni tapuları verildi, 4 yerleşim biriminin geçici yer teslimleri yapıldı ve 2 yerleşim biriminin ise projeleri kadastro kontrolüne gönderildi. Yerleşim birimlerinde toplam 498 kilometre yol yapıldı ve 287 kilometre tarla içi yol 341.900 metreküp stabilize malzeme ile kaplandı. Projenin yüzde 69’ u tamamlanmış olup 2021 yılında tamamlanması hedeflenmektedir” dedi. Yetkililer, “DSİ 11.(Edirne) Bölge Müdürlüğü’nün faaliyet alanlarında olan Edirne’de 8 proje, Tekirdağ ve Kırklareli’nde ise 1’er proje olmak üzere toplam 10 adet Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi ile toplam 202 yerleşim birimini kapsayan 3.925.220 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları Trakya Bölgesi’nde hızla devam etmektedir” dedi.

 

Haber / Yakup KARATEPE