"Türk milleti egemenliğinden asla taviz vermeyecektir"

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında dün akşam saat 20.00'da Kapaklı Eski Belediye Meydanı'nda anma programı düzenlendi. Bu milletin daha önce yazdığı kurtuluş ve bağÄ

GÜNDEM 16.07.2020 13:24:00 0


 

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Merkez Camii Müezzini Mücahit Çetin’in Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan program Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’in günün anlam ve önemine ilişkin konuşması ile devam etti. Türkiye devleti zor bir coğrafyada yer aldığını ve Türk milletinin bütün uluslarının gözünün olduğu bu coğrafyayı kendine yurt edindiğini, doğusundan batısına farklı düşünceleriyle ve farklı inançlarıyla ulus olmuş millet olarak varlığını birçok badirelere atlatarak, sorunlarla mücadele ederek, ciddi bedeller ödeyerek varlığını sürdürdüğünü belirten Çetin, Türk milletinin Orta Asya’dan çıkıp Viyana’ya kadar giden macerasında bütün zorluklardan elde ettiği bir hafızasının olduğunu ifade etti.

 

“AYASOFYA’NIN YENİDEN İBADETE AÇILMASININ ANAHTARI OLDU”

 

Türk milletinin 15 Temmuz gecesi demokrasiye sahip çıktığını ifade eden Çetin, o akşam mili idarenin temsilcisi olan Cumhurbaşkanının bir telefon talimatı ile milyonlarca insanın sokaklara döküldüğünü belirtti. O gece kendilerinin de meydanda olduğunu ve milli iradeye, demokrasiye bağlılığı bu meydandan haykırdıklarını söyleyen Çetin, “Türk milleti o gece, bundan sonra böyle bir teşebbüsün mümkün olmayacağını bütün dünyaya göstermiştir” dedi. Türk milletinin bu duruşunun birçok millet için de önemli bir örnek olduğunu kaydeden Başkan Çetin, o gecenin başarısının bugün Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasının anahtarı olduğunu ifade etti.

 

 

“CUMHURİYET VE DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞLARI”

 

Milli iradenin önemine vurgu yapan Çetin, “Milli irade niçin var, demokrasi neden var? Biz 23 Nisan’ı, 19 Mayıs’ı neden kutluyoruz? Bunların hepsi Cumhuriyetin ve demokrasinin temel taşlarıdır. Atatürk 23 Nisan’ı çocuklara emanet ederek ‘Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Milletindir’ bilincini çocuk yaşta öğrencilerimize aşılamayı hedeflemiştir. Milli irade dediğimiz sandık tüm milletin kararıdır. Bu karara da herkesin saygı duyması zaruridir” ifadelerini kullandı. Aslolanın milletin iradesidir, talebidir, isteği olduğunu, o sebeple 15 Temmuz’un öneminin daha çok ön plana çıktığını söyleyen Çetin, “15 Temmuz’da milli irade yanlışa karşı tek yumruk olmuştur ve başarıyı, zaferi elde etmiştir.  Bundan sonra inanıyorum ki yeni nesil demokrasiye daha fazla sahip çıkacaktır. Demokrasinin kıymeti daha çok anlaşılacaktır. Bazı grupların demokrasi dışı yollarla bu ülkeye ayar yapacağını tarih silmiştir. Bundan sonra halktın dediği, milletin istediği meclislerde tartışılacak ve aslolan milletin talebi milli değerlerle beraber millet ne istiyorsa zaten o tecelli edecektir. 15 Temmuz’da kaybettiğimiz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

“MİLLETİMİZ HER ŞEYİ BAŞARACAK GÜÇTEDİR”

 

Hakkari'de mayın patlaması sonucu iki bacağını kaybeden gazi Piyade Uzman Onbaşı Tarık Cür de milletimizin her şeyi başaracak güçte olduğunu belirtti. Milletimizin uyanık ve dikkatli olmasını isteyen Cür “O zaman yapamadıklarını başka türlü yapmaya çalışacaklardır. 15 Temmuz’da yıkamadıklarını başka türlü oyunlarla yıkmaya çalışacaklardır. Hepimiz bütün olarak ülkemizi hayatta tutalım” dedi.

 

 

“BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ YOK EDEMEZLER”

 

Kapaklı Kaymakamı Bülent Hamitoğlu da 15 Temmuz darbe girişiminin; doğrudan millet iradesine namlu tutmuş, demokrasiyi hiçe sayan, temel hak ve özgürlüklere balta vuran bir girişim olduğunu vurgulayarak “Darbe gecesi milletimiz; kurtuluş mücadelesine benzer bir mücadele vererek ülkenin birlik ve beraberliğine, geleceğine pusu kurmuş bu terör örgütüne geçit vermemiştir. Türkiye Cumhuriyeti topraklarında binlerin kanı vardır. Bu sebeple ülkemizin birlik ve beraberliğini fetö yapılanması dahil, adı her ne olursa olsun, hiçbir terör unsuru ya da bölücü ve yıkıcı gruplar asla yok edemezler” dedi. Bu milletin daha önce yazdığı kurtuluş ve bağımsızlık destanını her daim yazmaya hazır olduğunu; kadını, erkeği, genci, yaşlısı hatta sokağa dökülen çocukları ile bir kere daha gösterdiğini kaydeden Hamitoğlu, “Türk milleti kendi özgür iradesi ile elinde bulundurduğu egemenliğinden asla taviz vermemiştir, vermeyecektir. Bu uğurda, bu kutlu dava için canını çekinmeden ortaya koyan; başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi ve yaralı gazilerimizi minnetle anıyorum” dedi. Kapaklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Ece Nazlı’nın günün anlam ve önemine ilişkin şiirini okuması, Şehitler Camii müezzini Ali Tosun tarafından ilahi ve kasidelerin okunması, Kapaklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Çağrı Çam'ın '30 Kuş' adlı şiiri okuması ve 15 Temmuz temalı video gösteriminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ulusa Sesleniş konuşması da sinevizyon sistemiyle canlı olarak aktarıldı.

 

 

“TÜRK MİLLETİ ÜLKESİNİN SAHİPSİZ OLMADIĞINI GÖSTERDİ”

 

15 Temmuz’u anlamak için, bu topraklardaki bin yıllık mücadeleye bakmak gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “15 Temmuz’u anlamak için, Malazgirt’ten beri vatanımızın her karış toprağını nasıl şehit kanlarıyla yoğurduğumuzu bilmek gerekir. 15 Temmuz’u anlamak için, Ayasofya’nın yeniden ibatede açılması vesilesiyle bir kez daha hayırla yad ettiğimiz İstanbul’un fethinin manasına vakıf olmak gerekir. 15 Temmuz’u anlamak için, Çanakkale’den Kut’ül Amare’ye, İstiklal Harbimizden Kıbrıs Çıkarmasına, terörle mücadelemize kadar yaşadığımız nice badireleri gözlerimizin önünden geçirmemiz gerekir. 15 Temmuz’u anlamak için, darbecilerin başarılı olmaları halinde ülkemizi ve milletimizi nereye sürüklemek istediklerini kavramak gerekir. 15 Temmuz’u anlamak için, milletimize diz çöktürme, devletimizi ele geçirme, ülkemizi parçalama gayretlerinin gerisindeki sinsi projeyi görmek gerekir. Milletimiz eşsiz irfanıyla darbenin ilk saatlerinden itibaren işte tüm bu gerçekleri görmüş ve hemen harekete geçmiştir. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla her kesimden, her meşrepten insanıyla Türk milleti ülkesinin sahipsiz olmadığını göstermiştir” dedi.

 

“HÜRRİYET AŞIĞI BU MİLLETE ZİNCİR VURMAYI DENEDİLER”

 

Bin yıldır hep süre geldiği gibi, bugün de yerin üstündeki yaşayanları ve yerin altındaki şehitleriyle Türkiye’nin sahibinin bu aziz millet olduğunun bir kez daha teyit edildiğini kaydeden Erdoğan, “Milletimizin her bir ferdi, ezanı, bayrağı, özgürlüğü ve geleceği için gerektiğinde yenilmez birer kahramana dönüşebileceğini ispatlamıştır. Artık tamamen sönüp gittiği düşünülen istiklal ateşinin közlerinin altından yeniden harlanabileceği anlaşılmıştır. 15 Temmuz gecesi hürriyet aşığı bu millete zincir vurmayı tekrar denediler ve hamdolsun başaramadılar. Ezanımızı susturmak, bayrağımızı indirmek, milli iradeyi ayaklar altına almak, geleceğimizi karatmak isteyen hainleri şanlı bir direnişle hüsrana uğrattık. Dünyada şahadete cesaretle yürüyen, şairin ifadesiyle, “ölümü de öldüren Rabbe secdeler olsun” diyerek hainlerin karşısına dikilen bir başka millet yoktur. İşte bunun için 15 Temmuz’u demokrasi ve milli birlik günü olarak ilan ettik” dedi.

 

 

EZANIMIZI SUSTURAMAYACAKLAR, BAYRAĞIMIZI İNDİREMEYECEKLER

 

15 Temmuz’un ülkemizi işgal girişimi olduğunu kaydeden Erdoğan “Bunun için kendi ordumuzun içindeki teröristlerin kullanılmış olması, işgal girişimine alçakça bir ihaneti de eklemiştir. Tekbirler, salalar, dualar eşliğinde kıyama kalkan milletimiz vatanının özgürlüğüne sahip çıkarak hanileri tepelerken, kendisi üzerinde hesap yapanların heveslerini de kursaklarında bırakmıştır. Bir asır önce vatan topraklarının 4’te 3’ünü kaybederek Cumhuriyeti kuran milletimiz, 15 Temmuz’da bir daha aynı felaketi izin vermeyeceğini cümle aleme ilan etmiştir. 15 Temmuz, son devletimizi yıkarak vatanımızı ele geçirmeye çalışanlara bunun ancak milletimizin son ferdi de son nefesini verdikten sonra mümkün olabileceğinin ifadesidir. Fetö içeriden, pkk dışarıdan kimi alttan, kimi üstten ne kadar uğraşırsa uğraşsın ezanımızı susturamayacak, bayrağımızı indiremeyecekler” dedi.

 

SOSYAL MESAFEYE UYGUN OLARAK DÜZENLENDİ

 

Kapaklı Kaymakamı Bülent Hamitoğlu, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Cemal Bahadır Murat, Kapaklı İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Başçavuş Fevzi Bayram, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı programa koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında sınırlı sayıda vatandaş katılırken, törenin yapıldığı alan da sosyal mesafeye uygun olarak düzenlendi.

 

 

Haber / Yakup KARATEPE