Pınarhisar'daki manyetik yola yoğun ilgi

Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesine bağlı Yenice beldesi yakınlarındaki yol,halk arasında 'manyetik yol' olarak adlandırılıyor.Yoldan geçenler, vitesi boşa alınan araçlarının yokuş yukarı hareketi

GÜNDEM 13.07.2020 18:06:00 0
Pınarhisar

 

Pınarhisar’a bağlı Yenice beldesi yakınlarında rampa yukarı yönelen kara yolu, ilginç özelliğiyle şaşırtıyor. Halk arasında 'manyetik yol' olarak da adlandırılan yola gelenlerin vitesi boşa alıp, ayaklarını gazdan çekmelerine rağmen araçları rampa yukarı harekete devam ediyor.

 

“KORKTUM VE HEYECANLANDIM”

 

Eşiyle birlikte bölgeden geçen ve yolda aracının vitesini boşa alarak deneme yapan Mehmet Gürsözde, "Arabanın bu kadar hızlı gideceğini ben de beklemiyordum, yavaş gideceğini düşünüyordum. Birdenbire hızlandık ve gitgide hızlanmaya devam etti. Araba 'stop' ettiği için fren de tutmayacak diye korktum ve heyecanlandım. Gerçekten çok şaşırdım" dedi.Kırklareli'nin İğneada beldesinden gelen Nazım Pekcan da,"Tekirdağ'dan İğneada'ya gelmiştik, burada da manyetik alan olduğunu duymuştuk onu görmeye ve test etmeye geldik. Sırf onun için geldik buraya ve şoke oldum. Araba boşta olmasına rağmen rampa yukarı gidiyor ve durmuyor" dedi.

 

'SANKİ BİRİ YUKARIDAN ARABAYI ÇEKİYOR'

 

Manyetik alanı duyup yoldan geçtiklerini kaydeden İrfan İpek de, "Bu yolun meşhur olduğunu duyduk ve geçerken bir deneme yapalım dedik. Vitesi boşa aldıktan sonra araç bir anda hareket etmeye başladı ve hızlandı. Manyetik alan olduğunu düşünüyorum. Çok ilginç bir durum. Sanki yukarıdan biri arabayı çekiyor. Çok şaşırdık" dedi.İstanbul'dan bölgeye gezi amaçlı gelen ve kendisi de mühendis olan Mesut Septeoğlu, "Aşağıdan boşa aldım ve hiç gaza basmadan yukarı kadar araba kendi kendine geldi. Çok şaşırdım. Bir de mühendisim ben daha çok şaşırdım. Burada ya bir göz yanılması var ya da gerçekten bir manyetik alan var ve aracı itiyor. İkisinden biri. 27 kilometreye kadar çıktı buraya gelene kadar araba" ifadelerini kullandı. 

 

“BEYNİMİZİN BİR YANILTMASI”

 

Edirne'de oturan harita yüksek mühendisi Yılmaz Eren de, yolda yıllar önce Devlet Su İşleri (DSİ) uzmanlarının inceleme yaptığını kaydederek,“Beyin genellikle bulunduğu alanın eğimli olup olmadığını anlamak için ufuk çizgisini dikkate alıyor.Bölgede ufuk çizgisi olmadığı için göz yanılması oluyor. Burada bir algı yanılgısı var. Aynı şekilde eğim yönünü ters algılayabiliyoruz. Aslında yokuş yukarı olan yolu yokuş aşağı olarak görebiliyoruz. Bu beynimizin bir yanıltması. Çünkü orası ufuk çizgisinin görünmediği bir alan. Yolun çevresindeki yoğun bitki dokusu ve topografik yapı beynimizi yanıltmaktadır. Burada ters bir eğitim yoktur" şeklinde konuştu.

 

Haber / Menşure KARDEŞ