Proje kapsamında 110 bin dönüm mera ıslah edildi 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından meraların ot verimini arttırmak amacıyla 2015 yılında başlatılan Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi kapsamında il genelinde 330 bin dönüm meranın yaklaÅ?

GÜNDEM 7.07.2020 17:32:00 0
Proje kapsamında 110 bin dönüm mera ıslah edildi 



Proje ile ilgili açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütülen çalışmalar sonucunda ot verimi 50 kilograma kadar düşen mera alanlarında verimlilik düzeyi 4 kat arttırılarak 200 kilogram seviyesine çıkartıldı. Böylelikle besicilik yapan vatandaşlar, kaliteli kaba yem ihtiyaçlarının önemli kısmını çayır ve meralardan karşılayarak daha ekonomik koşullarda üretim yapma imkanına kavuştu" dedi. 


"GÖLGELİK AĞAÇ KÜMELERİ OLUŞTURULDU"


Proje kapsamında 2015-2020 yıllarını kapsayan beş yıllık zaman diliminde Tekirdağ ili genelinde 114 kırsal mahallenin meralarının ıslah edildiğini kaydeden Albayrak,     "Bu süreçte 2 milyon 639 bin 850 kilogram 20*20*0 kompoze gübre uygulaması yapıldı. Gerçekleştirilen bu çalışma sayesinde ıslah edilen meralardan yaklaşık 32 bin 432 ton kaba yem elde edildiği tahmin ediliyor. Bu miktar besicilik alanında ihtiyaç duyulan kaliteli kaba yem ihtiyacını büyük oranda karşılıyor. Proje kapsamında iyileştirme çalışması yapılan bazı meralarda akasya kümelerinden oluşan gölgelikler tesis edildi. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarının mera alanlarında en büyük stres kaynağı olan güneşten korunma ihtiyacını karşılamak, yüksek sıcaklıktan kaynaklanan su kayıplarının önüne geçmek ve bu sayede et ve süt verimliliklerini arttırmak amacıyla 30 mahallede toplam 53 bin 136 metrekare alanda 2 bin 586 adet akasya fidanı dikilerek 70 adet gölgelik ağaç kümeleri oluşturuldu" ifadelerini kullandı. 

 


"YEM KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR AÇIĞI GİDERDİK"


5 yılın sonunda Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesinin meyvelerini toplamaya başladıklarını da kaydeden Albayrak, "Projemiz Türkiye genelinde uygulanan en büyük mera ıslahı projesidir. Proje kapsamında yapılan çalışmalarımız ile birlikte İl genelinde kaliteli kaba yem hususunda önemli bir açığı giderdik. Böylelikle çiftçilerimizin girdi maliyetlerini azaltmış olduk. Tekirdağ, güçlü sanayisinin yanı sıra Türkiye ortalamasının çok üzerinde verimlilik düzeyinde topraklara sahip" dedi. 

 

Haber / Yakup KARATEPE