Gürkan: Faturam yüksek geldi diyenler itiraz etsin

Edirne Belediye Meclisi Temmuz Ayı Olağan Toplantısı, Belediye Meclis Salonu'nda Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın başkanlığında yapıldı.  Toplantı öncesinde konuşan Belediye Başkanı

GÜNDEM 7.07.2020 11:25:00 0
Gürkan: Faturam yüksek geldi diyenler itiraz etsin

 

 

Altyapı çalışmaları hakkında da değerlendirmede bulunan Recep Gürkan, "Altyapı çalışmaları planlandığı şekilde devam ediyor. Altyapı çalışmaları kapsamında Edirne’nin 380 kilometre içme suyu şebekesini yeniliyoruz. 6 tane yeni su deposu yapılıyor. 10 yıl ve daha üzerindeki sayaçların tamamı da yenilecek. 110 kilometre kanalizasyon ve 30 kilometre yağmur suyu toplama kanalı çalışmalarımız var” dedi.

 

"TREDAŞ VE GAZDAŞ'TA AYNISINI YAPTI"

 

Türkiye’de koronavirüs vakalarının görülmesi üzerine hijyen nedeniyle kimsenin suyunu kesmediklerini kaydeden Gürkan, "O günden bu güne kimsenin suyunu borcundan dolayı kesmedik. Daha sonra bir karar daha aldık. Dedi ki, konutlarda, meskenlerdeki su ve atık su bedellerinin yüzde 50’sini alacağız. Yüzde 50 indirim yaptık. Biz belediyede faturaları çıkarırken dönemsel olarak çıkarıyoruz. Diyoruz ki 2020 4. Dönem. Hangisi o? 2020 yılının Nisan ayının başından itibaren çıkardığımız faturalar. Belediye Meclisi’nde aldığımız kararla Nisan ve Mayıs aylarında yanı 4. Dönem ve 5 dönem faturalarında su tahakkuklarını ve atık su bedellerini yüzde 50 indirimli yaptık. Bu süreç 1 Haziran itibariyle bitti. Normal tarifeye döndük. Edirne’de o süreçte bir karar daha aldık. Su sayacı okumaya giden görevliler günde 300-500 sayaç dolaşıyorlar. Hastalığı taşıma riski çok fazla olduğu için biz 2020 yılının son 3 ayının su ortalaması neyse onun üzerinden ortalamayı alıp okumadan yazacağız, dedik. Bizim arkamızdan TREDAŞ ve GAZDAŞ da aynısını yaptı” dedi.

 

"SAYACINIZI AÇIP ENDEKSLE KONTROL EDİN"

 

Gürkan, “Nisan ve Mayıs aylarında evlerde daha çok vakit geçirilmeye başlandı. Evlerimizde yemekler yaptık, temizlikler yaptık, balkonlarımızı yıkadık. Hava sıcaklıkları arttı ve daha çok su kullanmaya başladık. Bizim su fiyatlarını düşürdüğümüz aylar, en çok su tüketiminin olduğu aylar oldu. Tabi bu tüketimlerden haziran ayına sarkanlarda oldu. 1 Nisan- 1 Haziran arasında diyelim ki bir abonenin ortalamasından 5 metreküp yazdık ama o abone bu süreçte aylık 15 metre küp tüketti. Biz sadece 5 metreküpün ücretini aldık. 10 metreküp Haziran ayına sarktı. Mayıs ayı da aynı şekilde Haziran ayına sarktı. Tabi yüzde 50 indirim Haziran ayında bitti. Tabi o süreçte artan tüketimlerde kaldığı için bu sefer vatandaşlar bu faturalar niye yüksek geliyor demeye başladılar. Faturası yüksek gelen vatandaşlara şunu söylemek istiyorum. Her faturada ilk endeks son endeks diye sayaçların kullanım miktarları var. Oradaki son endekse bakın kendi sayacınızı da açıp endeksle kontrol edin. Orada fazla-eksik yazılmış mı göreceksiniz" ifadelerini kullandı.

 

"SEVE SEVE İNCELEYECEĞİZ"

 

"Faturam yüksek geldi diyen vatandaşlar bize başvursun biz tek tek inceleteceğiz" diyen Gürkan, "Ama şundan herkesin emin olmasını isterim. Biz resmi bir kurumuz. Bir vatandaştan ne 1 metreküp fazla ne 1 metreküp eksik almamız söz konusu. Biz 30 metreküp yazmış ama siz 25 metreküp kullanmışsanız 5 metreküp daha kullanma hakkınız olacak. Ama biz sizden 30 metreküp tahsil etmişiz siz 35 metreküp kullanmışsanız orada da 5 metreküp daha fatura gelecek. Ne bir metreküp fazla ne bir metreküp eksik ödemiş olacaksınız. Sevgili Edirnelilere buradan sesleniyorum. Benim faturam yüksek geldi diyenler itiraz etsinler, endekslerini kontrol etsinler. İtirazları varsa biz seve seve onların itirazlarını inceleyeceğiz” dedi.

 

"BİZİ BOŞUNA MEŞGUL ETMESİN"

 

Belediye Meclisi’nin oybirliğiyle aldığı kararla Edirne Belediyesi’nin yıllar içerisinde çeşitli ülkelerdeki şehirlerle başlattığı ama devamını getirmediği kardeş şehir anlaşmasının iptal edildiğini de belirten Gürkan, "Yıllar içinde bir çok ülke ile kardeş şehir ilişkisi kurulmuş. Öncelikli iki şehir bir protokol metni hazırlıyorlar. Bir memorandum hazırlıyorlar. Memorandum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onaylaması ve ilişkilerin başlaması gerekiyor. Biz birçok kardeş şehirle bu ilişkiler başlatmış ancak süreci tamamlamamışız. Bu listede olanlarla da hiçbir ilişkimiz olmamış. Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü de yeni bir çalışma başlatıyor.   Faaliyette olanları sürdürün faaliyette olmayanları kaldıralım. Bu şekilde bizi boşuna meşgul etmesin diye. Bu listedeki 7 kardeş şehir onayının kaldırılmasını meclisin onayına sunuyorum” ifadelerini kullandı. Diğer taraftan Almanya’nın Lörrach Belediyesi, Çin Halk Cumhuriyet’i Xining Belediyesi, Belarus Grodno Şehir Komitesi arasında Kardeş Şehir olunması konusu belediye meclisinde görüşülerek, oy birliğiyle kabul edildi.

 

"BÜTÜN ŞEHİTLERİMİZİ RAHMET VE MİNNETLE YAD EDİYORUZ"

 

Edirne Belediye Meclisi, 2 yıl önce jandarma kavşağındaki parka verdiği 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Parkı’nı; Şehit Astsubay Ömer Halisdemir 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Şehitleri Parkı olarak değiştirilmesini de oy birliğiyle kabul etti. Bunun üzerine konuşan Belediye Başkanı Gürkan, “17 Temmuz 2016’da belediye meclisini ilk toplayan ve bu kararı ilk alan belediye olarak hangi darbe olursa olsun, hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın ve kim yaparsa yapsın hep karşısında olduk ve karşısında da olmaya devam edeceğiz. Hiçbir darbe gerekçesi ne olursa olsun haklı ve meşru sayılamaz, sayılmamalıdır.  Ülkemiz geçmişte de darbelerden çok fazla nasibini almış ülkelerdendir. Bugün ülkemizin anayasası başta olmak üzere maalesef birçok kanunları çeşitli tarihlerde gerçekleştirilmiş darbelerden izler taşımaktadır. TBMM’den istek ve beklentimiz tıpkı geçtiğimiz günlerde olduğu gibi nasıl 1960 darbesinde alınmış olan yanlış kararlar düzeltilmişse tüm darbelerle ilgili kanuni düzeltmelerin, temizliklerinde biran önce yapılmasını bir vatandaş olarak da talep ediyoruz. Diğer taraftan 15 Temmuz’da Feto ve onun işbirlikçisi hainlerin ülkemizde gerçekleştirmeye çalıştığı kanlı darbe girişimi 251 şehit ve binlerce gazinin ve bütün Türk Milleti’nin karşı koyuşuyla önlenmiş ve başarılı olamamıştır. Bu darbe girişiminde şehit olan bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyoruz. 15 Temmuz direnişinin sembol isimlerinden biri haline gelen Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in isminin Edirne’de yaşatılacak olması bizim içinde gurur kaynağıdır” dedi.

 

"GURUR MADALYAMIZ OLUR"

 

15 Temmuz Demokrasi Derneği Başkanı Veysel Güner’in kendisi ile yaptığı görüşme sonrasında böyle bir karar aldığını ve Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in isminin verilmesi için meclise dilekçe sunduğunu belirten Gürkan, “Komisyonumuz Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in isminin Jandarma Kavşağı’ndaki büyük parka verilmesini uygun gördü. Çünkü bu park kentimizin en işlek, yoğun olduğu noktalardan birisi. İnanıyorum ki Şehit Astsubay Ömer Halisdemir 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Şehitleri Parkı önünden her geçene bu kanlı darbe girişimini bir kez daha hatırlatacak ama diğer taraftan da Türk Milleti’nin bu tür girişimlere karşı nasıl yekvücut olduğunu da çok güzel bir şekilde anımsatacaktır. Tabi ben göreve geldiğimde bu park bir derneğe verilmişti. Bu derneğin kiracılığında sadece birkaç kişiye hizmet veren, birilerinin cebini doldurmak isteyen bir yer haline getirilmek istenmişti. Ben parktaki sözleşmeyi iptal ettim. Temeli yıktırdım. Bununla ilgili çeşitli mahkemeler olmuştu. Burasını bir kişinin kullanımından alıp Edirne Halkı’nın kullanımına açtığım için ilgili kişi ile ilgili halen müfettişler gelmeye devam ediyor. Bununla da mutlu ve gururluyum. Bazen doğru iş yaptığınız içinde soruşturulursunuz. Biz iki yıl önce orasının ismini 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Parkı olarak değiştirmiştik. Şimdi onun başına Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in ismini de koyuyoruz. Bu da bizim için gurur verici bir tablo. Şehit Astsubay Ömer Halisdemir 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Şehitleri Parkı için yargılanacaksak; yargılanmak da bizim için gurur madalyamız olur” ifadelerini kullandı. Kırkpınar Marşı Yazarı Bestekarı Beyazıt Sansı’nın isminin yaşadığı bölge olan Karaağaç’ta bir sokağa verilmesi talebi de oy birliğiyle kabul edildi.

 

Haber / Yakup KARATEPE