Kamulaştırmaya meclisten red

Çerkezköy Belediye Meclis Toplantısının ikinci oturumunda komisyon raporları görüşülerek karara bağlandı. Belediyeye ait taşınmazların demiryolu projesi kapsamında kamulaştırılmasına ilişkin

GÜNDEM 3.07.2020 18:59:00 0
Kamulaştırmaya meclisten red

 

 

Çerkezköy Belediye Meclisi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 2’nci oturumu bugün saat 15.00’da Veliköy Belediye Düğün Salonu’nda Meclis Başkan Vekili Cengiz Memiş başkanlığında yapıldı.

 

2019 GİDERİ 92 MİLYON 489 BİN TL

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, AK Partili Meclis Üyesi Fatma Esen ve MHP’li Meclis Üyesi Koray Önsel’in katılmadığı toplantıda ilk olarak 2019 mali yılı gelir gider kesin hesaplarına ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. 2019 yılı gider bütçesinin 183 milyon 990 bin 364 TL olarak tahmin edildiği, bir önceki yıldan 4 milyon 878 bin 839,63 TL devir yapıldığı, 4 milyon 500 bin TL ek bütçe yapıldığı, 193 milyon 369 bin 203,63 TL toplam ödenek verildiği, 92 milyon 489 bin 350,07 TL olarak gerçekleştiği belirtildi.

 

 

2019 YILI NET GELİRİ 107 MİLYON 848 BİN TL

 

2019 gelir bütçesinin de 183 milyon 990 bin 364 TL olarak tahmin edildiği, 4 milyon 500 bin TL ek bütçe yapıldığı, toplam 188 milyon 490 bin 364 TL tahmin edildiği belirtilerek, “Yıl içinde 113 milyon 953 bin 390,35 TL tahakkuk edildi. Tahakkuk oranı yüzde 60’dır. 109 bin 864 bin 369,57 TL brüt gelir, 107 milyon 848 bin 904,48 TL net gelir gerçekleşti. Gerçekleşme oranı yüzde 58’dir. 167 milyon 392 bin 934,46 TL toplam tahakkuk gerçekleşti. Tahsilatın toplam tahakkuka oranı yüzde 66’dır” bilgisi verildi. Yapılan bilgilendirmenin ardından ilgili gündem maddesi AK Parti ve MHP grubunun red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

 

PERGOLA İLE İLGİLİ KOMİSYON RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ

 

Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde pergolalar hakkında İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu görüşüldü. Komisyon yaptığı değerlendirmeler sonucu ‘kent estetiğinde yaratacağı etkiler, şehrin silüeti ve yaya akslarının kullanımının sürekliliğinin sağlanması açılarından Çerkezköy Belediyesi’ne ait caddelerde ve yürütülmekte olan düzenleme çalışması tamamlandığında oluşturulan projeler doğrultusunda; şehrin silueti, cadde ve sokakların tasarımı, yol ve kaldırım yönlerini, istikameti ve engelli erişimi göz önünde bulundurularak pergola ölçülerinin belirlenmeli, belirlenecek pergolanın ayakları yere basmayacak şekilde ve açılır kapanır olmalı, pergola yapılacak alanın mülkiyet sınırında kalmalı, yol, kaldırım, bisiklet yolu, yeşil alanlara ve benzeri kamu alanların taşmayacak şekilde planlanmalı, pergola yapılacak iş yerlerinin bulunduğu binaların ön cephe sınırından max:3,00 m çıkma yaparak uygulanmalı kararını aldı. Bu maddeler çerçevesinde pergola yapılacak alanların ve uygulamasının kontrolünde Kent Estetik Kurulu Komisyonu’na yetki verilmesi komisyon tarafından uygun bulundu. Komisyon raporunda bazı kısımlara katıldıklarını belirten AK Parti Grubu, karara “Silüet, cadde ve sokakların tasarım ve/veya projelerinin olup olmayacağını bilmediğimiz, görmediğimiz için red kararı veriyoruz” şerhini düştü. Komisyon raporunun okunmasının ardından söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Adem İçli, teklif ettikleri çalışmaların yeterince yapılmadığını, ileride esnaf için mağduriyet yaratmaması için konunun daha kapsamlı şekilde görüşülmesi amacıyla 1 meclis daha ötelenmesini istediklerini belirterek “Yeterli görmediğimiz için red veriyoruz” dedi. Bunun üzerine konuşan Meclis Başkan Vekili Cengiz Memiş de konunun aylardır görüşüldüğü ifade ederek “Bu konu uzun zamandır gündemde. Birçok kez bir sonraki meclise ertelendi. Önümüzdeki yıl başlayacağımız cadde ve sokak düzenlemesi ile birleştirerek bu karar alındı. Pergola konusu caddede 40-50 esnafı ilgilendiren bir konu. Vatandaştan da bu konuyla ilgili ciddi şikayetler var. Biran önce çözülmesi gerekiyor” dedi.

 

PERGOLA KARARI OY ÇOKLUĞU İLE MECLİSTEN GEÇTİ

 

Yapılan oylamada komisyonun tavsiye niteliğindeki kararı mecliste de AK Parti ve MHP grubunun red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde 3 vatandaşın belediye hissesi satın alma talebine ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

 

KAMULAŞTIRMA İLE İLGİLİ KOMİSYON RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ

 

İlgili gündem maddesinin karara bağlanmasının ardından belediyeye ait taşınmazların Demiryolu Projesi kapsamında kamulaştırılması hakkında İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu görüşüldü. Komisyonda, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi kapsamında yeni demiryolu güzergahına isabet eden belediyeye ait 13 adet taşınmaz için TCDD Emlak Servisi Müdürlüğü tarafından belirtilen kamulaştırma bedelleri AK Partili Adem İçli’nin kabul oyuna karşılık, CHP’li Gökay Keleşoğlu, Erdal Zengin ve Mehmet Hanifi Karataş’ın red oylarıyla oy çokluğu ile reddedildi.

 

HÜKÜMETİN ÖNÜNÜ KAPATMA POLİTİKASI

 

Komisyon raporunun okunmasının ardından söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Adem İçli, bu kararı samimi bulmadığını belirtti. Her ikisinin de kamu kurumu olduğunu belirten İçli, bu red kararını, hükümetin önünü kapatma politikası olarak nitelendirdi. Bunun üzerinde söz alan CHP Meclis Üyesi Bulut Becerik, “Devlet bizim de devletimiz. Tabi ki devletimizin kasasından daha az para çıksın biz de isteriz. Ama Çerkezköy halkının hakkını da korumakla mükellefiz” dedi.  Komisyonun red yönündeki kararı mecliste oy çokluğu ile kabul edildi. Gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından Çerkezköy Belediyesi’nin Temmuz ayı Meclis Toplantısı sona ererken, Ağustos ayının tatil olması nedeni ile Eylül Ayı Meclis Toplantısının 1 Eylül Salı günü saat 15.00’da yapılacağı açıklandı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU