Korunması gereken kültür varlığı olarak tescillendi

Çorlu'nun tarihi yapılarından Aziz Günden İlköğretim Okulu "korunması gereken kültür varlığı" olarak tescillendi.

GÜNDEM 1.07.2020 19:34:00 0
Korunması gereken kültür varlığı olarak tescillendi

 

 

Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvuruda bulunan Çorlu Belediyesi’nin girişimleri olumlu sonuçlandı. Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Edirne’de yaptığı toplantıda Çorlu Aziz Günden İlköğretim Okulu korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edildi.

 

TEMELLERİ 1953'TE ATILDI

 

Aziz Günden İlköğretim Okulu hakkında bilgi veren yetkililer, "Çorlu’nun tanınmış şahıslarından olan Aziz Günden tarafından Haziran 1953 yılında temelleri atılan ve 27 Eylül 1954 Pazartesi günü öğretime açılan Aziz Günden İlköğretim Okulu, yapı özellikleri açısından ayrı bir önem taşıyor. Bölgemizin temel yapı malzemesi olan ve on kilometre mesafedeki taş ocaklarından çıkarılan “Karatepe Taşı” olarak bilinen yüksek mukavemete sahip bazalt taşlar döneminde ve döneminden öncekilerde olduğu gibi bu yapının da temelinde kullanılmış. Ayrıca bu yapıda su basman olarak bazalt taşlar estetik bir tekniklik, düzgün ve kusursuz bir istifle binada öncelikli olarak ortaya çıkan bir mimari detay olarak farklı bir tarz göstermektedir. Giriş kısmında bulunan beş göz kemerli strüktüre sahip revaklar, binanın ana girişinde dikkat çekmektedir" dedi.

 

"GELECEK GÜNLERE ULAŞMASINI SAĞLAYACAK"

 

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt'ta yaptığı açıklamada, "Çorlu’muzun yetiştirmiş olduğu birçok hemşerimizin eğitim öğretim gördüğü Aziz Günden İlköğretim Okulu binası, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun aldığı karar neticesinde uzun yıllar Çorlu’muzun unutulmaz yapılarının geleceğe taşınması hususundaki Çorlu Belediyesi’nin özel hassasiyeti neticesinde gelecek günlere ulaşmasını sağlayacak" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Yakup KARATEPE