13 ülkeye ihraç edilen Çeribaşı kirazının hasadı başladı

Edirne Enez'de üretilerek 13 ülkeye ihraç edilen 'Çeribaşı kirazı'nın hasadına başlandı. Çeribaşı kirazının dalında satıldığını belirten Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer, â€?

GÜNDEM 13.06.2020 19:01:00 0
13 ülkeye ihraç edilen Çeribaşı kirazının hasadı başladı

Kiraz üreticiliği Çeribaşı Köyü’nde 15 yıl önce 30 ağaçla başlarken, günümüzde ise 40 ton çeribaşı kirazı üretiliyor. Çeribaşı köyünde düzenlenen hasat etkinliğine Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer, Enez Belediye Başkanı Özkan Gönenç ile davetliler katıldı. Etkinlikte konuşan Kaymakam Tuncer, Çeribaşı kirazının dalında satıldığını belirterek “Çeribaşı köyü kirazının farklı bir aroması var, tadına o yüzen çok lezzetli. Kirazın tadı rüzgarı ve toprağından kaynaklanıyor. Dalından indiği gibi çiftçilerimiz hemen satışını yapıyor. Bugün hasat günü ve bu kirazlar dünyanın birçok ülkesine gönderilmesiyle bölge ekonomisine katkı sağlıyor” diye konuştu.

 

“15 YIL ÖNCE BAŞLADIK”

 

Kiraz üreticisi Çeribaşı köyü Muhtarı Tezcan Meriç,  kirazları 13 ülkeye ihraç ettiklerini belirtti. 15 yıl önce kiraz ekmeye başladıklarını, şu anda 500 dönüm ekili kiraz ağacının olduğunu belirten Meriç “10 yıldan beri ürettiğimiz kirazları ihraç ediyoruz. Kirazımız çok lezzetli, bölgemizin doğal mikro klimalı hava hakimiyeti olduğu için sert, erik gibi bir kirazdır” dedi.

 

“KÖYÜMÜZDE İSTİHDAM ARTTI”

 

Türkiye'nin en kaliteli kiraz üreten 3 bölgesinden birisinin burası olduğunu kaydeden Meriç, “Kirazın şu anda patentini almaya çalışıyoruz. Daha önce buğday ve ayçiçeği ekiyorduk, bu ürünlerden az para kazanıldığı için kiraz ekmeye başladı. Ekime başlandığı 3 yılın ardından kiraz üretimi arttı. Şu anda hasat başladı kilosu 13 liradan satışını yapıyoruz. Köyümüzde kiraz üretimiyle birlikte göç durdu, aksine göç almaya başladık. 300 kişiye istihdam sağlıyoruz. 200 kişilik köy nüfusu 400 kişiye çıktı. Köyümüzde istihdam arttı” dedi.

 

Haber / Yakup KARATEPE