Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni normalleşme adımlarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Kabine Toplantısı'nda yeni tip koronavirüs sebebiyle alınan yeni kararları açıkladı. Erdoğan, "65 yaş üstü vatandaşlarımız haftanın her gÃ?

GÜNDEM 10.06.2020 14:11:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni normalleşme adımlarını açıkladı

 

 

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, yaklaşık 3 ay aranın ardından ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yüz yüze toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantı 3 saat sürerken, Kabine üyeleri toplantıya maskeleriyle katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından alınan kararları açıkladı. Toplantıda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve 11 Bakan da hazır bulundu.

 

"ÜLKEMİZİN TEK BAŞINA YENMESİ YETMİYOR"

 

Normalleşme takvimi çerçevesinde atılan adımların çok yönlü değerlendirmesini yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Türkiye'nin Avrupa ile kıyaslandığında salgın dönemini, en az kısıtlama, can kaybı ve ekonomik sıkıntı ile atlattığını söyledi. Türkiye'nin aynı kararlılıkla yoluna devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu musibetin kökü tamamen kazınana kadar hayatımızı maske, mesafe, temizlik ilkeleri çerçevesinde düzenlememiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Ülkemizin tek başına salgını yenmesi yetmiyor, dünyanın tamamının da aynı başarıyı elde etmesi gerekiyor. Bu bakımdan yeni normal dediğimiz düzenin, bir süre daha devam edeceği gerçeğine kendimizi alıştırmalıyız. Hastaneden ilaca, maskeden solunum cihazına, bu mücadeleyi yürütmek için ihtiyaç duyduğumuz her türlü imkana sahibiz" ifadelerini kullandı. Türkiye'de yaşayan herkesi içine alacak Genel Sağlık Sigortası sisteminin dünyaya örnek olduğuna da işaret eden Erdoğan, "Sayıları 1 milyon 100 bini bulan sağlık ordusuyla 83 milyon vatandaşın hizmetindeyiz" dedi.

 

65 YAŞ ÜSTÜ HER GÜN DIŞARI ÇIKABİLECEK

 

Erdoğan, Kabine Toplantıları'nda halen devam eden bazı kısıtlamaları gelişmelere göre değerlendirdiklerini ve sonuçları milletle paylaştıklarını belirterek, "Lokanta, cafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 22.00'den 24.00'e uzatılmıştır. Sinema, tiyatro, gösteri merkezi gibi işletmeler 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara göre faaliyete geçebilecektir. 65 yaş üstü vatandaşlarımız haftanın her günü 10.00 ile 20.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecektir. 18 yaş altı ile ilgili kısıtlama ise küçüklerin ebeveynleri refakatinde olmaları şartıyla tümüyle kalkmıştır. Milli parklar ve doğa parkları; sağlık çalışanları, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü için ücretsiz olacaktır" dedi.

 

DÜĞÜN SALONLARI 1 TEMMUZ'DA AÇILIYOR

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, nikah salonlarının 15 Haziran'dan itibaren, düğün salonlarının ise 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayacağını da açıkladı. Hem uluslararası sağlık yardımları hem de ilaç geliştirme çalışmaları ile ilgili önemli gelişmeler olduğunu söyleyen Erdoğan, koronavirüs tedavisinde kullanılan 'Favipiravir' adlı ilacın TÜBİTAK'a bağlı bilim insanlarınca üretilmeye başlandığını duyurdu. Erdoğan, koronavirüs salgınının küresel ekonomi üzerinde tarihte benzerine az rastlanılan şiddette bir olumsuz etkiye neden olduğunu, dünya ticaret hacminin, önceki krizlerden farklı olarak hem arz hem de talep yönlü daralma nedeniyle önemli ölçüde düştüğünü belirtti. Dünya Ticaret Örgütü'nün hesaplamalarına bakıldığında daralmanın 2020 yılında yüzde 13 ile yüzde 32 oranı arasında gerçekleşeceğini kaydeden Erdoğan, IMF'nin ise dünya ticaret hacminin 2020 yılında yüzde 11 oranında azalacağını öngördüğünü ifade etti.

 

SON ÜÇ AYDA 5,5 MİLYON AİLEYE BİN LİRA YARDIM

 

2020 yılında dünya genelinde büyük üretim kayıpları, milli gelirlerde küçülmeler, işsizlik oranlarında yükselişler beklendiğine işaret eden Erdoğan, "Türkiye, sağlık alanında olduğu gibi ekonomide de hızlıca devreye aldığı kapsamlı tedbirlerle salgının ekonomi üzerindeki etkilerini en aza indirmeyi başarmıştır. Dünyanın en iyi sağlık sistemlerinden birine sahip olmanın yanında sağlam ekonomik yapımız sayesinde tüm vatandaşlarına ücretsiz tedavi imkanı sunabilen nadir ülkelerden birisi olduk. Son üç ayda 5,5 milyon ailemize bin lira karşılıksız nakdi yardımda bulunduk. Esnafımızın ve işletmelerimizin maliyetlerini gerek sosyal güvenlik kurumu gerek vergi ödemeleri ertelemeleriyle ciddi oranda azalttık. Kamu bankalarımız aracılığıyla çok kolay şartlarda düşük maliyetli finansman desteklerini devreye alarak nakit ihtiyacını karşıladık" ifadelerini kullandı.

 

"1 MİLYONU BULDU"

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışanları korumak için hem işten çıkarmayı yasakladıklarını hem de kısa çalışma ödeneğiyle işletmelerin maaş yükünü hafiflettiklerini belirterek, "Mart ayından bu yana 3 milyondan fazla kişi kısa çalışma uygulamasından yararlandı, bu kapsamda yaklaşık 5 milyar lira ödeme yaptık. Ücretsiz izne ayrılanlarla kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan çalışanlara ise aylık bin 177 lira nakdi ücret desteği vermeye başladık. Nakdi ücret desteğinden yararlanan çalışan sayısı da 1 milyonu buldu. Geliri 5 bin liranın altında olan 6,7 milyon vatandaşımıza 40 milyar lira finansman desteği verdik. Halkbank aracılığıyla 1 milyon 300 bin esnafımıza 27 milyar lira finansman sağladık. Ayrıca yüzde 97'sini KOBİ'lerin oluşturduğu 197 bin işletmeye 154 milyar lirayı aşkın finansman tahsisi yaptık. Esnafımızın, sanatkarımızın, sanayicimizin, üreticimizin, çalışanlarımızın yanında yer almaya devam edeceğiz. Ekonomik İstikrar Kalkanı gibi gerçekten çok kapsamlı bir tedbir paketini hızlı bir şekilde devreye aldık"

 

Haber / Buse SERİN