Buna göre ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı şikayeti olanlar, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı olanlar açık alanda bile olsa yürüme alanlarını kullanmayacak. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı şikayeti olanlar tıbbi maske takarak sağlık kurumuna başvuracak. Yürüme alanına kadar mümkün ise yürüyerek, bisiklet ile veya özel araçla gidilecek. Özel araçta en fazla şoför dahil 4 kişi olacak şekilde seyahat edilecek.
ŞOFÖR VE TÜM YOLCULAR MASKE TAKACAK
Seyahat boyunca şoför ve tüm yolcular maske takacak. Maskeler nemlenince yenisi ile değiştirilecek, maskeler lastiklerinden tutularak çıkarılacak, tekrar takılırken maske lastiklerinden tutularak takılacak, maskenin dış yüzeyine dokunulmayacak. Maske takma çıkarma işlemi sonrasında el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya kullanılacak. Toplu taşıma kullanılır ise en az 1 metre olan sosyal mesafeye dikkat edilecek ve maske takılacak. Araç içinde kapı kolu, kolçak, tutamaç gibi sık dokunulan yüzeylere temas etmemeye çalışılacak, temas edilmesi halinde el antiseptiği veya yüzde 70 alkol içeren kolonya kullanılacak.
ELDİVEN KULLANIMI ÖNERİLMİYOR
Eller mümkün ise su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca yıkanacak. El yıkama olanağı olmaması durumunda el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya kullanılacak. Kişiler arasında sosyal mesafe (en az 1 metre) korunarak aktivite gerçekleştirilecek. Yürüme alanında (koşu yapanlar hariç) maske takılacak. Yalancı güven hissi oluşturarak COVID-19 bulaşma riskini arttırabileceği için eldiven kullanımı önerilmiyor.
MESAFE EN AZ 2 METRE OLACAK
Tokalașma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçınılacak. Yürüme alanlarında bank, spor aleti vb. yerlerle el teması mümkün olduğu kadar az yapılacak. Deniz kenarında hem yürüme alanı hem balık tutma alanı olarak kullanılan yerlerde, balık tutanların arasındaki mesafe en az 2 metre olacak. Gözlere, ağız ve burna mümkün olduğu kadar dokunulmayacak. Yürüyüş kıyafetleri en az 60 C’de normal deterjanla yıkanacak.
Haber / Gülveren ALTUNOĞLU