Trakya çiftçisinin sorunlarını Bakan Pakdemirli'ye iletti

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 365 oda/borsa başkanı ile video konferans yöntemiyle bir araya geldi.

GÜNDEM 3.06.2020 17:21:00 0
Trakya çiftçisinin sorunlarını Bakan Pakdemirli

 

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, toplantıda Trakya çiftçisinin sorunları ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sunum yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bugüne kadar sağlamış olduğu desteklerde Kırklareli ve Trakya Bölgesinin genel olarak dezavantajlı konumda olduğunu dile getiren Ilık, gelecekte verilecek desteklerin dağıtıldığı iller ve destek miktarları konusunda eşitliğin sağlanması gerektiğini söyledi. 2014-2020 yılları arasını kapsayan TKDK programı kapsamında 42 ilin yer aldığını, 6 milyon TL’leri bulan desteklerin yer aldığı bu programa Kırsal Kalkınma Destekleri’ne ciddi ihtiyaç duyan ve destek olunması halinde fark yaratabilecek pek çok ilin yararlanamadığını belirten Ilık “Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne’de bu iller arasında yer alıyor. Bakanlığımızın bundan sonra uygulayacağı Destek Programları’nda bu durumun değiştirilerek, bundan önceki hibelerden etkin şekilde yararlanamayan, kırsal kalkınmanın büyük ihtiyaç olduğu illere pozitif ayrımcılık uygulanması beklentimizdir” dedi.

 

TEŞVİKLERDEN EN AZ YARARLANAN BÖLGE

 

Kırklareli’nin tarım, hayvancılık ve kırsal turizmde çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Ilık “Hibe imkanlarının artması bu potansiyelin daha iyi değerlendirilebilmesi anlamına gelmektedir” dedi. Trakya Bölgesinin hayvancılıkta ‘hastalıktan ari bölge’ olmasına rağmen tarımsal ve hayvansal teşviklerden en az yararlanan bölge olduğunu kaydeden Ilık “Hayvancılık için özel teşviklerin geliştirilmesine ihtiyaç var. Trakya Türkiye’nin damızlık hayvan üretim bölgesi olabilir” dedi. Su kanallarının ömrünü tamamladığını, su kaçakları sebebiyle geçtiğimiz yıl sulanabilir arazilerin bu yıl sadece yüzde 47 kadarının sulanabildiğini dile getiren Başkan Ilık, “İlimizden yapılan başvurular doğrultusunda Kapalı Sulama Sistemi Proje Çalışmaları 2012 yılında başlatılmış ancak halen tamamlanmadı. Bu proje hazırlığının ivedilikle tamamlanması ve su kanallarının yenilenmesi gerekiyor. Bu yenileme yapıldığında sulanabilir arazi miktarı 3 kat artma potansiyeline sahip olacak" dedi.


Haber / Buse SERİN