Kıraathanelerde yeni dönem

Koronavirüs tedbirleri kapsamında yaklaşık 2 buçuk aydır kapalı olan kahve/kıraathanelerde yeni dönem dün sıkı önlemlerle başladı. Çerkezköy'de de kahve ve kıraathaneler dün yeniden müÅ?

GÜNDEM 1.06.2020 18:00:00 0
Kıraathanelerde yeni dönem

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Perşembe günü Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, cafe, restoran ve kıraathane gibi işletmelerin 1 Haziran'da açılacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Çerkezköy'deki çay ocağı ve kıraathane işletmecileri, iş yerlerini dezenfekte ederek açılış hazırlığı yaptılar.

 

"OYUN OYNANMAMASI KÖTÜ"

 

Dün itibariyle tekrar müşterilerini ağırlamaya başlayan kıraathanelerde virüsün yayılımını arttıracağı gerekçesiyle okey, tavla gibi oyunların oynanması ise yasak. Çerkezköy Çay Evi İşletmecisi Mehmet Baldiş, insanların kıraathanelere özellikle oyun oynamak için geldiğini kaydederek, "Ben 18 yıldır burada işletmecilik yapıyorum, böyle bir dönem şuana kadar ne gördüm ne yaşadım. Bu virüs dönemi çok zor geçti, evlerde sıkıldık. Normalleşme süreci kapsamında tekrar hizmet vermeye başladık. Kurallara riayet ederek müşterilerimize hizmet edeceğiz. Sağlık her şeyin başı, bize ne deniyorsa onu yapacağız. Okey, tavla ve kart oyunlarının oynanması yasak, bu kötü. Çünkü insanların kıraathanelere gelmesinin asıl nedeni oyun oynamak" dedi.

 

"SAAT 22:00’DA KAPATACAĞIZ"

 

Bakanlığın yayımladığı genelgedeki kurallara uygun olarak iş yerlerini hizmete açtıklarını da kaydeden Baldiş, "2 buçuk aydır kapalıyız. Normalde biz her gün açığız. Sabah erken saatlerde iş yerlerimizi açıp gece en son masa kalkana kadar kapatmayız. Ancak bu süreçte saat 22:00’da iş yerlerimizi kapatacağız" dedi. 

 

"GEÇİM DERDİYLE KARŞI KARŞIYA KALDILAR"

 

Koronavirüs sürecinin kıraathaneciler için tatil süreci gibi olduğunu da kaydeden Baldiş, "Normalde belirli bir açma kapama saatimiz yok. Bu süreç biraz tatil gibi geçti bizim için. Ancak her kıraathane işletmecisi şanslı değil. Bu süreçte kira ve fatura derdi çeken çok fazla işletmeci oldu. Ben kira konusunda sıkıntı yaşamadım, çünkü burası kayınpederimin. Ancak bu süreç çoğu arkadaşımı zorladı, geçim derdiyle karşı karşıya kaldılar. Kapalı kaldığımız süreçte faturalar geldi, bunları belli bir gelir olmadan ödemek zor. Bazı kiracılar bu süreçte insaflı davrandı tabi ki ama kirayı isteyenler de oldu" ifadelerini kullandı.

 

 

"KALABALIK GRUPLARI UYARIYORUZ"

 

Aldıkları önlemler hakkında da bilgi veren Baldiş, "Bulaşık makinesi olanların cam bardakta çay ikram etmesinde sıkıntı yok dediler bize. Ancak içi rahat etmeyenler de oluyor, o yüzden her ihtimale karşı karton bardak da bulunduruyoruz. İş yerimizde tüm hijyen kurallarını yerine getirdik. Masaların arasında 1,5 metre mesafe bıraktık. Müşterilerimizi masalarda kalabalık oturmamaları konusunda uyarıyoruz, maske takmalarını rica ediyoruz" şeklinde konuştu.

 

"KURALLARA UYUYORUZ"

 

Zümbüller Kıraathane İşletmecisi Ahmet Metin de, bu süreci sıkıntılı geçirdiklerini fakat normalleşme sürecinden umutlu olduklarını kaydederek, "Ben 4-5 senedir burada kıraathane işletmeciliği yapıyorum. Bu virüs her şekilde bizi olumsuz etkiledi. Fatura geldi, kira geldi hep erteledik. Ama yine de bir şekilde ayakta kalmaya çalıştık. Kapalı olmamıza rağmen faturalarımız geldi" dedi. Masaları sosyal mesafe kurallarına göre dizdiklerini de kaydeden Metin, "Masalarımız 1,5 metre mesafeli olarak dizildi. 'Maske takınız' şeklinde uyarıcı afişler astık. Dezenfektanlarımız mevcut. Biz tüm kurallara uyuyoruz. İnşallah bir an önce bu virüs illetini atlatırız" dedi.

 

 

 

 

"ÖNEMLİ OLAN SAĞLIK"

 

Zümbüller Kıraathanesi'ne arkadaşları ile birlikte çay içmeye gelen 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Hüseyin Öğe de, "Pandemi sürecinde buraya ailemin yanına geldim. Pandemi bizi gerçekten çok sıkıntıya soktu ama inşallah atlatacağız. Daha iyi günler yakında. Kıraathanelere genellikle oyun oynamaya gelirdik ama bu süreçte mümkün değil. Önemli ve öncelikli olan sağlık" dedi. Berkay Duran da, "Koronavirüs salgını eğitim hayatımızı da bayağı aksattı. Uzaktan eğitim, yüz yüze eğitimin yerini tutmuyor" dedi. Tatillerde arkadaşlarıyla genellikle kıraathanede buluştuklarını da kaydeden Duran, "Biz bayağı özlemiştik kıraathaneleri. Biz gençler arkadaşlarımızla gelip oyun oynamayı, çay içmeyi seviyoruz. Şuanda oyun oynanamadığı için şimdilik sadece çay içmeye gelebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

 

 

"MÜŞTERİ KAYBI VAR"

 

Bizim Kahve İşletmecisi Hasan Akman da, "10 yıldır burada işletmecilik yapıyorum ilk defa böyle zor ve kötü bir süreçten geçtik. Sadece kıraathaneler değil tüm işletmeler çok kötü etkilendi, darbe gibi bir şey oldu bu virüs bir nevi. 75 gün kapalı kaldık, 75 günde çok zarar ettik. Kapalı kaldığımız boyunca faturalar geldi, hepsini yatırdım" dedi. Sürekli gelen müşterilerinin kıraathanenin açılmasıyla birlikte tekrar geldiğini de kaydeden Akman, "Benim daimi müşterilerim var. Bugün kavuştuk, hasret giderdik, evlerinde çok sıkıldıklarını söylediler. 65 yaş üzeri ve emekliler çok geliyordu ama şuan yasaktan dolayı gelemiyorlar. Öte yandan oyun oynamaya gelenler de çok oluyordu, oyunlar yasak olduğu için onlar da gelmiyor. O yüzden müşteri kaybı oldu. Ama ümit ediyorum ki bir an önce bu süreci atlatır, eski güzel günlerimize döneriz. Bu virüs herkes için sınav oldu" dedi. Normalleşme sürecinde açıldıklarını fakat tedbirleri sıkı tutacaklarını, kurallara uyarak hizmet vereceklerini de kaydeden Akman, "Normalleşme süreci başladı deniliyor ama bu virüsün bittiğini göstermiyor. Virüs hala var. Ben işletmemde önlem almaya devam edeceğim. Kapıya pedallı dezenfektan makinesi koydum, uyarıcı afişler astım. Maskesiz müşteri almıyorum. Bardakları, çay ocağını temiz tutuyorum. Bundan sonra zaten hijyen kurallarını daha fazla yerine getirmek zorundayız" dedi.

 

SIKI ÖNLEMLER ALINDI

 

Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetim ve Çalışma Rehberi’nde kahve / kıraathaneler ile ilgili alınması gereken önlemleri açıkladı. Buna göre kahve/kıraathanelere maskesiz müşteri alınmayacak. Çalışanlar da maske takacak. İçeride ortak kullanım amacıyla gazete, dergi bulundurulmayacak. Bulaşma riski yüksek olduğundan okey, briç, iskambil, tavla gibi oyunlar oynanmayacak. Masalar arası mesafe 1.5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 cm olarak düzenlenecek. Masalarda sadece karşılıklı oturma düzeni sağlanacak. Masa ve sandalyeler her müşteri sonrası yüzde 70’lik alkolle silinecek. Çay/kahve ve diğer içeceklerin servisinde kullanılan bardaklar su ve deterjanla yıkanacak.

 

Haber / Buse SERİN