Kocaçınar: Haklarımızdan eşit biçimde yararlanmak istiyoruz

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla hazırladığı videoyla dernek üyelerinin haftasını kutladı.

GÜNDEM 11.05.2020 17:27:00 0
 Kocaçınar: Haklarımızdan eşit biçimde yararlanmak istiyoruz

 

Engelliler Haftası’nı coşkulu, güzel programlarla kutlamayı planladıklarını belirten Kocaçınar “Ancak dünya genelinde ve ülkemizde yaşanan pandemi dolayısıyla tüm etkinliklerimiz, faaliyetlerimiz askıya alındı. Bunu, ilerleyen tarihlerde çok daha büyük bir coşkuyla kutlayacağız. Bu süreçte her birinize ayrı ayrı ulaşamadık. O yüzden bu videoyu çekme gereği duydum. Sizler bizim için çok önemlisiniz. Sizleri çok seviyoruz. Engelliler Haftanız kutlu olsun. Hepinize sağlıklı, mutlu günler diliyorum” dedi. Kocaçınar, işitme engellilerin de haftasını işaret diliyle kutladı.

 

ENGELLİ VATANDAŞLARIN SORUNLARINA DİKKAT ÇEKTİ

 

Başkan Kocaçınar, Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında da engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Engelli bireylerin kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmeleri için gerekli gelir desteğinin sağlanamadığını söyleyen Kocaçınar, “Öte yandan engellilerin yaşamlarını insani bir şekilde sürdürebilmeleri, kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmeleri için yeterli gelir desteği ise sağlanmamıştır. Özellikle engelli aylıkları ve evde bakım desteği yeterli düzeye getirilmemiş, konulan ön koşullar haktan yararlanmayı aşırı derecede zorlaştırmış ve keyfiyete açık hale getirmiştir. Yine engellilerin yararlandığı ilaç, ortez, protez ve tekerlekli sandalye gibi yaşamı idame için gerekli destekler SGK tarafından yapılan düzenlemelerle erişilemez hale gelmektedir. En basitinden verilen destek fiyatı 2007 yılından bu yana değiştirilmemiştir. Bu süre içinde yaşanan fiyat artışları Sağlık Uygulama Tebliği’ne yansıtılmadığı için engellinin ödemesi gereken fark ücretleri çok yükselmiştir. Bu farklar geliri olmayan engelliler için ödenemez düzeydedir. Dolayısıyla engellilerin bir kısmı yaşamı için zorunlu desteği alamayacak hale getirilmiştir. 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı yasaya göre kamuya açık alan, bina ve ulaşım araçlarının başta engelliler olmak üzere herkes için erişilebilir hale getirilmeliydi. Ancak sürekli yapılan eklemelerle yıllardır bu düzenleme tümüyle hayata geçirilmemiştir. Büyükşehirlerde bir ölçüde gelişme sağlanmış olsa da diğer şehirlerde hiçbir ilerleme yaşanmamıştır. Çeşitli defalar ilan edilen istihdam seferberliklerine rağmen engelliler hem özel sektörde hem de kamuda en azından yasa ile konulmuş kotalar oranında istihdam edilmemektedir. İstihdam edilen engelliler ise raporlarına ve bilgi-becerilerine göre çalıştırılmamakta, ücret ayrımcılığına uğramaktadır. Bütün bu sıraladıklarımız yaşanmakta olan sorunlarımızın sadece küçük bir örneğidir” dedi.

 

"EŞİT BİÇİMDE YARARLANMAK İSTİYORUZ”

 

Engelli vatandaşların yaşadığı diğer sorunları da sıralayan Kocaçınar, “Toplumun, hükümetin, yerel yönetimlerin bizleri eşit vatandaşlar olarak görmeleri ve haklarımızdan eşit biçimde yararlanmaktan başka talebimiz yok. Sadece TBMM’de onaylanarak yürürlüğe girmiş olan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ndeki basit kurullara, örneğin evrensel tasarı ilkesine uyulsa önümüzdeki engellerin bir bölümün kalkacağı görülecektir. Bu düşüncelerle, Engelliler Haftası’nda tüm topluma engellerin kaldırılması için duyarlı olmaları çağrısında bulunuyoruz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU