Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, sembolik yapılacak

Edirne Belediyesi tarafından her yıl 5-6 Mayıs'ta yapılan, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ndeki Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, bu sene koronavirüs tedbirleri kapsamında se

GÜNDEM 4.05.2020 18:41:00 0
Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, sembolik yapılacak

 

Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri, Sarayiçi'nde binlerce kişinin katılımıyla 56 Mayıs'ta coşku içinde kutlanıyor. Her yıl düzenlenen şenlikler, bu sene koronavirüs salgını nedeniyle iptal edildi. Kakava ateşi ise Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Romanların temsilcilerinin katılımıyla Sarayiçi'nde sembolik olarak yakılacak. Gürkan, Sarayiçi bölgesinde yakılan ateşle Romanların, baharın gelişini kutladığı şenliklerin bu yıl çok az sayıda katılımcıyla gerçekleştirileceğini söyledi.

 

"GELENEKLER ÖNEMLİ, SAĞLIK DAHA ÖNEMLİ"

 

Recep Gürkan, Kakava'nın bin 400 yıldır 5 Mayıs'ta yapıldığını belirterek, "Bazı festivalleri ertelersiniz ama Kakava için bu söz konusu değil. Bin 400 yıllık bir gelenek, her ortamda devam etmiş, aynı Kırkpınar gibi. Dolayısıyla 5 Mayıs günü, sosyal mesafeyi de dikkate alarak, vatandaşın sağlığını da dikkate alarak, kısıtlı sayıda katılımcıyla ateşi yakıp, Kakava geleneğini sembolik de olsa devam ettirmiş olacağız. Gelenekler önemli, sağlık daha önemli. Sağlığı koruyarak, geleneklerimizi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu. Edirne Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Erdem Güyümgüler de, Kakava Şenlikleri'ni bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında evlerinde kalarak kutlayacaklarını söyledi. Güyümgüler, "Kakava bize atalarımızdan kalan bir gelenek. Bu yıl sosyal mesafeye uygun olarak evlerimizin önünde ateşler yakılacak. Müzisyenlerimiz sosyal medya üzerinden konserler vererek, şenlikleri kutlayacak. Bu yıl Tunca Nehri'nde yüzümüzü yıkamayacağız, evlerimizden kutlayacağız" ifadelerini kullandı.