Tarlalar, kanola çiçekleriyle sarıya büründü

Trakya'da tarlalar, 'sarı altın çiçeği' olarak adlandırılan,  ayçiçeğine alternatif olarak ekilen ve bitkisel yağ üretiminde kullanılan kanola çiçekleriyle sarıya büründü. Kanola çiç

GÜNDEM 3.05.2020 15:17:00 0
Tarlalar, kanola çiçekleriyle sarıya büründü

 

 

Baharın gelmesi ile birlikte sarıya boyanan Trakya tarlaları, hasat dönemi öncesinde doğal fotoğraf stüdyosuna döndü. Vatandaşlar sarı çiçekler arasında fotoğraf çektirdi.

 

YÜZDE 10’LUK ARTIŞ SAĞLANDI

 

Trakya’da kanola ekim alanları her yıl artıyor. Kent merkezinde 2018 yılında 2 bin 300 dönüm ekilen kanola, bu yıl 11 bin dönüme yükseldi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, borsanın ürünü alması, pazar sıkıntısı da olmayınca üreticinin kanolaya yöneldiğini belirterek “Genel olarak kanolada 2018- 2019'da ciddi anlamda artış sağlandı. Ama 2020 yılında geçen yıla göre aşağı yukarı yüzde 10'luk bir artış sağlandı şu an itibariyle” dedi.

 

ÜRETİM DEVAM EDİYOR

 

Arabacı, Edirneli çiftçilerin koronavirüs salgını önlemleri doğrultusunda tarlalarda üretime devam ettiğini ve hiçbir aksamanın yaşanmadığını dile getirdi. Kışın biraz kurak geçtiğini,  ama şu an ilk yaz üzeri yağışlarını iyi aldıklarını kaydeden Arabacı, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın üretime çok hassasiyet gösterip bu zor günlerde çiftçiye destek verdiğini belirterek, “Üretimin aksamaması adına Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Tarım Bakanımız çok hassas davranıyorlar. Sayın Valimiz biz çiftçi kuruluşları, ziraat odaları ve il müdürlükleri üzerlerine düşen görevi yapmaya çalışıyor. Gereken tedbirler alınıyor. Ekilişin aksamaması, üretimin adına bütün çiftçilerimiz fedakarca sahada çalışıyor ve yeterli hazırlıklarını yapıyor. Koronavirüs ile alakalı tarımda ekilişle alakalı herhangi bir aksama, boş kalacak bir alan söz konusu değil. Üretmeye devam ediyoruz, devam da edeceğiz. İnşallah bir sorun olmadan ayçiçeği, çeltik ekilişimizi yapıp sezonu tamamlayacağız. Ayçiçeği destekleri halen ödenmedi diye çiftçilerimiz soruyor. İnşallah bunu da geleceğimiz günlerde bu desteği alırız. Çiftçimizin bu hazırlık döneminde, yani masraflarının en yoğunlaştığı dönemde bu desteği de alırsak çiftçimiz bir nebze daha rahat nefes alacaktır ve üretime devam edecektir” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ