Encümen toplantısı video konferansla yapıldı

Marmara Belediyeler Birliği Encümen Toplantısı; koronavirüsü tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle yapıldı.

GÜNDEM 22.04.2020 18:05:00 0
Encümen toplantısı video konferansla yapıldı

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un üye olduğu encümen toplantısı koronavirüsü tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle yapıldı.

 

"VİRÜS KRİZİNE ADAPTE OLDUK"

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'nin zor ve sıkıntılı dönemlerden geçtiğini belirterek, Özellikle düzensiz mülteci göçü, o bitmeden koronavirüsü krizi başladı. Bizim için gerçekten çok üst üste geldi ama Sayın Valimin koordinatörlüğünde hem düzensiz mülteci döneminde hem de bu virüs kapsamında gerçekten iyi çalışmalar yaptık. 250 binin üzerinde düzensiz mülteci geldi Edirne’ye. 200 kilometrelik Yunanistan sınır hattından bahsediyorum. Bir aya yakın bir çalışma yaptık. Devlet, millet, vatandaş, kamu kurumları, belediye başta olmak üzere hepimiz. 7/24 esasıyla görev yaptık ve çok büyük bir sıkıntı yaşamadan atlattık o süreci. Tabi koronavirüsü kriz başlayınca birtakım güçlerimiz ona devrettik ama mültecilerin bize bir avantajı oldu. Zaten sahada 7/24 çalışıyorduk. Sadece kapsamı genişlettik. Daha sonra buradaki kalan mültecilerin Kocaeli, Malatya gibi Türkiye'nin farklı yerlerindeki geri gönderme merkezlerine yada öğrenci yurtlarına yerleştirerek, sadece virüs krizine adapte olduk” diye konuştu.

 

"GÜMRÜKLER MAALESEF GEÇ KAPATILDI"

 

Koronavirüsü krizine Edirne’nin dezavantajla başladığını belirten Gürkan, “Günlük yaşamımıza konfor katan sınır şehri olma özelliği bu sefer problem olarak döndü bize. Çünkü gümrükler maalesef geç kapatıldı. O hem yurtdışından bize gelenlere hem de Edirnelilerin günlük yaşamın bir parçası olan akşamları gidip yurt dışında yemek yiyip geri dönmeleri nedeniyle ilk üç haftada Edirne’deki vaka sayısı Türkiye’de ilk beşlere kadar hatta bir gün ilk ikiye kadar yükselmesine yol açtı.  Ama tabi karantina süreleri bittikten sonra normale dönmeye başladık. Çalışıyoruz, çalışmaya devam ediyoruz. Ekrem Başkanın yakınmalarına ben de katılıyorum. AK Parti,  CHP,  MHP, İYİ Parti hiç fark etmeden; aslında belediyeler olarak bir taraftan gerçekten çok büyük hizmeti yapıyoruz; tabii ki devletimiz yapıyor ama belediyelerin üzerine her noktada olduğu gibi bütün sorumluluk ve bütün beklenti binmiş bir durumda. Vatandaş devlete diyemediğini Belediye Başkanına söyler.  Oy verdiği için onu bir anlamda hizmetkarı olarak görür. Görsün ama bazen de şamar oğlanına döndürmeye çalışır. Bu anlamda sıkıntılar yaşıyoruz çünkü bu maske dağıtım işi bir yarıştan bir kaosa doğru döndü. Maalesef Türkiye genelini söylüyorum." ifadelerini kullandı.  

 

"BİRAZ SAKİNLEŞMEYE İHTİYACIMIZ VAR"

 

"Sayım Valim ile uyumlu çalıştığımız için bizde bir sıkıntı yok Edirne olarak ama hangi belediye olursa olsun, hangi parti olursa olsun, bir yerdeki yansıma direk bizi de etkiliyor." diyen Gürkan, "İzmir’deki belediye nakit yardımı yapıyor, buradaki esnaf dönüyor ‘Sen niye yapmıyorsun Başkanım’. Ben bir şey yapıyorum o Kocaeli’ni etkiliyor. Kocaeli bir şey yapıyor o Büyükçekmece’yi etkiliyor.  Aslında Türkiye Belediyeler Birliği’nin Büyükşehir ve İl Belediye başkanlarıyla bir video konferans yaparak biraz normalleşmeye, biraz basınç azaltmayı, biraz işlerin normal rutine döndürmeyi çözmesi lazım. Biraz sakinleşmeye ihtiyacımız var. Bu zor süreci el ele veremesek de el birliğiyle atlatmamız lazım” dedi.

 

Haber / Yener AKBABA