Kavlak: Bu taslak bize göre eksik ve yetersiz

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, TBMM gündemine gelecek olan 62 maddelik taslak metnin henüz ellerine geçmediğini belirterek "Basından öğrendiğimiz kadarıyla

GÜNDEM 10.04.2020 17:14:00 0
Kavlak: Bu taslak bize göre eksik ve yetersiz

Taslakla 3 ay süre ile işçi çıkartma yasağı getirileceğini belirten Kavlak, “Bu Türk-İş olarak bizim de talebimizdi. Ancak İş Kanunu’nun 25/2 maddesi bu kapsamın dışında tutulmuş. Oysa biz, koronavirüs koşulları bitene kadar işverenin hangi gerekçe ile olursa olsun işçi çıkarmamasını talep ediyoruz. Bu süreçte İş Kanunu'nun 25/2 maddesi işletilmemeli. Çünkü haklı nedenle işten çıkarma maddesi uygulanırsa işçiler mevcut şartlarda dava açamayacağı gibi İşsizlik Sigortası hükümlerinden de yararlanamayacak” dedi. 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN FAYDALANABİLENLER DÜZENLEMENİN DIŞINDA BIRAKILMALI

Bir başka taleplerinin de Kısa Çalışma Ödeneği'nden faydalanabilenlerin bu düzenlemelerin dışında bırakılması olduğunu söyleyen Kavlak, “Amaç, şartları nedeniyle gelirsiz ve mevzuatın sağladığı korumanın dışında kalan işçilere ödeme yapılmasının sağlanması. Vasıflı çalışanların istihdamının sürdürülmesi için, Kısa Çalışma Ödeneği'nden faydalanan işçiye ikramiye, prim ödemek isteyen işverene kolaylıklar sağlanmalı. Ücretsiz izne çıkarılarak nakdi ücret desteği sağlanacak işçilerin her türlü zorunlu fatura ve kredi borçları faizsiz olarak üç ay süreyle ertelenmeli” dedi. 

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ YETERSİZ

Taslakta öngörülen günlük 39,24 (aylık bin 177,20 ) lira nakdi ücret desteğinin de son derece yetersiz olduğunu dile getiren Kavlak “Asgari ücretin günlük brüt tutarının yüzde 40'ına geliyor. SGK'ye bildirilen son 3 aylık prime esas kazanç ortalamasının en az yüzde 40'ı olarak belirlenmeli. İşçilerin medeni durumuna ve çocuk sayıları esas alınarak bir tutar belirlenmeli. Mevcut şartlarda kısa çalışma ödeneği ödemeleri en az asgari ücretin yüzde 60'ı, en fazla asgari ücretin yüzde 150'si oranında. Bundan daha düşük bir ödeme yapılarak işçinin aleyhine bir uygulamaya dönüşmesine izin verilmemeli” dedi. 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU