​Öcal: Arıcılık tarihi insanlık tarihi kadar eski

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi toplantı Salonu'nda "Arıcılıkta Verimliliğin Arttırılması ve Varroa İle Mücadele'' konulu s

GÜNDEM 11.03.2020 15:47:00 0
​Öcal: Arıcılık tarihi insanlık tarihi kadar eski

 

Seminere Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, İl Müdür Yardımcısı Erhan Yalçın, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Tolga Özkan, Tekirdağ Limanı Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürü Tayfun Uzun, Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Halil İbrahim Bakır, Süleymanpaşa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şeref Baykut, Süleymanpaşa İlçe Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güneş Aytaç ve üreticiler katıldı. Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal'ın açılış konuşması ve sunumu ile başlayan seminer Dr. Ali Korkmaz'ın "Arıcılıkta Verimliliğin Arttırılması", Arş. Gör. Sedat Sevin'in "Varroa İle Mücadele" ve  Dr. Devrim Oskay'ın "Arı Islahı Yolu İle Varroa İle Mücadele" sunumları ile devam etti. 

 

"OSMANLI'DA ARICILIK İÇİN ÖZEL YASALAR YAPILDI"

 

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, ''Ekosistemin en önemli canlıları arasında arılar muhakkak ki son derece önemli bir yerdedir. Tüm dini metinlerde bal ve arıya yer verilmiştir. Hititler ve Osmanlı'da arıcılık için özel yasalar yapılmıştır. Kısacası arıcılık tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Arıcılık insanların geleneksel uğraşlarından biridir. Toprağa bağımlılığın az olması, daha az iş gücüne ihtiyaç duyulması, yatırım masraflarının düşük olması, kısa sürede gelir getirmesi gibi avantajları nedeniyle uygulanan yaygın bir tarımsal faaliyettir." ifadelerini kullandı

 

"MUTLAK SURETLE GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR"

 

Öcal, "Tekirdağ'ımızın ova kısmında kanola ve ayçiçeğinden bal üretilirken, orman kısımlarında akasya, ıhlamur ve meşe ağaçlarından Karadeniz'e kıyısı olan Saray'da ise sonbahar döneminde püren balı üretilebilmektedir. Tekirdağ İli tarımsal üretim deseni ve arazi  kullanım dağılımı göz önüne alındığında İlimizdeki arıcılığın mutlak surette geliştirilmesi gerektiği açıkça görülmektedir. Kanola dahil 1.5 Milyon dekar arazide yağlı tohum bitkisi üretilmekte; yapılan değerlendirmelerde ilimizin 400 bin ile 500 bin arası koloniye ihtiyacı olduğu bilinmektedir." dedi.  

 

"BÖLGEMİZ BAL ÜRETİMİNE ÇOK UYGUN"

 

İl Müdürü Oktay Öcal, "Bölgemizde buğdaydan sonra en yoğun şekilde üretimi yapılan ayçiçeği bitkisinin gerek nektar gerek polen olarak arıcılar için çok uygun bir bitki olması nedeniyle bölgemiz bal üretimine çok uygundur. İlimiz  ekilen ayçiçeği ve kanola bitkisinden dolayı gezginci arıcıların bahar ve yaz sezonu uğrak yeridir. 2019 yılı itibarı ile 974 gezginci arıcımız ve bunlara ait 173 bin 567 kovan ilimize gelmiştir.'' diyerek sunumunu bitirdi.

 

Haber / Emre BOZ